Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V olympijském Riu řádí nebezpečný virus: Rodí se kvůli němu zdeformovaná miminka

Autor: ČTK, lm - 
23. ledna 2016
20:04

Stovky brazilských miminek se rodí s maličkou hlavičkou. Může za to nebezpečný virus zika, kvůli kterému se děťátku nevyvine mozek. Za poslední rok se s touto vadou narodilo skoro tři tisíce dětí a další případy stále přibývají. Nejméně 49 miminek zemřelo. V zemi kvůli tomu platí výjimečný stav.

Šířící se virus zika přenášený komáry, jímž se v zemi nakazilo již téměř 4000 lidí, přiměl brazilskou vládu pracovat na urychleném vývoji vakcíny a prostředcích k jeho včasné diagnóze. Virus, který ohrožuje vývoj mozku lidského plodu a zabil v Brazílii nejspíš už 49 miminek, byl zaznamenán také v dalších latinskoamerických zemích. Kolumbijská vláda kvůli němu podle médií doporučila ženám, aby se dočasně vyvarovaly otěhotnění.

Virus, který přenáší komár druhu Aedes aegypti – mimo jiné přenašeč horečky dengue – se stává příčinou toho, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často zapříčiněno nedostatečně vyvinutým mozkem.

Podle úřadů jde o dosud nejmasivnější rozšíření viru zika, na který zatím neexistuje účinný lék. Brazilské úřady tento týden oznámily, že vláda investuje do vývoje vakcíny, která by zvláště těhotné matky proti nákaze chránila.

Kolumbie, která je podle ministra zdravotnictví druhou nejzasaženější zemí, doporučila ženám odložit otěhotnění nejméně na červenec, na kdy se odhaduje pokles výskytu viru.

První objevený případ oznámily nedávno rovněž úřady v Bolívii.

Spojené státy kvůli šíření viru varovaly těhotné ženy před cestami do Brazílie, Kolumbie a některých dalších latinskoamerických států.

asijo ( 24. ledna 2016 00:27 )

Nemusíme mít strach,oni to sem brzo naše "celebrity" dotáhnou.

Zobrazit celou diskusi