Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Ne“ šanci vydavatelů bránit se gigantům, volají Piráti. Čeká se na europarlament

Autor: zst, ČTK - 
26. srpna 2018
18:35

Asi sto lidí podpořilo Piráty při jejich opětovném happeningu proti směrnici Evropské unie, která se týká autorského práva. Nařízení se dotýká především boje vydavatelů proti internetovým gigantům. Platformy totiž využívají jejich obsah, aniž by za to tvůrcům platily. Podle Pirátů jde o svobodu internetu, podle zastánců původní verze směrnice o spravedlnost. Europarlament by měl o směrnici znovu rozhodovat 12. září.

„Jde o to, abychom skončili s vykořisťováním evropských umělců americkými giganty. Nechápu, jak někdo může podporovat tento extrémní internetový kapitalismus. Měli bychom stát na straně našich umělců, v opačném případě nám hrozí kreativní insolvence. Je to extrémní kampaň, kterou přenesli giganti i sem,“ hájil původní verzi směrnice z dílny právního výboru europarlamentu její zpravodaj Axel Voss z Německa.

„Internet nekončí. Chceme jen stejná pravidla v reálném světě stejně jako na internetu. Platformy, jsou to velké firmy, využívají díla jiných. Ty musí platit stejně jako jiní,“ vzkázal protistraně, kterou tvoří mimo jiné i čeští Piráti.

Proti směrnici, která má zavést daň z odkazu a filtrování obsahu internetu, bojujeme dlouhodobě. V červnu jsme důrazně apelovali na europoslance, aby se cenzuře internetu postavili - společně s lidmi jsme psali dopisy europoslancům, nasbírali stovky protestních podpisů, vytvořili informační web pro veřejnost a uspořádali první happening,“ hájí svůj názor předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podle Unie vydavatelů Piráti jdou proti zlepšení autorské ochrany interpretů, skladatelů, producentů filmového nebo televizního obsahu, ale také proti všem vydavatelům a nakladatelům. Vědomě tak nadále podporují zájmy technologických gigantů - společností Google, Facebook a dalších digitálních platforem.

Kvůli směrnici boj Beatles proti Wikipedii

Směrnice Evropského parlamentu a Rady o autorském právu na jednotném digitálním trhu obsahuje dva články, o kterých se zuřivě diskutuje. Pomocí článku 11 se EU rozhodla upravit právo vydavatelů k využívání jejich odkazů. Pro vydavatele je klíčový, přiznává jim autorskou ochranu. Článek 13 pak nařizuje velkým platformám, že mají sledovat obsah nahrávaný uživateli, aby identifikovaly a předcházely porušování autorských práv.

Piráti uspořádali v Praze happening proti šanci vydavatelů bojovat s internetovými giganty. (26.8.2018) Piráti uspořádali v Praze happening proti šanci vydavatelů bojovat s internetovými giganty. (26.8.2018) | Blesk / Martin Přibyl

„Jednotlivec nebude mít žádná omezení, každý může dávat linky, uploady. Nemůže být postihován,“ vysvětlil ustanovení Voss. Stejného názoru je i Unie vydavatelů. Podle Pirátů ale nutí poskytovatele služeb, jako je Google, Facebook nebo různá diskusní fóra, kam lze ukládat data, k aktivní kontrole souborů oproti centrální databázi autorských děl. Tento požadavek pak v podstatě předpokládá zavedení automatizovaných filtrů, které si malé firmy nebudou moci dovolit zprovoznit.

V minulosti návrh podpořil například europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Evropská úprava autorského práva podle něj „ustrnula někde kolem roku 2000 na technologiích, jako je satelitní nebo kabelové vysílání“, ale na šíření děl chráněných autorskými právy připravena není. „A právě to je cílem této směrnice - tedy přizpůsobit právo internetovému prostředí,“ řekl na začátku července. Podle něj nelze vyloučit, že směrnice v některých oblastech může představovat určitá omezení proti současnému stavu. „Nejde ale o cenzuru,“ zdůraznil.

O tom, jak silné tlaky se v europarlamentu střetávají, mluví i fakt, že na jedné straně psal poslancům dopis člen Beatles Paul McCartney, na druhé třeba zakladatel Wikipedie Jimmy Wales.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa