Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nerozumíte EU a bruselským „šílenostem“? Známe odpovědi na nejčastější otázky

Autor: bud - 
8. října 2016
06:18

Je to složité a vůbec tomu nerozumím. Podobně spousta lidí reaguje, když se jich někdo zeptá na Evropskou unii. Blesk.cz proto přináší odpovědi na několik nejčastějších otázek a vysvětlení nejasných pojmů. Víte například, co je to operační program a jak můžeme ovlivňovat dění v Bruselu?

Co je evropská směrnice nebo nařízení?

EU vytváří několik různých legislativních opatření, která zavádí společná pravidla pro všechny členské země. Nejpřísnější jsou nařízení, která jsou závazná v celém rozsahu a platí úplně všude. Po přijetí nařízení do jeho podoby už nemohou státy zasahovat.

Dalším typem evropského „zákona“ je směrnice. Už ze samotného slova můžeme vyvodit, že jde o legislativu, která pouze udává „směr“, jímž se budou společná evropská pravidla ubírat. Úkolem každého členského státu, tedy i Česka, je vždycky novou směrnici podle svého uvážení začlenit do vlastních zákonů. Jedinou podmínkou je, aby se dodržely mantinely (tedy onen směr), jak přísná či mírná nová pravidla budou. O tom, jak si občas věci sami zbytečně komplikujeme, čtěte ZDE.

Existuje ještě několik dalších EU opatření, která jsou využívána méně. Například rozhodnutí je určeno konkrétnímu státu nebo třeba firmě, vedle toho takové doporučení ohledně nějaké záležitosti není právně závazné.

Můžeme nějak ovlivnit, co nám EU nařizuje?

Ano, do toho, co se rozhoduje na úrovni EU, můžeme jako členský stát velmi hlasitě mluvit v Radě EU a Evropském parlamentu. Nástrojů a možností k tomu máme celou řadu, navíc v Bruselu pracují stovky českých úředníků, kteří nám mohou pomoci prosazovat české zájmy. Je jen otázkou, s jakým odhodláním budeme chtít dění v EU ovlivňovat. Určitě bychom mohli být úspěšnější a hlasitější.

Co jsou operační programy, o kterých se mluví?

Na chod institucí EU jde přibližně 6 procent z celkového rozpočtu, který dosahuje téměř 4 bilionů korun. Ostatní peníze se vrací prostřednictvím dotací na stavbu dálnic, podporu malých firem, podporu zemědělců, financování vzdělání a vědy, ochranu životního prostředí a další spoustu oblastí.

Dotace, které míří do Česka, se rozdělují v rámci takzvaných operačních programů, které vyhlašují (připravují) zpravidla ministerstva. Operační program je vždy zaměřen na určitou oblast a zájemci o dotace na své projekty mohou o peníze žádat právě jejich prostřednictvím. Kdo rozhoduje o tom, kam evropské peníze zamíří, a proč se za ně staví nesmysly? Čtěte ZDE.

Musíme přijmout euro?

K přijetí evropské měny euro jsme se zavázali v době, kdy jsme podepisovali vstup do EU. O tom, kdy ho skutečně přijmeme, si však jako stát rozhodujeme sami. Třeba Slovensko už eurem platí, české vlády toto rozhodnutí stále odkládají. Pokud už se rozhodneme říct euru jasné „ano“, musíme před přijetí splnit několik přísných podmínek – například udržovat stabilní úrokové sazby i ceny, mít nízký dluh nebo rozpočtové deficity. Zatím podmínky zdaleka nesplňujeme. Jak jsme vstupovali do EU? Přečtěte si ZDE.

Kolik do EU posíláme peněz?

Za prvních 10 let členství v EU (do roku 2014) jsme na Unii vydělali. Za tuto dobu jsme do společného evropského balíku poslali 390 miliard korun a zpátky jsme dostali bezmála 800 miliard. Jsme tedy 410 miliard korun v plusu a ještě několik dalších let, nejméně do roku 2020, bychom měli stále více čerpat než posílat.

Kolik peněz berou euroúředníci?

Rozsáhlý přehled toho, kolik peněz berou úředníci v Bruselu, europoslanci nebo komisaři, jsme přinesli v těchto dílech seriálu:

Zajímá vás něco, co se zatím v seriálu neřešilo? Nerozumíte tomu, co se v Bruselu děje? Napište své otázky na david.budai@cncenter.cz a my se na dané téma zaměříme v některém z dalších dílů.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU EU 100x JINAK NAJDETE ZDE

Bocian ( 9. října 2016 06:13 )

Od ČT24 i Blesku je už opravdu trapné, jak nadále i po volbách diskriminuje SPD SPO. Kdyby mělo SPD a pan Okamura v médiích před volbama tolik prostoru jako pan Kalousek, tak by určitě jejich úspěch v těchto volbách byl podstatně výraznější. Jenže lidé kteří nemají doma internet o SPDSPO ani neví, že existuje. Z ČT se občan pouze dozví, že slizký had Gazdík z TOP 009 a nyní Starostů na Okamuru naplive polopravdy a lži a ani nenechají Okamuru na to reagovat. ČT je třeba převést pod vládu a zrušit ji obrovské příjmy (7 miliard ročně) z konces. poplatků. Momentálně je ČT baštou úzké skupiny soukromých pravičáckých monster a s pojmem "veřejnoprávní TV" nemá absolutně nic společného.

st.rec ( 8. října 2016 09:46 )

Volit-nevolit,vyjde to nastejno.Někomu se prostě vytvoří funkce,podívej Dienstbier...

kukuku ( 8. října 2016 09:35 )

 Blesk zapomněl na úvodní odstavec: "K čemu to EU je".

luder ( 8. října 2016 08:15 )

Vítače migrantů u všech voleb jedině nevolit! Je třeba volit SPD + SPO, kteří se přímo staví proti islamistům a podporují prezidenta Zemana!

Zobrazit celou diskusi