Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němeček chystá dárek pro seniory. Lidé nad 65 let dostanou léky levněji

Autor: ČTK, kle - 
14. ledna 2016
07:35

Pravidelně užívá léky 9 z 10 seniorů. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) plánuje, že by starší lidé mohli mít v budoucnu léky levnější. Detaily projedná ve čtvrtek s ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeňkem Blahutou.

Ve volebních programech vládní koalice slib levnějších léků pro seniory nezazněl, nejsou zatím ani známy propočty, kolik by taková úleva zdravotnictví stála. Změna by se zřejmě musela zavést zákonem.

Pravidelně užívá léky téměř devadesát procent lidí mezi 65 až 74 lety a nad touto věkovou hranicí se bez nich neobjede už téměř nikdo. Dvě třetiny seniorské populace užívají víc než šest různých léků, dlouhodobě nemocní a hospitalizovaní osm, včetně volně prodejných přípravků jedenáct.

Vedle praktiků a psychiatrů předepisují seniorům léčiva nejčastěji diabetologové či urologové. V domovech pro seniory užívá více než 70 procent obyvatel psychofarmaka, polovina opioidy na bolest.

Připomeňte si bydlení ministra Němečka:

kkkastr ( 15. ledna 2016 16:44 )

A to navíc nebyl víc než biliónovej dluh

kkkastr ( 15. ledna 2016 16:25 )

To platí z úplatků co dostal za nejdražší gama nůž na světě?

keep.smiling ( 14. ledna 2016 12:21 )

tak se šetři, Honzo! Žádné rozčilování, klídek, a trochu cvič, malůčko jen, ale přeci...

dzery ( 14. ledna 2016 12:04 )

Je to tak.

keep.smiling ( 14. ledna 2016 08:34 )

čert ví...možná se jim jen hodilo do krámu napsat článek, aby měli při té příležitosti možnost tam vsunout i ten jeho dům... * pojišťovny kdysi hradily léky pro všechny, když se v lékárnách platilo jen za recept cca 1 Kč. Kdysi měly pojišťovny jen třetinu zaměstnanců, poté, co jsou počítače, které by měly práci naopak ulehčit, se počet zaměstnanců pojiˇšťoven ztrojnásobil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa