Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci to vzdávají? Autobusy je odvážejí od zavřených hranic v Řecku

Autor: Václav Lang - 
8. března 2016
15:02

Uprchlíci v táboře Idomeni na severu Řecka už nechtějí dále marně čekat, jestli je pustí přes hranice do Makedonie. Podle informací Blesk.cz, který je přímo v táboře, začali migranti po desítkách odjíždět v autobusech do Atén. Většinou doufají, že se do Evropy dostanou jinudy.

 „Odjíždím, protože situace tady je velmi špatná,“ uvedl pro Blesk.cz 19letý Syřan krátce před tím, než v úterý po poledni nasedl do autobusu směr Atény. V hlavním řeckém městě se chce obrátit na organizaci, s jejíž pomocí by se chtěl do Evropy dostat.

Podobné plány má většina cestujících, s kterými reportér Blesk.cz mluvil. Není ale vyloučeno, že se někteří vrátí přímo do svých vlastí. „Nemám už žádné peníze, všichni lidé tady jen sedí. Je to problém,“ prozradil starší muž, který se představil jako Ahmad. Z řecké metropole chce jet zpátky do Turecka a pak možná i domů do Sýrie. Za jízdenku prý zaplatil 50 euro (zhruba 1350 korun).

Video Zpátky do Atén, možná i do Sýrie. Uprchlíci jedou pryč od hranic - Václav Lang
Video se připravuje ...

Podle informací Blesku začaly autobusy odvážet uprchlíky už v pondělí. „Denně sem přijedou čtyři autobusy,“ řekl Blesku řidič Tasos.

I tak ale do tábora proudí stále další a další uprchlíci. Podle regionálního mluvčího UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) Babara Balocha jich je nyní v Idomeni zhruba 13 tisíc. Čekají, jestli se pro ně znovu otevře brána v žiletkovém plotě a oni budou smět pokračovat do Makedonie.

Nahlédněte do uprchlického tábora v Idomeni:


cantre ( 8. března 2016 19:19 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace : http://dampres.blogspot.cz/

brunos ( 8. března 2016 18:10 )

 A doufám že si Sobotka definitivně pod sebou uříz větev za to zamoření ČR tou špínou.

brunos ( 8. března 2016 17:52 )

 Akademik vaří čaj, to je vidět že je k ničemu když tady nikomu neschází a nechybí v zaměstnání.

Zobrazit celou diskusi