Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Souboj Sobotkových žen. Valachová s Marksovou do sebe „šijí“ kvůli dětem v nouzi

Autor: Tomáš Polák - 
25. března 2016
13:30

Obě jsou ministryněmi ve vládě Bohuslava Sobotky a obě navíc členkami ČSSD. To jim ale nebrání na sebe zaútočit. Šéfka rezortu školství Kateřina Valachová se tvrdě pustila do orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) pod taktovkou ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Příležitostí jí byly výsledky inspekce v pražské průmyslovce Na Třebešíně, kde žáci utýrali učitelku. Podle Valachové OSPOD nefunguje tak, jak by měl. To ovšem Marksová tvrdě odmítá.

Z mé komunikace s učiteli v území jasně vyplývá, že OSPOD působí směrem k rodinám pouze represivně a v zásadě vůbec nefunguje, pokud dá škola podnět, že jsou nějaké problémy s dětmi, a má podezření i na takové závadné chování, jako je například napadání, a to mezi žáky, nebo dokonce mezi učiteli,“ řekla Valachová.

Podle ní OSPOD nepostupuje směrem k rodinám podpůrně a umí využívat pouze represivní způsoby komunikace s rodinou. „Kde už tedy se jedná o nějaké omezení směrem k rodičovským právům nebo odnětí dítěte z rodiny,“ řekla ministryně školství.

Jenže s tím zásadně nesouhlasí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, pod kterou OSPOD spadá. „Takový postup neumožňuje zákon, který jasně stanoví povinnost OSPOD využít nejprve ta opatření, která zabezpečí řádnou výchovu a příznivý vývoj dítěte v jeho rodinném prostředí,“ řekla pro Blesk.cz Marksová.

OSPOD je podle ní ze zákona povinen reagovat na všechna oznámení o ohrožených dětech a je povinen vždy provést tzv. strukturované vyhodnocení situace dítěte a jeho rodiny.

„Během toho ale může být zjištěno, že intervence OSPOD do rodiny není opodstatněna, dítě není ohroženo a jeho potřeby jsou řešitelné běžnými službami, například pedagogicko-psychologickou poradnou,“ dodala ministryně.

Školy si hromadně stěžují

Jenže Valachová se ohání vlastní zkušeností přímo ze škol. „Asi všichni cítíme, že mezi tím (odebíráním a poradenstvím, pozn. red.) je velká škála možností, které by měl OSPOD využívat směrem k takto nefunkčním vztahům v rodině, pokud má škola takovéto indicie, a bohužel školy se na mě hromadně obrací, že tyto úkoly OSPOD neplní,“ řekla ministryně.

Marksová naopak vysvětluje, že pokud pracovníci OSPOD zjistí ohrožení dítěte, vždy sestavují individuální plán práce s dítětem a rodinou. „Tedy například, pokud by se dítě potýkalo s výchovnými problémy ve škole, je OSPOD povinen využít především odborné poradenství a služby pro rodinu, případně využívat např. ambulantních návštěv střediska výchovné péče,“ uvedla Marksová, podle které je spolupráce OSPOD a škol více než žádoucí.

„Podmínkou je zároveň dobrá znalost škol o pravomocech OSPOD a možnostech vzájemné spolupráce tak, aby OSPOD nebyl a priori vnímán jako represivní a nebyl poslední volbou pomoci ve chvíli, kdy je situace dítěte již velmi vážná,“ dodala Marksová.

alusinek ( 26. března 2016 08:07 )

Rády by to tu změnily podle nich k lepšímu,ale jejich nápady jsou ještě horší.Ony se tam tak dlouho ohřívat nebudou,za chvíli vypadnou a přijde zase někdo nový a bude vymýšlet další blbosti

policejninegramot ( 26. března 2016 06:53 )

Problém je následující. 50% dětí, které OSPOD vede jako týrané, jsou děti ohrožené tzv. domácím násilím. A jak známo v české demokratuře se domácí násilí hojně využívá k vyhanění nepohodlných manželů z domácnosti. Takto na půl roku vyhnaný manžel musí ženě platit veškeré výdaje na byt + výživné na děti. Když to neudělá, tak to soudkyně civilního soudu, pozor civilního soudu, nikoliv trestního, vnímá jako naschvál. A chlapovi to v dalším předběžném opatření osladí. Např. mně soudkyně zmastila, když jsem si dovolil manželce zablokovat ipad, protože se mi hrabala v apple účtu. Jasný naschvál z mé strany. V poslední době se množí případy kdy je muž vyhnán na půl roku z domácnosti bez nařízeného jediného soudního jednání. Na Praze 5 jsou na to borkyně.

moiaza ( 25. března 2016 18:24 )

Tento souboj "dám" je asi stejný, jakoby spolu bojovali Bělobrádek a Fiala.

panda82 ( 25. března 2016 17:39 )

Jak mohou být v tak dobře posperující zemi děti v nouzi, ať dámy ze sociálek zvednou zadky a jdou zkontrolovat kam a komu dávají peníze a kde je dotyční ukládají, ať se nemusí žebrat na obědy a rodiče peníze nechají v hernách

kukuku ( 25. března 2016 17:37 )

Já jsem chtěl napsat "jedna za 18" a "druhá bez 2 za 20". Ale když má Jourová v Bruselu hlásit počty ministryň, tak se do vlády musí naflákat i takovéto kusy. Výsledky veškerých bab ve funkcích jsou úplně tragické - třeba Parkanová je kdesi u ledu, aby ji nemuseli zavřít kvůli korupci na ministerstvu obrany, ministryně spravedlnosti Válková se okamžitě rozhádala s náměstkyní Marvanovou, její předchůdkyně erotická spisovatelka Kovářová osou*ložila na ministerstvu i koženou sedačku, ministryně Kuchtová protlačila do Liberce vrchní organizátorku MS v lyžování Nemannovou... ale ty pošahané baby poříd mají pocit, že je jich ve funkcích málo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa