Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlická obava Babiše: Turecko nás může vydírat, budeme v jeho rukách

Autor: ČTK, simao - 
22. února 2016
16:45

Kvóty jsou nesmysl, ale bavíme se o nich rok, teď se ale další rok můžeme bavit s Tureckem, které nás může vydírat. Takovou obavu v pondělí vyjádřil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Po summitu EU ze závěru minulého týdne se předseda hnutí ANO Andrej Babiš obává, že unie se ocitá v rukou Turecka, které ji může vydírat. Babiš to řekl po pondělním jednání s polským opozičním předákem Ryszardem Petruem.

Evropská unie by měla podle Babiše ukázat, že není jen byrokratická, ale je schopna věci řešit. „To zatím neukázala. Už rok se bavíme o kvótách, každý ví, že to je nesmysl. Mám obavu, že teď se budeme bavit zase rok s Tureckem, že budeme v jeho rukách, že nás bude vydírat,“ řekl ministr financí.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky přitom jen letos připlulo z Turecka do Řecka již 94 269 uprchlíků – dle posledních informací a sčítání do 20. února. Počet migrantů proudících na řecké ostrovy v Egejském moři v posledním týdnu po polevení v zimní období opět zesílil.

Vedoucí představitelé členských států EU se v Bruselu minulý týden ve čtvrtek shodli, že prioritou je nyní to, aby Řecko a Turecko plnily své závazky.

Babiš: Neřešit plot v Bulharsku je chyba

Turecko má podle plánu z loňska omezovat počet lidí odcházejících do Evropy a bojovat se sítí pašeráků lidí. Na začátku března se má uskutečnit speciální summit i za turecké účasti. Turecký premiér minulý týden chyběl v Bruselu kvůli tragédii, která se odehrála v Ankaře - při teroristickém útoku tam zahynuly tři desítky lidí.

Evropské země by však podle Babiše měly vzít během stávající migrační krize v úvahu i návrh zemí Visegrádské čtyřky (V4), které hovořily pro případ selhání spolupráce s Tureckem o blokování migrační trasy na severní řecko-makedonské a řecko-bulharské hranici. „To tam neprošlo a to je chyba, je třeba řešit všechny možné alternativy, včetně výstavby plotu na bulharské a makedonské hranici,“ míní Babiš.

Již v pátek ostatně upozorňoval šéf zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček, že nedělat do summitu se samotným Tureckem vůbec nic, by byla nyní chyba. 

„Důležité je, abychom do toho summitu s Tureckem nesložili ruce do klína a nestalo se nic. To by mohla být tragická chyba, protože právě v tomhle období se očekává další nárůst migrační vlny do Evropy, který by jenom prostě přilil olej do ohně,“ varoval v Interview ČT24 Kmoníček a i on upozornil na to, že „Turci jsou v této chvíli v relativně diplomaticky výhodné pozici.“

Video se připravuje ...
Další videa