Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Svoboda o ochraně autorských práv: Nová pravidla zoufale potřebujeme

Autor: lup, info.cz - 
6. července 2018
13:20

Europoslanci zatím nepodpořili směrnici, která by dala vydavatelům podíl z využití jejich autorských děl technologickými giganty jako jsou Facebook a Google. Zápas o budoucí podobu ochranu autorského práva ale nekončí, bude pokračovat v září. Provází jej masivní lobbing pirátských stran, i výhrůžky smrtí zákonodácům. Podle europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL) však „nová pravidla zoufale potřebujeme“. Jeho kolega Stanislav Polčák (STAN) dodává, že současný extrém, kdy firmy „vydělávají těžké miliardy“ na cizím autorském obsahu, není v právním státě možný.

Návrh směrnice budí už týdny velké emoce a stal se předmětem masivního lobbingu ze strany technologických gigantů a internetových aktivistů. V pozadí je kampaň firem jako Google a Facebook namířená v důsledku proti novinářům, kterou napříč Evropou podporují pirátské strany.

„Hlasování o návrhu směrnice o autorském právu bylo nejen v ČR zpolitizováno na nejvyšší úroveň. Údajně jsou ohroženy hodnoty jako svoboda internetu, právo na informace a přístup ke kulturním statkům. Ostatně, že svobodný internet je ohrožen, slyšíme už minimálně 20 let a opak je pravdou,“ popisuje atmosféru a tlak ze strany odpůrců směrnice v reakci na čtvrteční hlasování český europoslanec Stanislav Polčák.

Někteří z jeho kolegů dostali v uplynulých týdnech i desítky tisíc mailů a výjimkou nejsou ani výhrůžky smrtí. „I já jsem obdržel osobní výhrůžky,“ potvrzuje Polčák.

Polčák konstatuje, že aktuální návrh má z jeho pohledu jisté nedostatky a je v některých ohledech příliš nekonkrétní, nicméně považuje za nutnost otevřít debatu a nastavit nová pravidla pro ochranu autorského obsahu na síti. Jde podle něj o spravedlivou rovnováhu mezi ochranou práv novinářů a vydavatelů na jedné straně a právem na přístup k informacím na straně druhé.

„V právním státě není možný ani jeden extrém, tedy současný systém, na němž vydělávají těžké miliardy giganti typu Facebook, Google atd., a druhý extrém tedy zablokování přístupu k duševnímu vlastnictví a informacím,“ uvádí europoslanec v prohlášení. Odpůrci směrnice dle něj mají jediný cíl: „Nadále se beztrestně přiživovat na práci jiných, rozkrádat jejich vlastnictví.“

Svoboda: Nejde o cenzuru

Nutnost revize vztahů mezi jednotlivými aktéry zdůrazňuje i europoslanec Pavel Svoboda. „Je fakt, že nová pravidla zoufale potřebujeme k tomu, abychom v prostředí internetu nastavili pravidla mezi uživateli, držiteli autorských práv a internetovými platformami, které mají příjmy z reklamy na základě poskytování děl, která jsou chráněná autorskoprávní ochranou,“ říká nejvlivnější z českých zástupců v Evropském parlamentu.

Čtvrteční rozhodnutí europarlamentu Svoboda, který je předsedou právního výboru, chápe jako krok k zevrubné a věcné diskuzi o podobě směrnice. „Musím říci, že mě mrzí dezinformační kampaň, která se vede proti poslancům. Nikdo nechce filtrovat internet, ale je třeba nastavit takové podmínky, aby ti, kdo vytvářejí kreativní díla, měli mít možnost tato svá díla efektivně chránit a to i v digitálním prostředí internetu,“ dodává k výše popsaným tlakům a kampani ze strany internetových monopolů a Pirátů.

Pirátské strany jsou hlavními odpůrci směrnice ve stávajícím znění. Argumentují tvrzením o údajné cenzuře internetu a dopadu na uživatele, ačkoli cílem směrnice je především narovnat vztahy mezi vydavateli a internetovými molochy, nikoli připravit lidi o žertovné obrázky a další zábavu v on-line prostředí, jak tvrdí například tuzemští piráti.

Parlament ve čtvrtek na plénu ve Štrasburku hlasoval pouze o své pozici k návrhu. Nepustil ho rovnou do třístranného jednání mezi Evropskou komisí, členskými státy a parlamentem. Poslanci si vyhradili právo jednat o něm v září i na plénu a přijít s pozměňovacími návrhy. Z 627 přítomných poslanců z celkových 751 návrh odmítlo 318 poslanců, pro bylo 278 a 31 se zdrželo.

Další zprávy najdete na webu Info.cz

 

agfor ( 6. července 2018 15:07 )

Autor dostane zaplaceno za dílo (třeba Mozart dostal za Dona Giovanniho 300 zlatých) a pak by neměl mít nárok na nic. Monter třeba ve Škodovce taky nedostává nic za to, že auto někdo užívá. Je to jenom podpora darmožroutů.

santikxauz ( 6. července 2018 14:08 )

Je už na čase zrušit autorská práva.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa