Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Až 600 tisíc korun měsíčně pro asistenty. Kolik si jich drží čeští europoslanci?

Autor: bud - 
20. října 2016
05:02

Excesům se zaměstnáváním asistentů, kteří ve skutečnosti pracují pro vlastní politickou stranu, by měl být konec. Evropský parlament zpřísnil pravidla a důsledněji kontroluje, kolik peněz, komu a za jakou práci putuje. Každý měsíc mají europoslanci k dispozici více než 22 tisíc euro, které mohou mezi své asistenty rozdělit.

„Nemůžete být placen Evropským parlamentem a zároveň pracovat pro svou politickou stranu,“ bouřil se před časem předseda europarlamentu Martin Schulz na tiskové konferenci, kde se řešilo podezření na zneužívání peněz určených pro asistenty poslanců. Konkrétně mělo jít o asistenty napojené na francouzskou poslankyni Marine Le Pen a její stranu Národní fronta. Schulz se dokonce obrátil na Úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který začal několik případů možného zneužívání peněz prošetřovat.

Každý europoslanec (celkem jich je 751) může každý měsíc čerpat přesně 22 879 euro (618 tisíc korun) na služby svých asistentů. Ty dělí mezi takzvané akreditované asistenty, kteří pracují v Bruselu, a asistenty místní, tedy působící v zemi, odkud poslanec pochází. A právě odměny pro místní asistenty dlouho přestavovaly určitý prostor, aby mohly být z Parlamentu vyváděny peníze. Třeba tak, že asistenti odváděli fiktivní práci.

Zpřísnění financí pro asistenty

Prokazování však bylo prakticky nemožné, proto se pravidla od letošního roku zpřísnila. Nově poslanec nesmí zaměstnat nejen manželku, partnerku či jiné blízké příbuzné, ale ani osoby, u kterých by hrozil střet zájmů. Tím může být třeba i to, že by peníze prostřednictvím asistentů či různých smluv proudily třeba na financování politických aktivit mimo Parlament. Nemělo by tedy docházet k tomu, aby asistent dostával peníze, ale zároveň na úkor práce asistenta pracoval v politické straně nebo třeba za ni kandidoval ve volbách.

„Poslanec musí bezodkladně informovat, pokud se jeho asistent plánuje zapojit do jiných aktivit. Zároveň musí zajistit, aby tyto aktivity nebyly v rozporu s finančními zájmy EU a nezasahovaly do povinností, za které je asistent placen,“ vysvětlila Blesk.cz Delphine Colard z tiskového oddělení Parlamentu.

Změnila se také pravidla ohledně rozdělení peněz – nejméně 25 procent částky je nově vyhrazeno pro bruselské asistenty. A pro ty místní zase platí, že nemohou brát plat, který bude výrazně vyšší, než je průměrná mzda v dané zemi. Poslanec navíc musí dokládat, že jeho lidé mají dostatečné podmínky k práci. Není tedy možné, aby měl 10 asistentů a jednu malou kancelář.

Nové nařízení navíc odkrylo jména i počty asistentů jednotlivých poslanců – vše je nyní vidět na webu Parlamentu. Platí, že každý poslanec si může sám určit, kolik asistentů bude financovat. U těch českých se počet pohybuje zpravidla mezi pěti až sedmi. Nejvíce jich má Petr Mach (Svobodní), který má osm asistentů, z toho sedm jich je v Česku, a Jan Zahradil (ODS), který má tři bruselské a pět asistentů v Česku. V závěsu za nimi je Olga Sehnalová (ČSSD), která má sedm asistentů, z toho čtyři má v Česku. Jednoho dalšího asistenta pak sdílí se svými stranickými kolegy.

Mach snížil počet asistentů ze 14 na osm

Poněkud kuriózně působil v tomto ohledu právě poslanec Petr Mach (Svobodní), který měl v roce 2014 dva asistenty v Bruselu a dalších 12 jich platil v Česku.  Nyní jejich počet snížil o šest. Na rozdíl od ostatních poslanců jsou však Machovi asistenti v některých případech výrazně aktivní také ve straně Svobodných. Například Radim Smetka a Josef Káles jsou místopředsedové strany, někteří další mají také významné funkce. Asistentka Kateřina Kašparová je třeba tiskovou mluvčí strany a Petr Pořízek kandidoval v nedávných krajských volbách.

Skutečnost, že jeho placení asistenti rovněž pracují pro stranu, nevnímá poslanec problematicky. „K porušování pravidel v případě pana Macha rozhodně nedochází. Je logické, že pracuje s lidmi, s nimiž sdílí stejné (především politické) názory a které zná. Zaměstnávání lidí, kteří jsou členy politické strany, není podle nás v rozporu s pravidly,“ komentovala pro Blesk.cz Kašparová.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU EU 100x JINAK NAJDETE ZDE

tvujosudzmrde ( 20. října 2016 07:23 )

Parta arogantnich debilu!!!!Naprosto nepotřebnych,parazitujici na lidske blbosti!!!Cela EU!!!!!

Zobrazit celou diskusi