Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Doktoři mají přes 60 tisíc, ale chtějí víc. Jejich boss hrozí žalobou na stát

Autor: ČTK, val - 
5. listopadu 2015
14:40

Lékařský odborový klub (LOK) hrozí žalobou ministerstvu zdravotnictví, pokud nesplní svůj závazek a platy lékařů v nemocnicích nevzrostou na trojnásobek průměrného platu v zemi. Závazek státu zakotvilo memorandum, které v únoru 2011 podepsal tehdejší šéf resortu Leoš Heger (TOP 09) s předsedou LOK Martinem Engelem.

„Předžalobní výzvu jsme v říjnu dali na ministerstvo ohledně neplnění závazků České republiky plynoucích z memoranda. Pokud do dvou měsíců nezareaguje, bude následovat soudní žaloba,“ informoval ve čtvrtek Engel.

Podle statistik dosáhl letos průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích 62 735 korun, z toho polovina je za přesčasy a služby. Základní plat lékaře tak činí 32 450 korun, sestry 19 680 korun. Průměrný plat zaměstnance státu je 25 880 korun.

Němeček půjde za odboráři na večírek

První příležitost k diskusi s odboráři o plnění závazku z memoranda dostane ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) v pátek na slavnostním večeru, který pořádá Lékařský odborový klub k 20 letům existence. Ministr přislíbil účast na večeru, jehož se účastní současní i dřívější funkcionáři lékařských odborů.

Za dvě desítky let, co LOK funguje, zůstávají podle Engela základní úkoly stejné – platy lékařů a jejich sociální situace. „Pořád také čelíme nějakým problémům, jednou to byla privatizace nemocnic, teď jsou to zase dramatické odchody, nejen už lékařů, ale i ostatních zdravotníků, kvůli kterým se zavírají zdravotnická zařízení,” řekl. Spolupráce odborů s vládou zůstává podle něj problematická.

Engel připomněl úspěchy odborářů, když postupovali jednotně. V květnu 2010 odstartovala kampaň Děkujeme, odcházíme, v níž podalo výpověď 4000 z 16 tisíc nemocničních lékařů. Po podpisu memoranda výpovědi stáhli, protože jim stát zastoupený ministrem slíbil výrazný nárůst platů.

english ( 6. listopadu 2015 08:57 )

Je to projev cynismu. Až na výjímky jsou čeští doktoři flinkové a arogantní namyšlenci. Člověk aby se bál jít k doktorovi, aby ho nezesměšnil nebo nevynadal mu, proč za ním chodí s takovou prkotinou,jako že ho 4 měsíce bolí ruka. Prášky na bolest si přece může koupit i sám. Přál bych si, aby mohli u nás mohli volně pracovat lékaři z Ukrajiny a dalších států, aby těmhle českým lékařským zmetkům vzrostla konkurence. Pak by byli vděčni i za ten plat, který mají teď.

tgbg ( 5. listopadu 2015 20:54 )

Za komoušů brali doktoři 2500 Kč a něco sedřeli z umírajících a těžce nemocných. Těm naslibovali léčbu, kterou stejně nemohli umožnit. Za komoušů totiž nebyly léky nebyly devizy nebylo nic. Jenom márnice. Každý druhý doktor byl komouš-podvodník a nic neuměl. Teď machrují a vydírají.

ammy66 ( 5. listopadu 2015 18:51 )

eliska souhlas.Lež, jako věž.

mirkli ( 5. listopadu 2015 18:36 )

Je pracvdou že dobří lékaři si zaslouží dobrý plat, s tím souhlasím. Ale panu Engelovi není hanba, že starým lidem v důchodě po zaplacení nájmů a léků zůstane na měsíc 1500,-. A to, že vystudoval zadarmo, za peníze těchto starých lidí, kteří dostanou přidáno směšných pár korun, to je mu úplně jedno protože on je doktor a je nadčlověk z.etek jeden!

stepa10000 ( 5. listopadu 2015 18:34 )

Skoro každej doktor má barák a 2 fára

Zobrazit celou diskusi