Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Virus škodí nenarozeným dětem. Vývoj vakcíny potrvá léta, varuje odborník

Autor: tmp - 
28. ledna 2016
08:57

Podle odborníka na tropickou medicínu Rastislava Maďara může vývoj vakcíny proti novému viru zika trvat i několik let. Virus, který se šíří bodnutím od komára, se momentálně nedá vyléčit, řeší se jenom jeho symptomy. O vývoji vakcíny promluvil v rozhovoru pro Právo.

Ministerstvo zdravotnictví varuje především těhotné ženy před cestami do Latinské Ameriky. Virus, který poškozuje nenarozené děti, hlásí už 25 zemí. První případ možné nákazy už řeší i v Dánsku u pacienta, který se vrátil ze Střední a Jižní Ameriky. „Ve světě už byly zaznamenány desítky případů, kdy se matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem,“ řekl odborník Rastislav Maďar.

Podle něj bude vývoj vakcíny trvat i několik let. „U některých nemocí to trvá pět až osm let, u jiných i 25, záleží, jak to dobře jde. Náklady na vývoj očkovací látky jsou od 750 milionů do miliardy dolarů,“ řekl odborník Právu. Vyvinutá vakcína pak musí projít několika fázemi klinických zkoušek. Ty mohou opět trvat léta. „Celkově klinické zkoušky nového přípravku, ať už léku, nebo vakcíny, trvají sedm i více let,“ uvedl odborník.

Příznaky nemoci jsou podobné spalničkám. Pacient dostane horečku, vyrážku, zarudnou mu oči a bolí ho klouby. Jelikož neexistuje lék, léčí se pouze symptomy – podávají se tedy léky proti horečce a bolesti. Nemoc se přenáší bodnutím od komára, pacient tedy nemusí být v izolaci. Podle odborníka je přenos ziky pravděpodobnější na jihu Evropy než na našem území. Přes letecké spoje se ale nakažený může dostat i k nám.

tgbg ( 28. ledna 2016 12:45 )

Jak vidím ten komár už léta řádí i v ČR. Nejvíc jsou postiženi komunisti-rusřitníci.

tgbg ( 28. ledna 2016 10:13 )

Hm, rusáci se mstí celému světu.

Zobrazit celou diskusi