Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj s úprkem lékařů a lepší péče pro lidi. Němeček načrtl změny roku 2016

Autor: ČTK, simao - 
28. prosince 2015
17:40

Před ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) leží i v roce 2016 řada výzev. Jednou z hlavních je nastavení takových podmínek pro lékaře a sestry, aby odolávali cinkání eur a nemizeli v tak velké míře za hranicemi. Němeček vedle toho slibuje mimo jiné i zlepšení dostupnosti péče pro pacienty. Podaří se mu sliby naplnit?

O změnách v roce 2016 promluvil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček na sklonku roku současného. Jednou z věcí, která zůstává nadále ožehavou v českém zdravotnictví, jsou hromadné odchody lékařů i sester za lepším do zahraničí. 

Už dříve ministr ujišťoval, že nárůst tarifních platů zaměstnanců ve zdravotnictví by měl pokračovat i v roce 2016.

„Jsem si samozřejmě vědom, že v tom úsilí budeme pokračovat, protože zajištění dostupnosti kvalitního personálu pro české pacienty je jedním z našich hlavních úkolů a ta situace není vůbec jednoduchá tím, že máme za zády jedny z nejbohatších zemí v EU a je tady volný pohyb zaměstnanců. Takže si myslíme, že platební podmínky je třeba dál zlepšovat a je to jeden z našich klíčových úkolů v roce 2016,“ upozorňoval Němeček při své prosincové bilanční tiskovce.

Zabrání odchodům navýšení o pět procent?

I s rokem 2016 je tak spjaté navýšení prostředků na platy zdravotníků. „Úhradová vyhláška zajistí všem nemocnicím dostatek financí na pětiprocentní navýšení platových tarifů. Je to druhý rok po sobě pětiprocentní navýšení, za dva roky tedy už deset procent,“ podotkl nyní pro ČTK ministr Němeček. Podle úhradové vyhlášky přitom platí pojišťovny lékařům a nemocnicím. 

Takové navýšení Němeček vidí jako důležitý signál pro zdravotníky, že vláda jejich situaci postupně řeší. Důsledkem masových odchodů lékařů a sester z nemocnic je i zavírání některých oddělení. Podle odborů a lékařské komory ani slíbené navýšení platů odchodům nezabrání, žádají proto v příštím roce přinejmenším deset procent. Otázkou však je, kde na to vzít?

Další ožehavou otázkou je i současný systém dalšího vzdělávání lékařů a sester, který dle kritiků vyhání zdravotnický personál z nemocnic. Na rok 2016 se tak připravuje zákon o vzdělávání lékařů, který by mohl být účinný v druhé polovině příštího roku, a následně i norma ke vzdělávání sester.

Němeček nyní shrnul také řadu dalších opatření, která mají navzdory problémům s udržením personálu zlepšit péči o pacienty. I zde se situace točí kolem financí.

Nemocnice a ambulance dostanou víc peněz od zdravotních pojišťoven, aby neodmítaly pacienty. Více peněz mají dostat i praktičtí lékaři v případě, že se budou dostatečně věnovat prevenci, bonus mohou získat za lékařské služby první pomoci. „Všechna odvětví dostanou poměrně výrazné navýšení, které se pohybuje kolem tří procent. Znamená to pro pacienty, že by měl být zajištěn dostatečný objem dostupné a kvalitní zdravotní péče,“ řekl ministr.

Podpora praxí na odlehlých místech i očkování pro seniory

Hádky o peníze jsou jedna věc, pro lidi je však důležité, zda a jak se dostanou k doktorovi. Ministerstvo proto vytvoří fond, z něhož bude podporovat otevírání praxí v odlehlých oblastech, kde hrozí výpadky péče.

Podle ministra pak budou pokračovat v roce 2016 i rekonstrukce nemocnic. „My chceme především podpořit státní nemocnice, které byly v minulosti zanedbány, a to i formou strategických investic,“ řekl. Vláda schválila do roku 2020 pro sedm nemocnic přes deset miliard korun. Dotace by měly dostat nemocnice v Praze a dalších velkých městech, ministr počítá s finanční podporou i krajských nemocnic.

Seniorům zaplatí pojišťovny očkování proti pneumokokům. Protonová léčba bude v seznamu hrazených výkonů, dosud si cenu dojednávaly pojišťovny smluvně.

Zásadním úkolem zůstává podle Němečka i pro příští rok prevence rakoviny. Z evropských peněz podpořilo ministerstvo tři screeningy, v nichž se vyhledávají zhoubné nádory tlustého střeva, prsu a čípku. V jejich finanční podpoře bude ministerstvo pokračovat, protože se daří odhalovat nádory v časném stadiu, kdy je lze zcela vyléčit. Pozitivní zprávou je, že úmrtnost na rakovinu v Česku klesá.

Úspěch v roce 2015? Sbohem, poplatky

Při zmínce o tom, co se povedlo v roce 2015, pak ministr při své předchozí bilanční konferenci vzpomenul na zrušené poplatky. Nikoli všechny, ty na pohotovosti zůstaly.

„Od 1. ledna 2015 došlo ke zrušení regulačních poplatků v ambulantní péči, a to jak u ambulantních specialistů, tak i praktických lékařů. A došlo ke zrušení regulačních poplatků za recept,“ zmínil ministr.

„Já jsem velmi rád, že toto opatření odstranilo bariéry, které tady v přístupu k péči byly, a jsem velmi rád, že se ani nepotvrdily ty škarohlídské prognózy, které říkaly, kterak pacienti zaplaví ambulance a lékaři nebudou moci léčit a kterak pacienti bez těchto poplatků budou zneužívat péči,“ uvedl během svého bilancování.

lesnismes ( 21. května 2016 18:02 )

Vsichni cesi by si meli vystavkovat lepsi podminky ne jenom lekari.Doktor samozrejme neni nic vice nez soustruznik ci uklizecka!! Nevidim duvod proc nemit podobne vydelky jako maji nemci.Dejte svou nespokojenost politikum na vedomi,vsichni.Zivot v bide a jeste strachu z exekutoru je na prd!!Bojujeme za svoje deti,politici a bankeri nas maji v dupe!

irmma ( 14. března 2016 21:31 )

Když chcete, aby si lékaři platili školu, tak by každý,kdo vystuduje měl též platit. Lékaři, musí v nemocnicích sloužit přesčasy, soboty neděle, nemají ani čas na rodinu a děti. Atestovaných doktorů je málo, neboť specializace v některých oborech je dalších 6 let. Ti co tady melou,aby se zavázali a pracovali 10 let pro vaše blaho nebo si platili školu, tak bych chtěla vědět, co odvádíte tomuto národu VY? Lékaři studují 4+6+6=16 let. Někteří lékaři v nemocnicích pracují až 13 hod. denně, napíší toho za den více než špičková sekretářka za týden. K tomu několik operací a ještě ambulance. Přijdou domů a jsou naprosto vysosaní. Jejich plat za přesčasy, soboty,neděle příplatky za operace je kolem 45- 50tisíc na špičkovém pracovišti. To mají dělníci v některých oborech pár let po vyučení a keš. Pracovníci v bankách, na ministerstvech i jinde mají tyto prachy bez stresů. Že se na Vás někdy neusmívají, jsou to jenom lidi. Ovšem jsou i tací mezi vámi, kteří zavolají klidně v sobotu po 22, hod. a ptají se např.jestli se mohou objednat na pondělí, že by přišli do nemocnice, že jste je operoval před 2 lety.

stacho ( 29. prosince 2015 07:39 )

Zase jenom politické bla bla bla a na lidi se stejně vykašle.

hejhej ( 28. prosince 2015 21:10 )

tgbg: Neuvěřitelný blábol

tgbg ( 28. prosince 2015 20:21 )

 Před revolucí jsme měli katastrofální komunistické zdravotnictví, které bylo rok od roku horší. Každý komunista chtěl mít co nevíce peněz, pacient byl to poslední, co komunistické papalášské zdravotníky zajímalo. Dnes je vynikajících lékařů a sester nadbytek, ale problém je, že nemocnice jsou zneužívány jako ubytovna pro lidi, kterým se nechce doma vařit a uklízet. Tak prostě si nějakou nemoc vymyslí a jdou si lehnout na měsíc do nemocnice. Proč ne. Je to zadarmo, jsou obskakováni lékaři a sestřičkami, dostanou zadarmo najíst a drahé léky, o kterých se nám za komunizmu ani nesnilo, pěkně zahodí.To samé se děje u ambulantních lékařů, které někteří lidé navštěvují pořád dokola. A peníze tečou. Přitom by stačilo zavést zdravotní knížky, kde by se všechno zaznačilo a byl by pořádek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa