Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Google a Facebook budou muset platit za zprávy. Giganti v europarlamentu prohráli

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
12. září 2018
16:09

Práva vydavatelů zvítězila proti požadavkům internetových gigantů. O tom byl ve zkratce boj v rámci směrnice Evropského parlamentu, která se týká autorského práva na internetu. V platnosti tak zůstává jak článek, který přiznává autorům nárok na podíl z využití jejich děl, tak bod, podle kterého musí platformy dohlížet a předcházet porušování autorských práv.

K normě, která dává majitelům autorských práv nárok na podíl z využití jejich děl internetovými giganty, jako je Google, se sešlo okolo 240 různých pozměňovacích návrhů nejrůznějšího druhu. O směrnici se rozhodovalo už v červenci, původní text ale na plénu neprošel. Tentokrát už podporu v prvním čtení získal.

Prosazení článku 11 podle podporovatelů přispěje k nezávislosti tisku na internetových platformách. Soukromé využívání novinářských článků zůstává povoleno. Novináři by také měli dostat podíl z odměn vydavatelů.

Článek 13 pak gigantům přikazuje, aby na sebe vzaly zodpovědnost za obsah, který se u nich nachází. Tento bod byl omezen na platformy, které autorské právo na internetu porušují nejvíce - tedy platformy typu Wikipedie, Netflix, iTunes apod. Ty by měly s autory uzavřít licenční smlouvy. Právě články 11 a 13 chtěli někteří europoslanci vyřadit s tím, že omezí svobodu slova.

Voss: Evropský parlament stojí za novináři

„Evropský parlament stojí za novináři, tvůrci, autory, vydavateli a oprávněnými držiteli autorských práv,“ radoval se zpravodaj směrnice Axel Voss z Německa krátce po hlasování. „Hrozně moc se mi ulevilo, byl to pro mě malý zázrak, protože to byla nakonec velká většina. Včera, dnes, pořád s tím byl spojen velký tlak. Až dokonce jsem si nebyl jistý, jetsli většinu získám,“ řekl poté na dotaz Blesk Zpráv. 

Voss málem prošvihl poslední hlasování spojené s jeho návrhem, protože už slavil a zároveň zdviženými palci na obou rukách napovídal svým kolegům. „Musel jsem ostatním ukazovat, aby hlasovali pro. Tak jsem na to málem zapomněl,“ přiznal se smíchem.

Zpravodaj směrnice o copyrightu Axel Voss (EPP) se raduje, že v parlamentu uspěl Zpravodaj směrnice o copyrightu Axel Voss (EPP) se raduje, že v parlamentu uspěl | Reuters

„Po té obrovské kampani, které jsme tady čelili jsem řadu věcí změnil. Léto bylo samozřejmě na jedné straně relaxem, ale pak přemýšlet o tom, jak se posunout...,“ popsal poslední týdny. Přiznal ale také, že v trialogu se ještě návrh může hodně změnit. Jiný přístup mají totiž jako Evropská komise, tak některé státy v rámci Evropské rady.

Návrh teď míří do neoficiálního jednání mezi europarlamentem, Evropskou komisí a Evropskou radou, kterou tvoří hlavy států nebo premiéři. Po trialogu následuje cesta zpět do parlamentu a poté ještě znovu do Rady. Obě hlasování už by ale měla být především formalitou.

Zpravodajovi hrozili smrtí

„Jde o to, abychom skončili s vykořisťováním evropských umělců americkými giganty. Nechápu, jak někdo může podporovat tento extrémní internetový kapitalismus. Měli bychom stát na straně našich umělců, v opačném případě nám hrozí kreativní insolvence. Je to extrémní kampaň, kterou přenesli giganti i sem,“ hájil původní verzi směrnice z dílny právního výboru europarlamentu její zpravodaj Axel Voss.

Právě Voss byl tím, kdo kvůli tomuto nařízení dostal desítku výhrůžek smrtí. „Musím hodně vinit Google, Facebook a Amazon, že nás dostali do této situace,“ ukázal prstem na jejího původce a dodal: „Internet nekončí. Chceme jen stejná pravidla v reálném světě stejně jako na internetu. Platformy, jsou to velké firmy, využívají díla jiných. Ty musí platit stejně jako jiní.“

Proti názoru Vosse a dalších podporovatelů původní verze směrnice se stavěli i odpůrci z řad českých europoslanců. „Nemyslím, že cesta z této situace vede přes silně restriktivní politiku, která by například odkazy na zpravodajský obsah ve vyhledávačích, ať se bavíme o Googlu, Seznamu či jiném, zpoplatnila,“ odporovala Dita Charanzová, která je po „rozvodu“ Teličky s hnutím Andreje Babiše jedničkou ANO v Bruselu.

Jak hlasovali o směrnici ve Štrasburku Češi?

Na stranu autorů a vydavatelů se postavili: Evžen Tošenovský, Jan Zahradil (oba za ODS), Luděk Niederemayer, Stanislav Polčák, Jiří Pospíšil (všichni za TOP 09 a STAN), Michaela Šojdrová, Pavel Svoboda, Tomáš Zdechovský (všichni za KDU-ČSL), Pavel Poc, Miroslav Poche a Jan Keller (všichni za ČSSD).

Proti směrnici jako celku hlasovali: Jiří Payne (Svobodní), Jaromír Štětina (za TOP 09), Olga Sehnalová (ČSSD), Kateřina Konečná, Jaromír Kohlíček a Jiří Maštálka (všichni za KSČM).

Při hlasování se zdrželi všichni současní či bývalí europoslanci za ANO, tedy frakce ALDE: Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Pavel Telička i Petr Ježek.

Obavy z vlivu Googlu, Facebooku a spol.: Průzkum Harris Interactive ukázal, že podle Čechů jsou společnosti mocnější než EU. Obavy z vlivu Googlu, Facebooku a spol.: Průzkum Harris Interactive ukázal, že podle Čechů jsou společnosti mocnější než EU. | Harris Interactive

majojo ( 12. září 2018 19:43 )

Tolik naprosto zbytečnejch a neschopnejch českejch nul mlaská ve Štrasburku?

SUMAR ( 12. září 2018 16:11 )

VÁŽENÝ PANE máte nejspíš na mysli, že na příklad, když se autorovi konečně podaří svoji zadarmo složenou písen slyšet v radiu a dostane za jednou vysílání na př. 1.-kč, že už dostal dost??

JaPi ( 12. září 2018 14:04 )

Blahopřeji EP k tomuto hlasování. Na internetu zmizí odkazy na články a publikace a tzv. novináři budou nahraní - čtenost jejich článků znatelně klesne a ne že jim stoupne plat. Ale je tu jedno řešení - čínský server nebo některý jiný v Asii dál bude uvádět odkazy na články a nebude za tyto odkazy platit. Taky proč? Vždyť legislativa EU tam neplatí - ikdyž tady hrozí, že EU začne blokovat přístup na některé weby (protože v EU nebudou povoleny) = budeme stejní jako Čína.

breberberka ( 12. září 2018 13:40 )

 Pro Zada: takhle smernice je hnus a uzivatele to pociti,jakmile vstoupi v platnost. Zejmena clanek 13 rozhodne neni o Googlu,ale spis bude velky problem pro stredne velke platformy. Ovsem zrovna to jedine, v cem muzete byt v klidu,je to dozivoti. Copyright podle dnes schvalene verze bude jen na 5 let. Ale uprimne-koho zajima 5 let stary clanek?

zada ( 12. září 2018 11:34 )

Autorská práva by měla být omezena řádově třebaa jen na 10 let. Je to komický, když dědí autorská práva i další potomci a cálujou za to nekřesťanský peníze odevšad.....není to spravedlivé vůči těm, kteří pro národ a občany udělají ve svém životě tolik, poctivé práce, nezbytné pro fungování společnosti, a jsou ohodnoceniá jen JEDNOUU - a to svoji "mzdou". Tohle chápu zase já jako nespravedlnost celosvětovou. Tak jako užívají mé práce jiní, za jednorázovku, tak bychom měli užívat práci jiných i my. A ne jednu "věc" platit 100x a ještě dědičně. Můžete mi odporovat, ale já to prostě tak cítím, snad jsem to napsal k pochopení jiných....Zdravím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa