Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Český akademik s rodinou vaří uprchlíkům čaj. Dcera na pomoc doplatila

Autor: Václav Lang - 
8. března 2016
05:00

Do uprchlického tábora Idomeni na řecko-makedonských hranicích se vypravilo dobrovolničit i několik Čechů. Mezi nimi například chemik Pavel Jungwirth s manželkou Ivou a dcerou Rút. Reportér Blesk.cz na rodinu narazil v pondělí dopoledne, když pomáhala ve výdejně čajů. A strávil s ní několik hodin.

V „čajovně“, jak si zvykli říkat provizornímu stanu s velkou várnicí, který provozují britští dobrovolníci, si 50letý vědec převzal pokyny, co je potřeba nakoupit. Následně i s rodinou usedl do oprýskaného kombíku a vyrazil do 25 kilometrů vzdáleného města Polykastro.

„Měli jsme představu, že je potřeba trochu pomoct. Vymyslela to Ivka, má žena. Naše děti se hodně angažují s uprchlíky, tak jsme si řekli, že bychom taky měli něco málo udělat,“ vypráví během cesty profesor z Ústavu organické chemie a biochemie při Akademii věd.

„Dovolená v Řecku,“ žertují dobrovolníci

On i manželka si vzali v práci dovolenou a cestu, stejně jako veškeré náklady, platí ze svého. „Dovolená v Řecku, to je přece sen každého,“ žertuje.

Pavel Jungwirth si zapisuje, co je potřeba koupit do provizorní „čajovny“ Pavel Jungwirth si zapisuje, co je potřeba koupit do provizorní „čajovny“ | Blesk - Václav Lang

Jak sám říká, organizování dobrovolníků v táboře zatím pokulhává, proto je většinou na každém, aby si sám našel práci, kterou je potřeba udělat. „Například v neděli jsme pomáhali Lékařům bez hranic, kteří stavěli velký stan a vybavovali ho palandami, tak jsme stavěli palandy,“ popisuje.

Profesorova dcera musela na ošetření

Jeho dcera Rút, studentka třetího ročníku pražského gymnázia na to doplatila zhmožděným prstem na ruce. Proto se s ní Pavel ještě před nákupem v Polykastru zastavuje v nemocnici. Naštěstí se nejedná o nic vážného.

Co na jejich aktivity říkají uprchlíci v táboře? „Vypadají, že jsou strašně rádi, že tu vůbec někdo je, že s nimi někdo promluví, něco jim nabídne. Jsou strašně příjemní a já je obdivuju, že jsou po té cestě schopni se ještě usmát.“

Když Pavel vystoupí zpátky v Idomeni, nezapomene z auta vzít fotbalový míč. Odpoledne totiž pořádá pro zdejší děti zápas. Je rád, že si toho místní cení, a že ho uprchlíci sami od sebe zdraví, když prochází mezi stany.

Podívejte se na celý rozhovor s Pavlem Jungwirthem:

Video Vědec Pavel Jungwirth popisuje, proč vyrazil dobrovolničit do Idomeni a co taková práce vůbec obnáší - Václav Lang, Blesk.cz
Video se připravuje ...