Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Turci koketují s islámem v ústavě. A zadržené novinářce kdosi vykradl byt

Autor: ČTK, mb - 
26. dubna 2016
16:00

Turecko se snaží ovlivnit svobodu slova v Evropě. Ankara ve Švédsku požaduje stažení filmu o genocidě Asyřanů a v Ženevě zákaz plakátu upozorňující na smrt chlapce, který zahynul při protestech proti tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi (62). A nyní Turecko dokonce zadrželo kvůli „urážce“ Erdogana holandskou novinářku. Do jejího bytu v Nizozemí se mezitím někdo vloupal. Vládní strana navíc uvažuje, že by do nové ústavy vtělila islám.

„Můj soused mi zavolal a řekl, že má pro mě špatné zprávy. Někdo se mi vloupal do bytu. Přední dveře byly vylomené a uvnitř všechno zpřeházené. Ukradli mi starý laptop, naštěstí můj pracovní mám u sebe v Turecku,“ prozradila nizozemská novinářka tureckého původu Ebru Umar.

K vloupání neznámým pachatelem do bytu nizozemské novinářky došlo zrovna ve chvíli, kdy ji Ankara zadržela a následně ji turecké úřady 16 hodin „grilovaly“ kvůli kritice Recepa Erdogana. Příspěvky evropské novinářky na sociální síti Twitter prý byly „urážlivé“.

Nejedná se o ojedinělý pokus Turecka zasáhnout do evropské svobody slova. Již dříve požadovala Ankara po německé veřejnoprávní televizi, aby stáhla kritickou píseň o Erdoganovi.

Následně se tureckým úřadům znelíbila satirická báseň německého komika Jana Böhmermanna (35), Německo dokonce zahájilo vyšetřování komika kvůli „urážce představitele cizího státu“. Böhmermannovi nyní hrozí v případě usvědčení tři roky vězení. Stíhání komika podpořila kancléřka Angela Merkelová (61), ta označila básničku za „vědomě urážlivou“. Později se za svůj postoj omluvila.

Po švédské televizi pro změnu Ankara požadovala stažení dokumentu o genocidě Asyřanů, která probíhala souběžně s genocidou Arménů a Řeků. Počet zavražděných lidí jednotkami tehdejší Osmanské říše se odhaduje až na 2,5 milionu lidí.  

Nejen v Německu a Švédsku se snaží Turecko umlčet kritické hlasy. Turecký konzulát požaduje po radních švýcarského města Ženeva, aby zakázali plakát upozorňující na smrt 15letého chlapce, který zemřel při protivládních protestech v Istanbulu roku 2013.

V Nizozemí pak turecké zastupitelství dokonce vyzvalo tamní obyvatele, aby hlásili všechny kritiky Turecka či Recepa Erdogana. Jména „provinilců“ včetně výroků ze sociálních sítí mají Nizozemci posílat na e-mailovou adresu ambasády.

Bude islám součástí turecké ústavy?

V Turecku v poslední době dochází ke stále většímu omezování svobody slova. Vláda pronásleduje opozici a turecké elity dokonce prohlásily, že by Ankara mohla opustit koncept sekulárního státu.

Tamní šéf parlamentu Ismail Kahraman (76) prohlásil, že převážně muslimské Turecko potřebuje ústavu spojenou s náboženstvím a sekularismus by měl být z nového základního zákona vyloučen. „Především by nová ústava neměla být sekulární. Proč bychom jakožto muslimská země měli být v situaci, kdy ustupujeme od náboženství? Jsme muslimskou zemí. Proto musíme mít náboženskou ústavu,“ myslí si Kahraman.

Vládnoucí proislámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) usiluje o změnu ústavy, aby mimo jiné posílila pravomoci prezidenta Recepa Erdogana.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 27. dubna 2016 05:09 )

Je úplně směšný, jak se Evropští politici v čele s Německou fuchtlí, plazí před těma umouněncema. A Alí Paša Erdogan, pošlapává všechny zásady EU a dál si klade podmínky a diktuje co se v EU smí a nesmí. Teď jen čekám, kdy se Evropský parlament přestěhuje z Bruselu do Ankary! Celou tisíciletou historii boje za udržení Evropy proti Osmanům, politici EU poplivali!!

ornellatlustoprdka ( 26. dubna 2016 23:45 )

Bursíku, Kchárle, Štětino spíte nebo Vám turecká diktatura pokrytecky nevadí

hadenda ( 26. dubna 2016 17:37 )

probuďte se, u nás je to stejné, tady se taky nesmí říct třeba cikán, i když jiné jméno ho neudělá bílým ani kdy by se po.....a co kritika muslimáků nebo pos.r.a.né Ameriky ??

santikxauz ( 26. dubna 2016 16:40 )

U nás zakážou prodávat turecký med.

Zobrazit celou diskusi