Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Erdogan neunesl německou satiru: Zavolal si velvyslance a chce cenzuru

Autor: ČTK, mb - 
30. března 2016
18:09

Turecké ministerstvo zahraničí si kvůli satirickému pořadu v německé veřejnoprávní televizi NDR předvolalo německého velvyslance. Vysvětlovat musel píseň, která si utahovala z tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana (62). Podle německého ministerstva zahraničí ale velvyslanec tureckou stranu upozornil, že svoboda projevu a médií je v Německu nedotknutelná.

Velvyslance Martina Erdmanna si šéf turecké diplomacie předvolal již před týdnem, informace se do médií ale dostala až v úterý. Německé ministerstvo zahraničí potvrdilo schůzku stejně jako předtím nejmenovaný turecký diplomat.

„Erdmann jasně v tomto rozhovoru řekl, že právní stát, nezávislost soudnictví a ochrana základních svobod, včetně svobody tisku a svobody projevu, jsou cenné komodity, které je třeba chránit dohromady,“ uvedlo ministerstvo.

Ankara kritizovala satirický pořad Extra 3, který odvysílala 17. března stanice NDR, jedna z regionálních součástí veřejnoprávní televize ARD. Ve vysílání zazněla dvouminutová píseň s názvem Erdowie, Erdowo, Erdogan (Erdojak, Erdokde, Erdogan), která se strefovala do hlavy tureckého státu.V refrénu písně se zpívalo například to, že „boss z Bosporu“ si žije na vysoké noze. Text doprovázely záběry luxusního prezidentského paláce, který si nechal Erdogan postavit v Ankaře a který se stal kvůli údajnému plýtvání státními prostředky terčem kritiky turecké opozice. Novinář, který napíše něco, co se Erdoganovi nelíbí, se podle textu „zítra ocitne v lochu“. Záběry setkání Erdogana s Angelou Merkelovou (61) doprovodili satirici textem, který německou kancléřku vyzývá, aby byla šarmantní, neboť turecký prezident ji „má v hrsti“. Autoři písně též zpochybňují dohodu EU a Turecka o předávání uprchlíků, když zpívají, že za „šest miliard eur postaví Erdogan stany“.

Turci německého velvyslance vyzvali, aby televize zesměšňující píseň již nevysílala. „To, že turecká vláda zřejmě učinila diplomatické kroky, se neslučuje s naším chápáním svobody tisku a názorů,“ reagoval také šéfredaktor NDR Andreas Cichowicz, podle kterého stanice dosud neobdržela žádnou stížnost.

Podle předsedy německé federace novinářů Franka Ueberalla je Erdoganovo rozhořčení „směšné“. Dodal, že by se neměla přehlížet skutečnost, že „pronásledování kritických novinářů je v Turecku hořkou realitou“.

Od roku 2014, kdy Erdogan nastoupil do úřadu prezidenta, zahájila turecká policie vyšetřování kvůli podezření z jeho urážky v 1800 případech.

Pronásledovány jsou i nezletilé školní děti. Paragraf, který umožňuje uložit trest odnětí svobody za urážku hlavy státu, se dříve téměř nevyužíval.

tgbg ( 31. března 2016 07:43 )

TURECKO JSOU S RUSKÝMI ZLOČINCI SPOJENI A JEN NÁS BUDOU VYDÍRAT !!

villi ( 30. března 2016 20:57 )

To je ta svoboda po roce 89 !!!!

villi ( 30. března 2016 18:58 )

CO S NÍM MÁME SPOLEČNÉHO ???!!!! NIC !!!! TAK PROČ SE TÍM ZABÝVÁME???!!!

Zobrazit celou diskusi