Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanovi cukají koutky. Schwarzenberga i Kuberu těší krach antikuřáckého zákona

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. května 2016
20:25

Kuřáci se radují, protikuřácký zákon ve Sněmovně neprošel. Vyvolalo to rozsáhlé spory mezi Sobotkovou ČSSD a Babišovým ANO. Prezident Miloš Zeman upozorňuje, že koaliční partner je 3. stupeň od slova nepřítel. A že mu coby kuřákovi cukají koutky. Karel Schwarzenberg (TOP 09) se rovněž raduje, stejně tak senátor Jaroslav Kubera (ODS), který mluví bez obalu o dobros*rech.

Všimněte si, jak jsem se sladce usmál, pln radosti, že tento zákon neprošel, protože jsem řekl, že bych byl jinak v konfliktu zájmů, neboť bych ho nemohl vetovat jako silný kuřák. Když neprošel, mám radost,“ říkal usmívající se Miloš Zeman novinářům po jubilejním 200. Žofínském fóru. A o chvíli později si již s radostí v restauraci v Žofín Garden zapaloval jednu za druhou.

Nestává se, aby se s ním shodl jeho někdejší rival z prezidentské volby a dnes čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. I on je však vášnivým kuřákem. „Jsem kuřák dýmek, takže mně to vyhovuje, upřímně. Byl bych jinak pokrytec,“ řekl Blesk.cz Schwarzenberg, který v průběhu projednávání protikuřáckého zákona uváděl, že nechce být chráněn před návykovými látkami.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) však uvedl, že jde podle něj o podraz. Na nekuřáky. „Považuji to za velký podraz vůči nekuřákům v této zemi,“ postěžoval si Němeček a dodal, že patrně do konce volebního období nestihne prosadit podobný předpis. „Každý má jiný názor. Že nekuřáci nemají rádi, když se v jejich přítomnosti kouří, to ale také chápu,“ reagoval Schwarzenberg.

Zklamaná Němečkova náměstkyně: Tisíce hodin práce v tahu

Zklamání ze smetení protikuřáckého zákona naopak zažila Lenka Teska Arnoštová, místopředsedkyně ČSSD a náměstkyně ministra Němečka. „Dopoledne jsem s nevolí sledovala, jak do protikuřáckého zákona přibývají výjimky včetně kuřáren pana poslance Bendy a doufala, že těch výjimek a změn bude nakonec co nejméně. Už za pár hodin jsem ale utrpěla menší šok (a mnohem větší zklamání), když jsem se dozvěděla, že díky poslancům ANO byl protikuřácký zákon zamítnut,“ uvedla na Facebooku.

„Stovky, možná tisíce hodin práce na něčem, v co jsem věřila a co mělo za cíl ochránit zdraví občanů, smetlo ze stolu jedno hlasování a ‚náhlý stav mysli‘ poslanců ANO. V tu chvíli bych se nejradši zavřela na pár dnů doma, nevycházela a přemýšlela o smyslu celé této práce,“ přiznala Arnoštová. Neudělala to, vyrazila na akci ke Světovému dnu roztroušené sklerózy v Praze, kde prý byli lidé z vývoje kolem protikuřáckého zákona také v šoku.

Zeman: Nepřítel, úhlavní nepřítel, koaliční partner

Tomu, že se nyní kvůli rozporům mezi vládními stranami a ostrým přestřelkám i na úrovni Bohuslav SobotkaAndrej Babiš svolává koaliční rada, se prezident Miloš Zeman nediví. „To už se svolávala na toto téma několikrát. Znáte stupňování slova nepřítel? První stupeň nepřítel, druhý stupeň úhlavní nepřítel, třetí stupeň koaliční partner,“ přidal dobře naladěný Zeman bonmot.

Schwarzenberg s ohledem na současné rozpory ČSSD a ANO vzpomenul dřívější přestřelky mezi ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Němečkem, kdy mj. Babiš posílal Němečka přes Twitter do léčebny.

Anžto ta jedna strana je vedená ministrem financí, tak se tamější poslanci snaží zavděčit tím, že hlasovali proti Němečkovi, to je mi naprosto jasné,“ našel Schwarzenberg vlastní vysvětlení pro to, proč se proti protikuřáckému zákonu postavila i část poslanců ANO.

Své si ke krachu protikuřáckého zákona i koaliční zlobě řekl v krátkém rozhovoru pro Blesk.cz i senátor za ODS Jaroslav Kubera, další z kuřáků, který při debatě o tomto zákoně vytáhl v redakci Blesku demonstrativně alespoň elektronickou cigaretu.

Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kubera: Bylo to prosté koniášství a dobros*rství

Pane senátore, jak vnímáte to, že protikuřácký zákon dnes Sněmovnou neprošel?

Zdravý rozum zvítězil nad lží a nenávistí. Ta lež spočívá v tom, že se uvádějí data, která nejsou pravdivá, např. kolik procent lidí si přeje zákaz kouření. Najednou se ze 60 procent stalo 80. Stejně tak nepravdivá data se uvádí, kolik má stát z kuřáků, protože se nepočítají všechny daně.

