Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiérem Turecka bude šéf vládní strany Yildirim. Podpořila ho žena v šátku

Autor: ČTK, kal - 
22. května 2016
16:05

Novým předsedou turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) zvolili delegáti na svém mimořádném sjezdu blízkého spolupracovníka prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Dosavadní ministr dopravy Binali Yildirim byl jednomyslnou volbou. Pozice mu automaticky zajišťuje i funkci předsedy vlády, do níž by měl být jmenován během několika příštích dní. Informovala o tom agentura Reuters. Na sjezdu byl Yildirim i ve společnosti své manželky Semihy.

Změnu v čele vlády vyvolala rezignace dosavadního premiéra Ahmeta Davutoglua, který se před dvěma týdny překvapivě rozhodl pro odchod zejména kvůli neshodám s prezidentem Erdoganem. Rozpory se nejspíš týkaly nejen rozsahu nynější armádní ofenzivy proti kurdským povstalcům na jihovýchodě země, ale i Erdoganem požadovaných změn ústavy, které by posílily jeho prezidentské pravomoci.

Šedesátiletý Yildirim je naproti tomu považován za prezidentova blízkého a velmi loajálního spojence. Dokázal to i v nedělním projevu na sjezdu, kde mimo jiné řekl, že prioritou jeho vlády bude změna ústavy a zavedení prezidentského systému, o nějž hlava státu kvůli posílení svých pravomocí dlouhodobě usiluje.

Yildirim v projevu nastínil program své vlády a kromě změn ústavy mluvil i o tom, že jako premiér hodlá pokračovat v boji proti kurdským povstalcům a že si chce s Evropskou unií vyjasnit její postoj k migrační politice.

Zvolení Yildirima se předem očekávalo, protože byl jediným kandidátem. Nakonec pro něj ruku zvedlo všech 1405 delegátů.

marais ( 22. května 2016 19:29 )

 ambiciozní politik, aby nevyšoupl jednou Erdogana..

Zobrazit celou diskusi