Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češi s brexitem přijdou o parťáka, míní Jourová. Německo a Francie o protiváhu

Autor: Tomáš Polák - 
10. srpna 2016
06:10

Češi s odchodem Británie z Evropské unie ztratí i strategického partnera, se kterým byli často „na stejné vlně“. Ve Studiu Blesk to řekla eurokomisařka Věra Jourová (ANO). S Velkou Británií se podle ní při nejrůznějších jednáních shodli na většině témat kvůli tomu, že sdílí „zdravý rozum“. Komisařka také přiznala, že jí už chybí i její britský kolega, který ihned po referendu rezignoval.

Britové 23. června rozhodli, že chtějí vystoupit z Evropské unie. Výsledky referenda s napětím sledovala i česká eurokomisařka Věra Jourová.

„Byla jsem hodně zklamaná a nešťastná… Británie pro Čechy byla strategickým partnerem pro vyjednávání řady důležitých věcí, protože máme velmi podobný systém uvažování, stojíme nohama na zemi, hledáme pragmatická řešení. Je v tom vždycky kus zdravého rozumu,“ popsala eurokomisařka.

Zároveň to ale podle Jourové nutně neznamená, že by Česko ztratilo vyjednávací sílu. „To se uvidí, já si myslím, že by to tak být nemuselo, že bychom si mohli naopak posílit pozici,“ řekla s tím, že bude teď velmi důležité vyrovnat význam Francie a Německa. „Ti dva silní a ten zbytek, to v Evropě nikdy nedělalo dobrotu. Já si myslím, že tady teď bude hrát velkou roli, aby vyvažovaly (malé státy, pozn. red.) a aby to držely v nějakém rovnoměrném postavení, velká výzva i pro českou diplomacii,“ myslí si.

Británie má teď podle Maastrichtské smlouvy maximálně dva roky pro dojednání podmínek a ukončení členství. Odchodem ztratí Česko nejenom mocného spojence, ale i spřízněnou duši. „Já myslím, že mně se s britskými partnery vždycky velmi dobře jednalo, s nimi a s Nizozemím, tam něco rezonovalo, co třeba tolik nerezonuje pro Čecha s Francouzem nebo s Němcem,“ řekla.

„Britové nalítli výkřikům“

Přestože Jourová nevyvrací ekonomické důsledky pro Evropu, větší dopad podle ní ucítí hlavně samotná Británie. „Mnozí lidé říkají: My jsme byli oklamáni, nalítli jsme na emotivní výkřiky, nezjistili jsme si fakta, že by to mohlo být poučení pro státy, které dnes koketují s referendy nebo přímo s vystoupením, včetně České republiky,“ uvedla. Sama by v případě potenciálního vystoupení z EU okamžitě odstoupila, stejně jako to udělal její britský kolega Jonathan Hill.

Podle Jourové nemohl udělat jinak. „Jonathan Hill je čestný muž a šlechtic a udělal to, co udělat musel. On to avizoval dopředu a jeho argumentace byla: Nemůžu se tvářit, že by se to nestalo,“ prozradila Jourová.

„Nechtěli jsme buzerovat“

S Hillem si Jourová rozuměla a spolupracovala s ním na několika předpisech. „Mně bude velmi chybět, dělali jsme spolu pravidla pro banky, kde mi Jonathan velmi pomáhal v tom, že jsme oba stáli nohama na zemi, chtěli jsme přiměřenost předpisů, neobtěžovat, ‚nebuzerovat‘ lidi a nepřehánět regulace,“ dodala.

V čem si EU zaslouží kritiku? A proč je Británie srdeční záležitostí pro Jourovou? Podívejte se na rozhovor:

Video  Úředníci v EU hrají nebezpečnou hru, teď ale není čas na hraní, varuje Jourová.  - Blesk TV
Video se připravuje ...


schelly ( 12. srpna 2016 22:45 )

Ta je tupá jak poleno.

sairait ( 10. srpna 2016 08:17 )

Jourová je nešťastná ženská. Britové - tento hrdý národ již nesnášel diktát a mentorování jednoho státu, který prohrál válku a uzurpátorství ženské, které se dostalo výchovy a vzdělání v NDR pod dohledem STASI.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa