Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrtící virus poškozuje novorozence: Dánsko hlásí první případ zika

Autor: ČTK, mb - 
27. ledna 2016
07:46

První evropský případ nákazy virem zika, který je spojován s poškozováním mozků novorozenců, dnes ohlásilo Dánsko. První nemocné mají rovněž Spojené státy a Kostarika. Všichni pacienti včetně evropského se podle úřadů nakazili při pobytu v Latinské Americe. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že virus se nejspíš rozšíří do všech zemí amerického kontinentu s výjimkou Kanady a Chile.

Zdravotnické úřady v dánském Aarhusu informovaly, že pacient, u něhož byl virus zjištěn, se vrátil z Latinské Ameriky. Dánské úřady doporučily těhotným ženám, aby se vyvarovaly cest do této oblasti, která je virem především postižena. Zároveň uvedly, že Dánsku epidemie nemoci nehrozí.

Dva případy nákazy oznámily Spojené státy. Nemocní, kteří jsou původem z Virginie a Arkansasu, se také nedávno vrátili ze zemí Latinské Ameriky, kde se nakazili. Nemocná osoba se nakazila mimo USA a nepředstavuje žádné riziko pro své okolí, uvedla v úterý zástupkyně zdravotnického úřadu státu Virginie Marissa Levine. Důvodem je prý fakt, že ve Virginii nyní není sezona komárů, kteří nákazu přenášejí. Nemocná osoba v Arkansasu trpí prý jen mírnou formou onemocnění.

První případ nákazy virem zika v úterý potvrdila také Kostarika. Pětadvacetiletý muž se prý nenakazil přímo v zemi: nakažený komár ho pravděpodobně bodl při nedávné návštěvě Kolumbie. Úřady už v okolí jeho domu provedly postřik proti komárům, aby zabránily šíření viru.

 

Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. Jeho příznaky jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní. Virus ale pravděpodobně způsobuje rovněž to, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem. V Brazílii byly takto postiženy tisíce dětí, nejméně pět z nich zemřelo. Silně postižená je také Kolumbie.

Proti viru dosud neexistuje účinný lék. Zatím totiž nejsou jasné všechny způsoby, kterými se virus přenáší. Vedle komářího bodnutí to může být podle WHO patrně i pohlavní styk.

Americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) nedoporučilo těhotným ženám cestovat do Karibiku a Jižní Ameriky, kde dochází k přenosu nemoci.

Už o víkendu varovaly Kolumbie, Ekvádor, Salvador a Jamajka ženy, aby se kvůli viru zika dočasně vyhnuly otěhotnění. Později se přidaly i další středoamerické a jihoamerické země.

České ministerstvo zahraničí varovalo před výskytem viru zika v Brazílii a Kolumbii již v polovině prosince. S ohledem na aktuální informace dnes upozornění rozšířilo na celý region. „Pro celý region Latinské Ameriky doporučujeme všem českým občanům, aby dbali na ochranu před bodnutím hmyzu, zejména se to týká těhotných žen,“ řekla Irena Valentová z tiskového odboru Černínského paláce. Upozornění se podle ní nově vztahuje například na Venezuelu, Haiti nebo Barbados.

Asijský Singapur, který se tento měsíc potýká s nárůstem případů onemocnění horečkou dengue, dnes oznámil, že zavede bezpečnostní opatření i proti viru zika. Mimo jiné nechá vyvěsit plakáty na letišti upozorňující cestovatele z postižených oblastí, aby úřadům ohlásili, pokud dostanou horečku. Lidé, u nichž se nákaza virem zika prokáže, budou hospitalizováni.


santikxauz ( 27. ledna 2016 08:43 )

Někde jsem četl,že sluníčkáři nemusí mít strach,že prý už zakrnělé mozky dávno mají.

zednik ( 27. ledna 2016 08:39 )

 Za chvíli se stejně rozšíří po celém světě. A nějaká zima v Chile a Kanadě mu vadit nebude, přizpůsobí se.

Zobrazit celou diskusi