Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jandák varoval před líbáním, Kalousek foukal dým na ministra. Kvůli zákazu kouření

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. prosince 2015
18:52

Debata o zákazu kouření slibovala třeskutou podívanou. A skutečně. Ve sněmovně bylo rázem veselo. Postarali se o to především odpůrci protikuřáckého zákona. Poslance pobavil Miroslav Kalousek (TOP 09), který se demonstrativně rozhodl fouknout na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka "dým" z elektronické cigarety. Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) pak mluvil i o zákazu polibků.

Ochrana zdraví na jedné straně, na straně druhé omezení osobní svobody. Pádnými argumenty šli proti sobě ve sněmovně zastánci a odpůrci protikuřáckého zákona.

Jde o vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Jak nechybějící ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, rozšiřuje místa, kde je zakázáno kouřit. Mimo jiné ve vnitřních prostorách restaurací či kaváren. Podle Němečka bude mít zákon pozitivní dopad na zdraví obyvatelstva.

Video  Kalousek si potáhl a vyfoukl do tváře ministra Němečka. Proč to udělal?  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

Šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi ale takový zákon nevoní. A tak sáhl po své e-cigaretě. Ovšem přímo u řečnického pultíku.

Chci se dopustit jedné experimentální demonstrace. Pane ministře zdravotnictví, velmi se omlouvám, neberte to ani jako neúctu ani jako aroganci, ale až budu odcházet od mikrofonu, vdechnu jednu dávku ze své elektronické cigarety a vydechnu ji směrem k vašemu chřípí. A vy pak nám poctivě řekněte, zda jste něco cítil či nikoliv. Já jsem totiž přesvědčen, že takový tester jste dosud neabsolvoval, jinak byste nikdy nemohl navrhovat stejně striktní zákaz pro elektronické cigarety, pobavil poslance Kalousek. I tím, že učinil, jak slíbil.

Veselo ve sněmovně: Kalousek foukal dým na ministra zdravotnictví Němečka. Veselo ve sněmovně: Kalousek foukal dým na ministra zdravotnictví Němečka. | ČTK

Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) se snažil Kalouska usměrnit. Osobně bych uvítal, kdyby tyto experimenty jste činili mimo jednací sál Poslanecké sněmovny, reagoval na Kalouska. A sněmovnou se ozýval smích. Nikoli poprvé, ani naposledy. O další komickou vložku se postaral Vítězslav Jandák (ČSSD). Oznámil, že je proti zákonu. A pak spustil svou dramatickou řeč.

Na Kalouskův experiment mezitím reagoval na Twitteru i ministr Němeček. "Tak snadno se nedm odfouknout," vzkázal šéfovi TOP 09.

Jandák proti zákazům: Zakažte i tlusté maso a polibky

A teď se podívám na předkladatele. To není k smíchu, pane doktore Němečku, ministře zdravotnictví, co jste to předložil. Vy jste nám tady řekl o tom, jak chcete, aby tento národ nebo občané této republiky byli zdraví. A napálíte jenom kuřáky, což je 34 % lidí. Jak to, že v tom zákoně není opatření, zákaz spotřeby například tlustého masa? Kolik lidí umírá na obezitu. Ne, nesmějte se, to jsou fakta, pane kolego. Další věc, která ohrožuje tento národ už od nepaměti, a je to velmi nebezpečné. Například polibky, bouřil Jandák a sklidil další salvy smíchu.

Někdejší herec a exministr kultury pak pokračoval dál. Kolik miliard mikrobů se přenese při tomto krátkém či dlouhém styku. Co jste proti tomu udělali v tom zákoně? Nic. A půjdu dál. Já bych tam dal opatření například... mít styk jednou za tři roky a jenom z důvodu početí dítěte. Obrovské riziko je tam. HIV pozitivní," bavil dál poslance Jandák.

Poté ale přeladil na vážnější vlnu. Víte, nezlobte se, ale teď vážně. Tady jde o jednu věc. Toto, co spouštíte, je začátek konce, který by mohl vyznít tak, že řekneme: My ty lidi uzdravíme, kdybysme je měli zabít. To je ten váš zákon, dodal Jandák.

Tím to ale neskončilo. Jandáka se jal poopravit místopředseda TOP 09 Leoš Heger. Existuje studie, že při polibku se přenáší deset tisíc mikrobů. Ne ty miliardy, co on říká. A k tomu byl následující závěr: Musíte líbat tak, abyste z těch deseti tisíc aspoň polovinu těch mikrobů zamačkali... Možná to by mohl pan poslanec Jandák praktikovat, uvedl Heger, a sklidil dokonce potlesk. 

Jinak ale exministr zdravotnictví zcela vážně varoval především před tím, že závislost na kouření je jednou z nejsilnějších. A že je třeba zabránit tomu, aby začínaly kouřit především děti. Třeba i cenovými opatřeními. Jedním z účinných momentů na rozdíl od dospělých právě je cena cigaret a ví se, že přes určitou míru ta cena mladší nezletilé a děti zřetelně odpuzuje, uvedl Heger.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nina73 ( 9. prosince 2015 12:02 )

nesouhlasim ,argumentu mam hodne ,ale je to zbytecne .myslim,ze v konecnem dusledku to skonci tak,ze vzniknou klasicke hospody a uzavrene kluby-hospody ,kde bude vstup na pozvani a placeni nejakeho clenskeho prispevku,ale v konecnem dusledku to skonci tak,ze spousta hospod zkrachuje a rozpouta se spirala krachu ,nezamestnanosti atd .je to podobna situace jako kdyz se zdrazily cigarety a dal se prostor pasovani cigaret ,takze v konecnem dusledku ,akorat stat prisel o dane.

vi3ol ( 9. prosince 2015 10:44 )

Tihle všichni ožralové v české politice jsou opravdu na další Kameňák jak stvoření!..musí režírovat zas stejný násoska Troška.. hradní ožrala, jeho chcípáček, další hradní šašci, Kalousek, Landa, Konvička, Jandák, Kott, Ransdorf..jako hlavni protagonisti..Franta Čech a Bohdalová doplní to umění..jejich výroky budou autentické, není potřeba nákladný scénář..to vydá i na dalších pár pokračování..

funebrak ( 9. prosince 2015 03:57 )

Dobře jste si zvolili. A zase ty stejné zvolíte. Dobře vám tak.

honza54.. ( 8. prosince 2015 21:25 )

s tím tvým chcípáčkem bys asi žádnou neoslnil, burane

honza54.. ( 8. prosince 2015 21:23 )

to nemáš pravdu, protože je to místo veřejnosti přístupné, to není jako u tebe doma v bytě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa