Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Nesmyslné“ směrnice z EU mohou Češi krotit. Proč se tak neděje?

Autor: David Budai - 
22. srpna 2016
06:11

Zatímco komisařka Věra Jourová nebo 21 europoslanců se ukazují a voliči o nich vědí, o stovkách českých úředníků, kteří pracují v bruselských institucích, nemají často tušení. Češi totiž EU nemají příliš v lásce a proto není divu, že se lidé svou prací pro EU raději nechlubí. Ve skutečnosti jsou to ale právě oni, kdo dokáže „tahat za nitky“ při schvalování evropských směrnic a mohou Česku při vyjednávání výrazně pomoci. Kam až se v evropské byrokratické mašinérii dokázali naši krajané protlačit, odhaluje tento díl seriálu EU 100x jinak.

V bruselských kancelářích institucí EU pracuje na úřednické pozici více než 300 Čechů, řada z nich dokonce přímo v Evropské komisi, která navrhuje veškerou evropskou legislativu. Někteří přitom dosáhli na velmi vysoké pozice a mají značný vliv.

Například Ladislav Miko byl v roce 2014 jmenován do čela generálního ředitelství pro zdraví a spotřebitele. (To už je skutečně vysoká pozice, která s sebou nese jak vliv, tak přístup ke spoustě informací.) Nebo Eva Kružílková, která v Komisi vede tým právníků a má na starost vnitřní trh. Případně Marek Mora, jenž v Bruselu pracuje od roku 2003 a za tu dobu se „vyšplhal“ až na pozici ředitele na generálním sekretariátu EU.

Desítky lidí, kteří by nám mohli pomoci

A v tomto výčtu bychom mohli pokračovat – vlivní Češi pracují v Evropském parlamentu i v dalších klíčových institucích, kde se tvoří evropské směrnice a nařízení, ze kterých jsme často nemile překvapeni. Jenže problém je v tom, že se o naše krajany v Bruselu nikdo příliš nezajímá, což platí hlavně o českých ministrech, kteří v Bruselu vyjednávají podmínky pro Česko. Kdyby využívali informace, které jim bruselští úředníci mohou poskytnout, měli bychom v EU mnohem silnější slovo a vliv.

Tak se ovšem často vůbec neděje, což potvrzuje i eurokomisařka Věra Jourová. Podle ní se politici a úředníci z tuzemských ministerstev často ani neobtěžují do Bruselu vzkázat, že je pro nás nějaká legislativa nepřijatelná. Jako příklad uvádí hodně diskutovanou směrnici o zbraních. „Žádné avízo z Česka, že tam je problém pro Čechy. Komise pak schválila směrnici, která vyhovuje většině členských států,“ řekla ve Studiu Blesk Jourová. „V takových situacích si říkám, proč nemám šanci i v rámci svých sešněrovaných regulí pozvednout hlas a říct naše obavy,“ zoufá si Jourová.

I Bulhaři mají více úředníků

Jak můžeme v Bruselu něco prosadit, když o to vlastně téměř ani nestojíme? Díky „bruselským“ Čechům, kterým ještě čerstvá a neschválená legislativa prochází rukama, bychom mohli snadno s velkým předstihem vědět, co na nás EU zase chystá a mohli se na často velmi přísné směrnice dobře připravit.

Jenže na naše krajany tak trochu zapomínáme a ani se je nesnažíme příliš podporovat. Češi se mnohdy na pozice EU hlásí sami a česká vláda je prakticky vůbec nepodporuje, ani nepřipravuje na náročná výběrová řízení.

I to je důvod, proč máme v EU tak málo lidí. Maďarsko, Bulharsko nebo třeba Švédsko – to jsou státy, které mají méně obyvatel než Česko, a přesto mají v EU více svých euroúředníků. A v kvalitě Čechů to skutečně není, jak ukazují ti, kterým se i bez pomoci podařilo dostat v evropské byrokratické mašinérii opravdu vysoko.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU EU 100x JINAK

O své práci nedávno ve Studiu Blesk promluvila eurokomisařka Věra Jourová. Proč jí nikdo neříká, že máme s chystanými směrnicemi problém?

Video „Je to nejpodivnější práce, jakou jsem dělala,“ říká eurokomisařka Věra Jourová. - Blesk TV
Video se připravuje ...

dzery ( 22. srpna 2016 10:30 )

Srandisto.

tgbg ( 22. srpna 2016 08:31 )

Rusáci nás stále ovládají a škodí nám pomocí našeho vlezdoruřitnického prezidenta!!!!

moiaza ( 22. srpna 2016 08:10 )

 Poslouchat, poslouchat a poslouchat. A lézt někomu do zadku. V tom jsme světovou velmocí. Tak proč se ozývat?

panda82 ( 22. srpna 2016 07:47 )

Proč se tak neděje, no protože neví o co se jedná, zajímá je jen konto, v hlavě duto, než si to nechají přeložit,tak už je to nereálné, zveřejnit jména a jejich aktivitu, jsou to jen lenochodi, placeni pro nic za nic

jura1 ( 22. srpna 2016 07:45 )

Koryta politických robotů nesmí být ohrožena tím, že poukážou na blbosti vymyšlené některým politikem, odloženým do EU.

Zobrazit celou diskusi