Lživá data jsou i o tom, kolik stojí léčení kuřáků, protože oni kromě toho, že jsou nejlepšími daňovými poplatníky v ČR, protože tam není žádného daňového úniku, oni si koupí krabičku a zaplatí to všechno poctivě, tak si také platí zdravotní pojištění, takže není pravda, že léčení je dražší, než co na nich stát vydělá. Kdyby tomu tak bylo, tak by stát musel zakázat distribuci, výrobu a kouření jako takové. Což jsem chtěl navrhnout, pokud by ten zákon přišel do Senátu, aby když je to všechno tak, jak nám to paní Králíková (odpůrkyně tabáku, lékařka z Centra pro závislé – pozn. red.) a spol. líčí, tak přece to stát nemůže podporovat, takové svinstvo. Musel by to totálně zakázat.

Takže není pochyb o tom, že máte radost.

Je to radost, nevím, co teď hoši vymyslí dalšího, ale důležité je, že ten zákon, který v ČR platí, je moderní, nestaví jednotlivé složky společnosti proti sobě, je příznivý jak kuřákům, tak nekuřákům, nijak nekuřáky neomezuje. Vznikají nekuřácké bary, kavárny a cukrárny i bez zákona, protože obchodníci si vyhodnotí, zejména když vlastní dvě provozovny nebo mají možnost oddělit ty prostory, tak s tím vůbec nemají žádný problém.

Jediný problém je tam, kde vyhazují kuřáky na ulici. Např. u středních škol, kde studenti kouří potom před školou, protože v atriu nemohou, a vajgly hází městu na ulici, které je pak musí uklízet. Takže je to vítězství rozumu, nic jiného, to, co nemělo nic společného se zdravím, bylo to prosté koniášství a dobros*rství.

My jsme tady zažili druhý podobný zákon o prodejní době v obchodech, kdy nám opět chtěli sociální inženýři zasahovat do toho, co máme dělat a nemáme. Já už jsem skončil tím, že nechte už lidi normálně žít a nestrkejte jim pořád rypák  do jejich života. Oni jsou úplně posedlí konat dobro, dokud nezůstane kámen na kameni. Je to jako bojovníci za mír, ti jsou tomu podobní.

Co říkáte na slova ministra Němečka, že jde o velký podraz proti nekuřákům?

Nekuřákům se vůbec nic nestalo, nekuřáci jsou na tom stejně, jako na tom byli. Mohou si vybrat, kam budou nebo nebudou chodit, nic zvláštního se nezměnilo. Situace ve velkých městech je úplně stabilizovaná. Problém může nastat pouze v malých obcích, kde je jedna hospoda na rynku a tam se ti lidé všichni znají, oni se dohodnou, v létě stejně jsou všichni venku, když je teplo, a v zimě se domluví. A státu celkem do toho nic není.

Je to taková umělá bublina těch dobrotrusů, kteří kdyby vyhráli kouření, tak nás čekaly další hrozné věci, jako je veganská strava, určování toho, co musíme jíst a pít, protože oni by nikdy neskončili. Oni to mají v genech, že se domnívají, že byli kýmsi nadáni k tomu, aby těm ostatním určovali, co je a není správně.

Vy jako opoziční politik patrně můžete s radostí sledovat současné spory v koalici, které dnešní jednání vyvolalo. Mluví se o podrazech, jiskří to mezi premiérem Sobotkou a vicepremiérem Babišem. Co na přestřelky ČSSD vs. ANO říkáte?

Jak se budou blížit volby, budou spory. Ale tohle by rozhodně neměl být důvod k nějakému zásadnímu sporu, to je naprosto marginální záležitost, aby ji tyhle koaliční strany využívaly k nějakému boji proti sobě. Ale bohužel v té politice to tak chodí, čím blíž budou volby, tím více se to bude rozdělovat a budou si vzájemně škodit.

Ale to se stává v každé koalici, co já si v politice pamatuji. Vždycky před volbami, já to vidím i v Senátu, jak věci, které byly dříve domluvitelné normálně lidsky, tak teď před volbami je to stále obtížnější a obtížnější. To není nic zvláštního, ale rozhodně tento zákon není ten, který by měl vést k pádu vlády nebo něčemu takovému. Já si myslím, že to bude jen taková rozmíška. To budou jiné, vážnější věci, které budou tu koalici rozdělovat, než je tento zákon.

salto ( 26. května 2016 11:11 )

To je jako u blbejch na dvorku. Prachy stát chce, ale ti co stát dotujou na daních budou lidi druhé kategorie. Jakpak to bude vypadat na chodnících před hospodama? Když mi kouření vadí, tak dneska už je velice bohatý výběr nekuřáckých zařízení. A EU ať se nestará o kuřáky ale o bezpečnost vlastních občanů a zachování evropského kulturního dědictví a prostředí v Evropě

pepen ( 26. května 2016 06:58 )

Jinak to ani dopadnout nemohlo-Česká vláda jsme k smíchu světu!!!Zákony-sama zlodějina,podvody,tunely v tom jsme na prvním místě!!Nový zákon-,,Kuřáci si budou veškerou léčbu platit,ze svého.,,!!!!

egyptanka ( 26. května 2016 01:20 )

Já mám také radost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa