Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zažila i drsné chvíle. Eurokomisařka Jourová řekla, jak jí Brusel změnil život

Autor: David Budai - 
13. srpna 2016
05:50

Evropská komise, nejmocnější instituce Evropské unie, často působí jako neovladatelný legislativní buldozer. Jenže i tady pracují lidé a mezi nimi desítky Čechů. Nejvýše je z nich postavená eurokomisařka Věra Jourová (ANO), která v rozhovoru pro Blesk.cz přiblížila, jak vypadá její běžný pracovní den. A popsala, jak se jí tato práce promítla do života.

Věra Jourová zastává post eurokomisařky už více než rok a půl. „Je to práce jako každá jiná, ale zároveň náročná. Pracovní den čítá 12 hodin, a když jsem na zahraničních misích, tak i více,“ uvedla Jourová pro Blesk.cz.

Sama se vidí jako evropská ministryně spravedlnosti. Má na starosti například spravedlnost, lidská práva, ochranu spotřebitele a rovnost žen a mužů. 

S kufrem na cestách

Nejde o poklidné vysedávání v bruselské kanceláři, Jourová je stále na cestách. „Pořád mám sbalený kufr a koupenou letenku. Ten kočovný život je hodně vysilující. Některé mise jsou velmi našlapané, že mnohdy z těch zemí ani moc nepoznám,“ uvedla eurokomisařka, která si většinou odpočine jen v sobotu.

Vysoká vytíženost, hodiny soustředění na nejrůznějších jednáních a nezdravý životní styl. To vše už se Jourové podepsalo na jejím zdraví.

„Stres na člověku hlodá. Nedávno jsem měla potíže s žaludkem. Svému doktorovi už z legrace říkám: K snídani mám radikalismus, k obědu mívám nenávist na internetu a k večeři mi tam většinou padne násilí na ženách. A on odpovídá: V tom případě změňte zaměstnání,“ říká s úsměvem. Snaží se proto alespoň každý den běhat. A když je čas, hraje na piano.

Věra Jourová se svými kolegy z Evropské komise Věra Jourová se svými kolegy z Evropské komise | AV servis EK

Kvůli práci se přestěhovala do Bruselu, rodinu však nechala v Česku. Chvíle, kdy se vidí třeba se svými dětmi, jsou tak docela vzácné. „Momentů, kdy se sem dostanu, je poměrně málo. A když, tak jsem šťastná ženská,“ popisuje Jourová.

Jednou z hlavních úloh Evropské komise je navrhování nové legislativy, o jejímž přijetí pak vyjednává s dalšími institucemi EU, tedy s Evropským parlamentem a zástupci členských států v Radě ministrů. Přestože je Jourová českou eurokomisařkou, ze své pozice musí být neutrální a nesmí prosazovat zájmy své země. „Je to nejpodivnější práce, jakou jsem kdy dělala,“ říká Jourová.

Nenávistné pohledy Čechů

Vysoká pozice v Evropské unii s sebou nese i nepříjemné chvíle. Věra Jourová je známá tím, že ráda cestuje autobusem nebo vlakem, a běžně se tak setkává s odmítavými reakcemi okolí.

„Někdy mám nepříjemný pocit, když na mě lidé škaredě koukají. Nedávno jsem jela autobusem z Prahy do Třebíče a řidič na mě zasyčel, ať si jezdím limuzínou,“ popisuje Jourová jednu z nepříjemných zkušeností. Před časem ji dokonce napadli a lidé kolem museli zasáhnout. Naštěstí už se něco podobného neopakovalo.

Jedním z největších „spojenců“ Jourové je její šéf, předseda Komise Jean-Claude Juncker. Spojuje je neřest v podobě kouření, takže se často ostatním komisařům vytratí ven a soukromě proberou celou řadu zajímavostí i drbů.

Jak se vyrovnává s tím, že nemůže prosazovat zájmy své země? A cítí se v Bruselu bezpečně? Podívejte se celý rozhovor s Věrou Jourovou ve Studiu Blesk:

Video „Je to nejpodivnější práce, jakou jsem dělala,“ říká eurokomisařka Věra Jourová. - Blesk TV
Video se připravuje ...

metsvapo ( 13. srpna 2016 13:26 )

Miloslav Ransdorf se nám nevykecal, zloděj nebožtík

kurna1 ( 13. srpna 2016 09:27 )

Soudružko Jourová nestěžujte si za takové peníze

tonulenka ( 13. srpna 2016 07:38 )

Zeptejte se náružívého kuřáka,který pracuje v montovně a kde se honí produktivita práce,jak si může pokecat se šéfem u cigaretky a řešit s ním výrobní probémy.A kolik bere on a kolik Jourová za to "řešení"problému.

jarda304 ( 13. srpna 2016 06:57 )

Tu její "práci" bych si dobrovolne neobjednal, ani ji neplatil. Prostě zbytečnost, parazit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa