Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kuřáky čeká represe i po krachu zákona ve Sněmovně. Zbývá jen podpis Hradu

Autor: David Budai - 
27. května 2016
06:05

Poslanci sice nečekaně zamítli diskutovaný protikuřácký zákon, na všechny kuřáky však čekají jiné změny, které nachystal Brusel. Týden je totiž v platnosti tabáková směrnice, která zavádí například odpudivé obrázky na krabičkách cigaret. Pravidla už měla platit i v Česku, jenže vláda ještě nestihla schválit potřebnou legislativu.

Výmluvné obrázky na krabičkách, zákaz cigaret a tabáku s příchutěmi nebo třeba varování na obalech elektronických cigaret. I tato opatření jsou součástí tabákové směrnice EU, která ve všech členských státech platí od minulého týdne.

Čeští kuřáci však budou mít ještě několik měsíců klid. Potřebné předpisy, které by evropskou směrnici „vepsaly“ do českých zákonů a byly tak pro výrobce povinné, ještě nejsou schváleny.

Čeká se na Zemanův podpis

Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích čeká na podpis prezidenta Miloše Zemana. „Bude to ve velmi blízké době,“ odpověděl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na otázku, kdy se k tomu hlava státu chystá. Zákon přesto začne platit až tři měsíce po podpisu, tedy nejdříve v září. 

Ministerstvo zemědělství zároveň pak připravilo speciální vyhlášku, která přesně stanovuje třeba to, co se přesně bude na krabičkách nacházet. Vyhláška také zavádí do českého právního řádu směrnici o výrobě, úpravě a prodeji tabákových výrobků, kterou si Česko spolu ostatními státy EU odsouhlasilo na jaře 2014 a jejíž provedení se mělo uskutečnit do 20. května 2016. Vláda ji však zatím neschválila.

„Vyhláška o tabákových výrobcích prošla vnějším připomínkovým řízením a v následujících dnech bude zaslána Úřadu vlády ČR. Důležité je zmínit, že vyhláška provádí povinnosti, které jsou stanoveny novelou zákona o potravinách a tabákových výrobcích,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Hrozí Česku postih?

Radostná zpráva pro kuřáky nemusí být dobrou zprávou pro stát. Evropská komise má totiž pravomoc v případě neplnění povinností členským státem zahájit řízení, a pokud se prokážou nedostatky, může navrhnout i finanční sankci. A ministerstvo zemědělství tuto možnost nevyloučilo. Podle informací Blesk.cz z důvěryhodného zdroje Evropské komise však takové obavy nejsou příliš namístě.

Přehled toho, co se u cigaret změní:

1. Na krabičkách bude obrázkové varování. To bude pokrývat z obou stran 65 procent plochy.

2. Zakázány budou cigarety a tabák pro jejich balení s příchutěmi. Nesmí chutnat po vanilce, mentolu či jiné cukrovince.

3. Označení o obsahu dehtu, nikotinu a oxidu uhelnatého bude nahrazeno sdělením, které bude říkat, že tabákový kouř obsahuje přes 70 látek, které prokazatelně způsobují rakovinu.

4. Přísná pravidla ošetří tvar balení. Na krabičkách už nesmí být žádné propagační prvky.

5. Obal elektronických cigaret bude obsahovat upozornění, že nejsou vhodné pro nekuřáky. Zároveň bude zakázaná jejich propagace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tosto ( 27. května 2016 17:02 )

Podpis hradu ?? On si klidně zapálí i budově v zahraničí kde se nesmí kouřit a pak daňový poplatníci zaplatí 60 000 kč za úklid

sores ( 27. května 2016 08:29 )

Do prd.ele v našem Buranově, to je to tak těžký zarazit na planetě konečně výrobu cigaret když to tak celý svět se.re a je to tak strašně nezdravé???? A ať Dr. přestanou tedy kuřáky léčit! Kdo bude chtít, ať si nasuší lupena a hulí si v soukromí doma listy! Jednoduché věci se prostě nedají uskutečnit, jelikož prachy za to svinstvo jsou až na 1 místě,že. Nebo ať uzákoní politici 1000,- Kč za krabičku, žrát se musí ale hulit NEEEEEEE!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa