Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec levných zubních plomb u těhotných i dětí a řidičáky kdekoliv: Červenec přináší novinky

Autor: ČTK, všm - 
1. července 2018
08:12

Dětem do 16 let, těhotným a kojícím ženám nebudou zubaři dávat po ošetření zubního kazu amalgamové plomby. Od 1. července totiž začínají platit nové předpisy omezující používání rtuti, která postihuje životní prostředí i lidské zdraví. Evropský parlament je schválil již loni v březnu. Ročně zubaři udělají v Česku přes pět milionů všech typů zubních výplní, ze zdravotního pojištění se na ně ročně vydá asi 1,5 miliardy korun.

Takzvaný míchaný amalgám na plomby připravovali stomatologové přímo v ordinaci mimo jiné ze rtuti. Pro dospělé budou dál používat takzvaný dozovaný, neboli předem navážený a připravený amalgám. Předseda České stomatologické komory Roman Šmucler řekl, že úplný zákaz amalgámu bude nejspíš až v roce 2030. 

Veřejné zdravotní pojištění počítá s tím, že jedna varianta plomby je zdarma. Nově to bude pro děti, těhotné a kojící takzvaný skloionomerní cement, ze kterého jsou plomby bílé. Zdravotní pojišťovny jim plomby z něj hradí už od začátku letošního roku. Podle některých zubařů jsou ale bílé zubní výplně méně kvalitní a bude je třeba častěji opravovat.

Podle zubařů jsou náklady na vytvoření jedné míchané amalgamové plomby asi o polovinu vyšší než částka placená za ni pojišťovnou. Za amalgamovou plombu například VZP loni platila lékařům 270 korun, letos za bílou 495 Kč. Pro letošní rok pojišťovny počítají s penězi na dražší bílé plomby navíc. U VZP, mezi jejíž klienty patří asi 60 procent obyvatel Česka, to bude asi 150 milionů korun.

Podle Šmuclera se letos peníze možná nevyčerpají. "I přes navýšení úhrady za výplně u dětí, kojících a těhotných matek, počet kazů klesá," uvedl.

Zubní lékaři dlouhodobě volají po tom, aby pojišťovny zubní výplně neproplácely, peníze mají jít spíš na prevenci. V roce 2012 to navrhl tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), tehdejší vládní koalice to ale zamítla.

Další novinky v červenci

Od července začínají platit i další novinky. Lidé mohou například nově žádat o řidičský průkaz i mimo bydliště. 

O vydání řidičského průkazu nebo jeho výměnu mohou lidé nově žádat na jakémkoli úřadu obce s rozšířenou působností a nikoliv jen v místě trvalého bydliště, jako to bylo dosud. K žádosti navíc nemusí přikládat papírovou fotografii. Zjednodušení přinesla novela poslanců z klubu TOP 09 a Starostů. Vydání průkazu ale zdražilo, lidé za jeho vydání zaplatí místo původních 50 korun 200 Kč.

Změna v působnosti úřadů se vztahuje i na průkazy profesní způsobilosti a na paměťové karty řidiče, které se dávají do digitálních tachografů.

Zvýšení poplatku za vydání průkazu je podle zdůvodnění dáno tím, že se neměnil řadu let a lidé ušetří za papírovou fotografii. Navíc obyvatelé, kteří žijí jinde než v místě bydliště, nemusí kvůli podání žádosti a vyzvednutí průkazu cestovat, což jim uspoří čas i peníze.

Fotografii si úředníci nově opatří v digitální podobě z registru veřejné správy nebo ji pořídí přímo na úřadě vlastním fotoaparátem. Papírová podobizna je podle novely ale dál nutná u mezinárodních řidičských průkazů, za jejichž vydání lidé nově zaplatí 50 korun.

Výhradně úřady obcí s rozšířenou působností v místě trvalého bydliště budou dále řešit například odebírání řidičských průkazů nebo pozastavování jejich platnosti.

flora ( 1. července 2018 21:47 )

V tom je ten trik. Rtuť z amalgánu ještě nikoho nikdy nezabila, je jí tam směšné minimum.Ale drží jak helvétská víra. Ale co s lidma, kteří pak mají ještě v 75 25 vlastních zubů. Je třeba aby jste o ně přišla a zaplatila si draze u zubažře nové zoubky. Tak vám je zničí bílejma plombama, které každý 2 měsíce "opraví".

mikes15 ( 1. července 2018 20:30 )

A pečení holuby v USA lítaj?

blesk_prag ( 1. července 2018 20:15 )

MUDr.Ehrenbergerová,Bulovka, a její soused "léčitel" Dokoupil,Praha 8-Libeň : * Josef Dokoupil, "léčitel", podvodník,manipulátor s lidmi. Chodili jsme k němu,bydlíme blízko. Dokoupilův blízký muž nám řekl,že se doma chechtá, jak mu prý "blbečci" vždy nalítnou. Prý z naivních lidí už vytáhl milióny za 30 let léčitelství. ČT ho natočila jako podvodného léčitele. Poslal si pak sám sobě,jako za pacienty, pochvalné dopisy pro ev. nevěřící pacienty. * Hýbe kusem čehokoliv zavěšeným na provázku či obyčejnými dráty nad tělem nemocného, ev.na dálku nad fotkou,a "určuje" diagnózu nebo "léčí". I na smrt nemocného strčí do špinavého "léčivého" stanu na začuněnou postel na své zahradě,aby během jeho ležení "léčil" i dalšího pacienta doma. Pak oba zkasíruje, i jen za ležení ve stanu. Bere si "dle ksichtu" až 2 tis.Kč/h. Nemocným prodává obyčejnou destilovanou vodu a prý se svou energií, až za 2 tis.Kč/ks. * Smál se doma i své sousedce MUDr.Ehrenbergerové, nemocnice Bulovka, že to, co ta - prý husa - vydělá za měsíc, on má od hlupáků bez práce za den. Nesnáší se se sousedy, min. odnaproti a za svým domem, hystericky na ně řval. Dokoupil je despota, samolibý, závistivý, nepřející diktátor. * "Léčitel" je potřetí ženatý s prý hloupou "Xantipou",s níž nemá děti.Oba děti nesnášejí. "Xantipa" má z 1.manželství jen psych.nemocnou dceru,kterou jako dítě šoupla do ústavu,aby si udělala komunistický VUML pro kariéru učitelky (SŠ+VUML). Dokoupil se nestýká s potomky ze 2 předchozích manželství,všechny prý vydědí. Svou ženu nevyléčil.Ta se nám chlubila,že byla na 10 operacích. "Úžasný" charakter léčitele. * Někoho prý i lživě udal. K tomu si údajně nasmlouval falešnou svědkyni,některou sousedku,asi za "skvělou" léčbu. * "Xantipě" zahýbal 30r. Přes inzeráty si dohodnul rande. Naivku vzal na chatu či do svého 2.domu,aby mu tam dřela, a za to pro něj bonus:sex. * Paradoxně tento "nenažraný blázen" za tmy tahá z okol.sídlištních popelnic krámy,jimiž si zavalil dům,zahradu.

blesk_prag ( 1. července 2018 20:11 )

Fakt 25 vlastních zubů v 75 letech ?

Marie Kotouov ( 1. července 2018 19:33 )

Jsem důchodkyně,75 let, 42 odpracovaných let, důchod 10.001 Kč. 25 vlastních zubů, 6x ročně u zubaře. Bílé plomby mi nedrží, atd. Co s tím?

Zobrazit celou diskusi