Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šok ve Francii: Nechali na sobě testovat nový lék, stav 6 lidí je vážný

Autor: ČTK, simao - 
15. ledna 2016
20:05

Šest lidí v západní Francii je ve vážném zdravotním stavu poté, co pro jednu soukromou laboratoř testovali nový lék. Jeden z postižených upadl do kómatu, spekuluje se o jeho klinické smrti. Do případu se již vložila i francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová.

Ministerstvo zdravotnictví situaci označilo za „vážný incident“. Případ začala vyšetřovat prokuratura. „Test se uskutečnil v soukromém úředně povoleném zařízení, které se zaměřuje na klinické zkoušky,“ uvedlo ministerstvo. Bez dalšího upřesnění poznamenalo, že zdravotní stav šesti postižených byl v pořádku, dokud ve čtvrtek dobrovolníci nepožili zkoušený lék.

Lék je vyráběný v portugalské laboratoři Bial. Incident se však stal v laboratoři firmy Biotrial, která sídlí v Rennes a má pobočky ve Velké Británii a USA. Lék pro Portugalce měla otestovat.

Podle ministryně zdravotnictví byl podán v různých dávkách 90 lidem. Šestice lidí však poté skončila v nemocnici v Rennes. Podle regionálního deníku Ouest France se lidé zúčastnili testů dobrovolně. U člověka v kómatu se prý již hovoří o klinické smrti. Všechny testy, za které u firmy dobrovolníci dostávají 100 až 4500 eur (2700 až 121 600 Kč), prý laboratoř nyní pozastavila.

Ministryně zdravotnictví Touraineová přijela prověřit situaci přímo na místo. Všichni účastníci testu podle ní byli muži ve věku 28 až 49 let a začali lék brát 7. ledna. Jeden člověk onemocněl minulou neděli a ostatních pět později.

Experimentu se však celkově zúčastnilo 90 pokusných osob, které braly různé množství léku. Nad jeho složením se nyní čile spekuluje. Ve společnosti Biotrial se totiž údajně nyní testuje lék proti bolesti obsahující chemickou obdobu jedné látky, která se v přírodní podobě nachází v konopí.

Šlo o lék na bolest?

Ministryně Touraineová řekla, že lék byl testován v první fázi, neobsahoval však prý konopí ani jakoukoli látku odvozenou z konopí. Nejmenovaná osoba obeznámená se situací však podle agentury Reuters uvedla, že šlo právě o látku tišící bolest a vyrobenou na bázi konopí.

Každý rok se podle francouzských médií podobných klinických zkoušek účastní v Evropě tisíce dobrovolníků. Často se jedná o studenty, kteří si chtějí zaplatit studia. Incidenty jsou vzácné, protože vědci první testy na zdravých lidech dělají s minimálním množstvím látky a až po jejím vyzkoušení na zvířatech.

Mezi podobnými posledními incidenty vyvolal větší rozruch v roce 2006 případ šesti mužů, kteří skončili na jednotce intenzivní péče jedné londýnské nemocnice poté, co se podíleli na klinickém testu nové látky proti leukemii a roztroušené skleróze. Zkoušená látka u nich podle agentury AP vyvolala riziko rakoviny a snížila jejich imunitu.

jany ( 15. ledna 2016 21:33 )

to je smutne nebyt takovyhc lid, nemame spousut modernich leciv. leckdo si tim privydelava. ale je to jak vidime hodne riskantni.

Zobrazit celou diskusi