Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanova smlouva na vydávání dětí z Norska pohořela, šéf diplomatů řekl ne

Autor: bru/ČTK - 
3. února 2016
13:14

Smlouva o vydávání dětí, kterou prezident Miloš Zeman navrhuje uzavřít s Norskem, je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v rozporu s mezinárodními smlouvami a nevyhovuje některým zásadám mezinárodního práva. Ministerstvo k ní má vážné výhrady, ale zadalo její analýzu i ministerstvu spravedlnosti.

Výbor podporovatelů rodin odebraných dětí podle své mluvčí, poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09), věří, že by ČR s Norskem smlouvu o vydávání dětí mohla uzavřít, návrh by se měl ale přepracovat.

Podle prezidentova návrhu smlouvy, který představil před dvěma týdny, by děti s českým občanstvím byly v Norsku vydávány svým rodičům. Dokument má být řešením případů dětí odebíraných rodičům norskou sociální službou Barnevernet. Podle analýzy, kterou si nechal zpracovat Zaorálek, mají ale právníci ministerstva k návrhu zásadní výhrady.

Zemanův návrh je podle ministra v rozporu s některými mezinárodními smlouvami, které už ČR dříve ratifikovala. „Konkrétně je dle mého v rozporu s Úmluvou o právech dítěte, protože ten návrh vůbec nezohledňuje zásadu nejlepšího zájmu dítěte,“ řekl Zaorálek na tiskové konferenci.

Do rozporu se dostává i s úmluvou o pravomoci orgánů, použitelném právu, uznávání, výkonu a spolupráci ve věcech rodičovské zodpovědnosti a opatření k ochraně dětí. „Ta přiznává v těchto ohledech pravomoc orgánům bydliště dítěte,“ uvedl Zaorálek. Další problém vidí Zaorálek i v retroaktivitě, tedy v tom, že by smlouva měla platit i pro případy předcházející její ratifikaci.

Ovčáček: Prezident si stojí za svým

„Pan prezident samozřejmě bude nadále prosazovat uzavření mezinárodní smlouvy s Norskem o vydání unesených českých dětí,“ napsal na Twitter.

Chalánková řekla, že návrh smlouvy by se musel zřejmě zásadně přepracovat. „Neznamená to, že bychom od iniciace mezistátní smlouvy odstoupili,“ řekla Chalánková. Výbor by podle ní rád podrobný popis výhrad získal, chce na ně reagovat a je připraven odborně pomoci při přípravě nového návrhu.

Zeman stejný jako Mach?

S návrhem smlouvy s Norskem již dříve přišel europoslanec Petr Mach (Strana svobodných občanů), Zaorálek ho tehdy označil za nepříliš použitelný. „Připadá mi, že je ten návrh totožný, alespoň jsem nezaregistroval, že by tam byly nějaké rozdíly,“ řekl Zaorálek.

Podle Machova návrhu smlouvy by stát musel odebrané děti do vlasti vydat do 90 dnů od doručení písemné žádosti se souhlasem aspoň jednoho z rodičů, sourozence či prarodiče. Žádost by podávala země, jejíž občanství děti mají. Podání by ale záviselo na zvážení příslušných úřadů. Náklady na vydání by hradila vlast dětí. Mezistátní dohoda by platila i zpětně. Vydávání by se netýkalo případů, u nichž by jeden z rodičů neměl občanství žádající země nebo nezletilý byl stíhaný či trestaný kvůli trestnému činu.

Případy odebraných dětí v Norsku

Pozornost budí dva případy, kdy norské úřady odebraly děti s českým občanstvím rodičům. První kauza se týká bratrů Michalákových, druhá devítiměsíčního děvčátka. Podle Chalánkové je i třetí případ, podrobnosti nezveřejnila.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve k Zemanovu návrhu řekl, že sjednání a přijetí podobné dohody trvá léta. „V tuto chvíli si proto nedokážu představit, jak by předložení návrhu jakékoliv mezinárodní smlouvy mohlo napomoci řešení aktuálních konzulárních případů a rozdílných názorů, které s Norskem na některé otázky máme,“ uvedl Sobotka. Důležité podle něj je, aby Norsko přistoupilo k haagské úmluvě o ochraně dětí.

jarypadlo ( 4. února 2016 08:36 )

Zaorálek to zvoral jaksepatří,každý pokus dobrý a ať má Norsko mezinárodní ostudu na nejvyšší úrovni se svou de.bilitou

Rytzbhll ( 4. února 2016 01:26 )

málem mi zaskočila snídaně. Za své vlády paroubek Zemana nevyhodil, aby nemusel na pracák

Rytzbhll ( 4. února 2016 01:21 )

http://video.aktualne.cz/dvtv/paroubek-zeman-uz-sobotku-nepotrebuje-chtel-vyvolat-stret-ho/r~0e079c7 8ca7e11e59d7b0025900fea04/?utm_source=blesk.cz&utm_medium=traffic-exchange video s Paroubkem stojí za pozornost. Kde Paroubek vystihl Zemana velmi přesně, tak jak většina názorů je ve shodě. I zdejších. Populista, hospodské vtipy, pochválil - uznal Havla, to zíráte socani? Je to dobrý pořad a má spád.

rumungro ( 4. února 2016 00:40 )

Oproti spratkovy Novotnýmu jsou tady aspoň natolik normální diskutujíci, kteří si,snad, tak jako on na Parlamentních listech,nepřejí muslimskou vládu u nás! Jeho mínění o nás všech říká všechno,jak si to multikujvy se státem představují!

Ruudazvostravy ( 3. února 2016 19:08 )

Mychaláková?Ňáká hawlofská kchunda,ny?Ajť jý zauřou do krymu a bude po vtákách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa