Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Plat 160 tisíc čistého a tučný důchod z Bruselu. Kdo chce být europoslancem?

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    1. 1. 2019
    06:25

    O 21 křesel v dobře placeném Evropském parlamentu se bude v květnu 2019 ucházet řada stávajících europoslanců. Přestože některé strany ještě nemají kandidátky schváleny, o lídrech je prakticky jasno. Otazník visí z nejsilnějších stran už pouze nad Piráty. V europarlamentu naopak končí za ČSSD Miroslav Poche nebo Jan Keller, obhajovat nebude ani „odpadlík“ Petr Ježek (za ANO). Základní plat europoslance se pohybuje kolem 160 tisíc korun měsíčně „čistého“ plus náhrady. Bývalí členové Evropského parlamentu dostanou navíc pět platů jako odchodné a pobírají také od 63 let věku evropský důchod ve výši zhruba 35 tisíc měsíčně. Jako bonus k národnímu.

  • 1.TOP 09 půjde se Starosty

    Existovala varianta spojení všech tří českých politických stran, které zasedají v europarlamentu pod značkou největší frakce Evropské lidové strany. Tedy TOP 09, STAN i lidovců. Nakonec to ale bude „nadvakrát“. Zatímco KDU-ČSL se rozhodla jet „na vlastní triko“, TOP 09 a Starostové a nezávislí zřejmě spojí pro evropské volby síly. V čele kandidátky by měli stát dosavadní europoslanci Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN), i když schváleno to stranicky ještě nemají.

    Otazník visí nad účastí bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera, který by podle neoficiálních informací Blesk Zpráv mohl následovat Jaromíra Štětinu. Bývalý novinář a protiruský bojovník Štětina se s TOP 09 nakonec rozešel a do voleb za ni nepůjde, přestože chce znovu kandidovat. Za koho, to není jasné. Niedermayer své rozhodnutí ještě neoznámil.

    Video  „Za posledních 20 let čeští politici nevstali a neřekli, že je EU pro nás důležitá,“ zlobí se Pospíšil  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
    Video se připravuje ...

  • 2.ČSSD lovila marně zvučná jména

    S problémy se potýká také ČSSD, ani ta ještě kandidátku pro eurovolby schválenou nemá. Špičky strany totiž neuspěly v přesvědčování „viditelných lídrů“ - exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, nebo podle kuloárních informací také bývalého europoslance Libora Roučka. Nakonec by se tak jedničkou měl stát dosavadní člen Evropského parlamentu Pavel Poc. Souhlasilo s tím nejužší vedení strany. Znovu kandidovat chce i jeho kolegyně Olga Sehnalová, kterou má veřejnost v paměti v souvislosti s dvojí kvalitou potravin.

    Řady sociálních demokratů v europarlamentu naopak jistě opustí Miroslav Poche, který je v tuto chvíli externím poradcem na ministerstvu zahraničí. Obhajovat mandát nebude ani sociolog Jan Keller. Ten se vrátí zpět na Ostravskou univerzitu.

  • 3.ANO s Charanzovou

    V čele hnutí ANO pro eurovolby by měla stanout také dosavadní poslankyně. Dita Charanzová se podle neoficiálních informací snažila i o post eurokomisařky, ten si ale, zdá se, ponechá Věra Jourová. Ta už před několika měsíci pro Blesk Zprávy řekla, že je domluvená s premiérem Andrejem Babišem. Opakovaný mandát jí navíc dá silnější pozici v rámci Evropské komise. A tak se Charanzová musí spokojit „jen“ s rolí jedničky na kandidátce do Evropského parlamentu. Přestože sama zatím oficiálně mluví o tom, že se ještě rozmýšlí.

    „Otevřená vrátka si nechává i další europoslankyně za ANO Martina Dlabajová. Hnutí Andreje Babiše má potenciál v parlamentu své řady rozšířit, obhajuje čtyři křesla.

    „Odpadlíci“ Pavel Telička a Petr Ježek, kteří se s hnutím v průběhu mandátu rozešli, mají zatím přístup rozdílný. Zatímco Ježek už řekl, že jeho odklon od ANO znamená i jeho konec v roli europoslance, Telička ještě váhá. Spekuluje se o tom, že by mohl kandidovat za hnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

    Video  Babišova europoslankyně: Bez EU by bylo Česko na úrovni Běloruska  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 4.Piráti jedničku stále hledají

    Otázkou zatím zůstává, koho vyšlou do boje Piráti. Před pěti lety se těsně nedostali přes hranici pěti procent hlasů, nyní jsou ale jejich preference na tuzemské scéně výrazně vyšší. Strana může těžit z toho, že o volby do Evropského parlamentu by i při předpokládané nízké volební účasti mohli mít zájem převážně mladí Češi, tedy jejich „cílová“ skupina.

    Zvučná jména se zatím v návrzích lídra za Piráty neobjevila. Zájem zatím vyjádřil pouze poslanec a zahraniční expert Pirátů Mikuláš Peksa. O místa v čele kandidátky se dále chtějí ucházet například vedoucí zahraničního odboru Pirátů Markéta Gregorová, překladatel Michal Gill nebo programátor Michael Polák. Rozhodne stranické fórum v druhé polovině ledna.

    Video  Babiš je familiérní a říká nám kluci, otázkám na skandály se vyhýbá, říká Pirát Bartoš.  - Zuzana Štíchová
    Video se připravuje ...

  • 5.Zahradil celoevropským lídrem

    Jasnou pozici má europoslanec Jan Zahradil z ODS. Ten si místo v čele kandidátky pojistil, když se stal také celoevropským lídrem konzervativců, tzv. Spitzenkandidátem. Z tohoto postu by mohl v případě vítězství frakce usilovat o post v čele Evropské komise. Výhra konzervativců je ale málo pravděpodobná.

    ODS má však reálné šance v europarlamentu posílit. Před pěti lety získala dvě křesla, nyní jsou její tuzemské preference ale výrazně vyšší. Znovu kandidovat bude i Zahradilův kolega Evžen Tošenovský

    Video  Europoslanec Jan Zahradil: Czexit neberu moc vážně, teprve u referenda by se ukázalo, zda to lidé skutečně chtějí.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 6.Lidovci jdou sólo se Svobodou

    Lidoveckou kandidátku povede jako lídr předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda, který byl zařazen mezi 40 nejvlivnějších poslanců. 

    Záda bude Svobodovi krýt Tomáš Zdechovský, na třetím místě bude Michaela Šojdrová. Ta v minulých volbách přeskočila počtem preferenčních hlasů právě Svobodu, který byl lídrem i před pěti lety. A v posledních měsících na sebe upozornila zejména apelem na přijetí syrských sirotků do Česka. KDU-ČSL schválila svou kandidátku už v květnu 2018, tedy rok před volbami.

  • 7.Komunisté sází na Konečnou

    Pozice komunistů se v europarlamentu pokusí udržet europoslankyně Kateřina Konečná. KSČM má v končícím parlamentu tři křesla. Za Konečnou budou další místa hájit na kandidátce nováčci. Stávající europoslanec Jaromír Kohlíček je až 17., Jiří Maštálka kandidovat nebude.

hera ( 15. dubna 2019 15:45 )

Já taky, teda mám stejný názor jako Vy.Ale lidi jsou hloupí, volit je budou, uvidíte.

hera ( 15. dubna 2019 15:42 )

Nejvíce mě štve ta Šojdrová. Byla schopna ty sirotky sama vyrobit, jen aby udělala dobrý skutek.Ze všech zemí posbírala 14 prý dětí. A to ji dalo jo námahu. Že jim nedala pokoj. Určitě se o ně někdo staral. Jo europoslanec je halt velice dobré koryto. Komisařku by mohla dělat místo Jourové Kateřina Konečná.Komunistka nebo né, je to fajn baba.

borjar ( 14. dubna 2019 09:14 )

My vesničané volíme E- poslance doporučené Okamurou , anebo Klausem ml.

mandat ( 11. dubna 2019 10:17 )

Co delaji tyty poslanci v EU pralamentu pro nasi republiku a pro cele EU ? Odsouhlasi idiotske zakony,ktere jen nas zivot komplikuji, hlasuji proti Madarsku,ktere chce chranit svou zem a nic nedelaji proti Macronovi,ktery necha strilet do svych lidi,protoze demonstruji za sva prava.V EU neni zadna demokracie,podporuji se jen veci,co Evrope skodi.Takovy paraziti a zaprodanci by meli vyhnat z Bruselu a prijde cas,kdy pujdou do vezeni. Take mi je zahadou,jak muzou seriozni poslanci tolerovat opileho Junckera ? Na kazdem jinem pracovisti jsou opilci vyhazovany z prace a tento senilni ignorant je denne v lihu a nikomu to nevadi.

kverulant01 ( 26. března 2019 14:33 )

Jestliže byla jména všech těch 12 osob zveřejněna,to je veřejné udávání? Já si myslím,že všichni ti europoslanci jsou závislí výlučně na nás voličích a že by měli mít také povinnost sdělovat voličům o čem se v EU vůbec jedná!Já jsem docela náhodou našla na jednom jediném serveru,tuto zprávu hned po skončeném hlasování!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa