Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zaorálek promluvil o Čechovi vězněném v Súdánu. Ostře kritizoval Zdechovského

Autor: tmp - 
15. listopadu 2016
20:07

Ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD) se naštval na europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) kvůli kauze Čecha Petra Jaška vězněného v Súdánu. Podle ministra poslanec jen sbírá politické body a o případu skutečně nic neví. Navíc může dokonce ohrozit snahu ministerstva dostat Čecha zpět. O Jaškově budoucnosti v pondělí rozhodoval soud, proces byl ale odročen. Zdechovský v reakci označil Zaorálka za lháře.

„V případu našeho zadržovaného občana Petra Jaška děláme vše pro to, abychom ho dostali do ČR. Bude-li ale Tomáš Zdechovský vytvářet paniku, pouštět do medií lživé informace, aniž by o případu cokoliv věděl, informoval se na MZV nebo u naší ambasády v Káhiře, aniž by kdykoliv Petra Jaška v Súdanu navštívil, ohrozí tím veškerou naší (roční) snahu ho dostat domů. Honit na tomto případu politické body a své PR je nehorázné,“ rozohnil se Zaorálek na svém Twitteru.

Zdechovský informoval média o tom, že Jaškův fyzický a psychický stav se v poslední době zhoršil. Měl mu prý také hrozit trest smrti. To ale v pondělí odmítla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Pan Jašek má fundovaného súdánského obhájce. Těžko můžeme nyní odhadovat, jaký trest pan Jašek dostane a kdy bude soudní řízení ukončeno. Nicméně se dá odhadovat, podle našich informací, že trest smrti panu Jaškovi nehrozí,“ uvedla mluvčí.

„Vzhledem k tomu, jak vypadají súdánské věznice, strávit tam byť jen rok by pro něj mohlo mít nezvratné důsledky,“ prohlásil Zdechovský. „Je popřeno jeho právo na demokratický proces. Alespoň by mělo být zajištěno, aby k němu měli přístup lékaři a rodina,“ dodal.

Zaorálka pak Zdechovský v reakci na jeho prohlášení k případu označil za lháře, ale zmínil, že bude rád, když Jaška přiveze zpět.

Českého misionáře zatkla súdánská policie 10. prosince na chartúmském mezinárodním letišti společně s trojicí Afričanů. Čelí obvinění z protistátní činnosti. Pondělní soudní líčení trvalo zhruba hodinu, odloženo bylo na 21. listopadu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

4858 ( 20. listopadu 2016 22:53 )

Jsme podivná země ale v Evropě....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa