Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová zuří kvůli uprchlíkům. Uzavření balkánské cesty považuje za chybu

Autor: ČTK, mts - 
9. března 2016
20:25

Německá kancléřka Angela Merkelová kritizuje praktické uzavření takzvané balkánské cesty. Tedy trasy, po níž do Evropy míří migranti z Blízkého východu, Asie a Afriky. Podle agentury DPA svůj odmítavý postoj dala najevo ve městě Bad Neuenahr-Ahrweiler.

„To není celkové řešení problému,“ prohlásila šéfka německé vlády. Poznamenala, že přirozeně nyní do Německa přijde méně žadatelů o azyl, zato každý večer budou televize ukazovat uprchlíky, kteří uvázli v Řecku. To podle ní nemůže dlouho fungovat.

 

Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko od půlnoci z úterý na středu nepouštějí na své území nikoho bez pasu a platných víz.

 

 

Makedonie už od pondělí nedovolila přejít hranice z Řecka žádnému migrantovi s poukazem na to, že umožní vstup jen tolika běžencům, kolik jich bude moci z Makedonie pokračovat dál do Evropy.

 

Kancléřka s poukazem na Řecko a postoj ostatní Evropy zdůraznila, že není možné nechat jednu zemi samotnou s tímto problémem. Je podle ní nutné najít evropskou pomoc. „To bude velký úkol,“ prohlásila.

 

Postoje a názory Merkelové k migrační krizi mají v Evropě řadu odpůrců. Mnozí kancléřku obviňují, že loni vyvolala či přinejmenším znásobila příval uprchlíků, když prohlásila, že se o ně Evropa dokáže postarat.

 

Podívejte se na reportáž z uprchlického tábora Idomeni, ve kterém natáčel reportér Blesk.cz Václav Lang:

 

Video  Zpátky do Atén, možná i do Sýrie. Uprchlíci jedou pryč od hranic  - Václav Lang
Video se připravuje ...