Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Erdogan rozšiřuje definici terorismu: Chce stíhat novináře i akademiky

Autor: ČTK, mb - 
15. března 2016
18:46

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (62) chce kvůli terorismu stíhat novináře, aktivisty i akademiky. Dle Erdogana by se definice pojmu „terorismus“ měla výrazně rozšířit. Turecký premiér Ahmet Davutoglu (57) pro změnu před pár dny prohlásil, že je třeba kurdským poslancům odebrat imunitu. Autoritativní kroky Ankary vzbuzují v Evropě znepokojení, EU přitom musí s Tureckem kvůli uprchlické krizi spolupracovat.

„Je jedno, kdo odpálil bombu, kdo zmáčkl čudlík…Za těmito činy stojí ti, kteří je v tom podporují, kteří je chápou. Takové lidi je nutné považovat za spolupachatele,“ prohlásil turecký prezident Erdogan.Měl na mysli zejména aktivisty, novináře i akademiky, kteří jsou znepokojeni brutálním tureckým útlakem Kurdů na jihovýchodě země.

Turecké úřady nedávno převzaly kontrolu nad nezávislou tiskovou agenturou Cihan. Jde tak v krátkém čase o zábor dalšího média poté, co se stát ujal kontroly nad opozičním deníkem Zaman. Oba sdělovací prostředky byly kritické k politice současné vlády a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Ankarou v neděli otřásl teroristický útok, přinejmenším 37 lidí zahynulo a 125 utrpělo zranění při explozi bomby v centru turecké metropole. Turecké úřady viní z útoku Kurdské organizace, ty ale účast na atentátu odmítají.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu přitom před pár dny požádal parlament, aby zrušil imunitu čelným kurdským opozičním poslancům a umožnil tak jejich trestní stíhání za údajnou příslušnost k teroristické skupině. Jde o další ze série opatření proti oponentům současného režimu.

Porušování svobody slova znepokojuje nejen EU, ale i OSN. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun (71) prohlásil, že „svoboda projevu a shromažďování musí být respektována za každé situace“. Pulzující demokracie a ekonomický a sociální vývoj závisejí na vzkvétání poklidných názorů i hlasů, i když jsou některé kritické,“ doplnil šéf OSN.

tymitaky ( 15. března 2016 20:02 )

Bude mít větší možnost pozavírat, popřípadě popravit, hezkých pár svých kritiků. Slavná EU drží hubu, holt není to třeba Bělorusko.

mourovata.kocka ( 15. března 2016 19:22 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Martin-Koller-opet-drsne-Turecko-vyvolalo-valku-v-Syr ii-a-zpusobilo-islamskou-invazi-nedat-mu-ani-korunu-a-vyloucit-z-NATO-A-dalsi-Sobotkova-analni-exped ice-tentokrat-do-objemne-sudetacke-426358

Zobrazit celou diskusi