Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Konec plastových brček a „uchošťourů“: V EU se dohodli, jak jsou na tom Češi s tříděním?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. prosince 2018
14:53
Autor: ČTK - 
19. prosince 2018
08:29

Vyjednávači členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu se v noci na dnešek dohodli na finální podobě zákazu plastových výrobků na jedno použití. Informovala o tom agentura DPA. Cílem je omezit objem plastového odpadu.

S návrhem zakázat jednorázová plastová brčka, nádobí, tyčinky do uší i některé další plastové výrobky na jedno použití přišla v květnu Evropská komise.

Video  EU chce zakázat uchošťoury, ekolog souhlasí: „Plasty jsou v pivu i medu!“  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Evropský parlament a členské státy v návrhu následně provedly mírné změny a nyní ještě musejí oficiálně schválit jeho konečnou podobu dohodnutou vyjednávači.

Opatření proti plastovému odpadu by mohla znamenat citelné změny v běžném životě téměř všech obyvatel EU. Nejvíce se však budou týkat umělohmotného průmyslu, který v roce 2015 dosáhl tržeb 340 miliard eur (8,75 bilionu Kč) a zaměstnával 1,5 milionu lidí, napsala agentura DPA.

Evropská komise předpokládá, že zákaz bude mít velký přínos pro životní prostředí. Do roku 2030 zákaz podle komise odvrátí ekologické škody v hodnotě 22 miliard eur (566 miliard Kč) a ušetří spotřebitelům až 6,5 miliardy eur (167 miliard Kč).

Hnutí Duha: Země EU nebyly dost razantní

Členské země Evropské unie nebyly dostatečně razantní v případě omezení jednorázových plastů. Uvedlo to dnes Hnutí Duha. Státy prosadily oddálení cíle 90 procent pro zpětný sběr plastových nápojových obalů z roku 2025 na 2029. Přesto je nová evropská směrnice historickým počinem Evropské unie v boji s plastovým odpadem, uvedl Jan Freidinger z Greenpeace ČR.

Rada EU podle Greenpeace požadovala snížení a oddálení cílů pro zpětný odběr plastových nádob do roku 2025 z 90 na 75 procent. Výsledným kompromisem je 77 procent. „Množství jednorázových plastů v Evropě se sníží. Méně jednorázových plastů bude znečišťovat evropská moře, řeky a lesy. Podle návrhů europoslanců a Evropské komise mohlo být potřebné omezení plastů větší, ale členské země Unie bohužel upřednostnily zájmy průmyslu před přírodou a čistým životním prostředím,“ uvedl Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

„Lidé plastovým odpadem zamořili všechny kouty naší planety a nezbývá, než přijmout zásadní opatření, včetně tolik nepopulárních zákazů. Tato směrnice je vskutku historických počinem EU v boji s plastovým odpadem, který bude bezesporu inspirací pro celý svět,“ dodal Freidinger.

Čeho se týká zákaz?

Zákaz se má týkat nejen brček nebo čistítek na uši, ale i jednorázových plastových příborů, talířů či polystyrenových obalů a hrnků na potraviny a nápoje určené k okamžité spotřebě a také dalších produktů z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty.

Od roku 2025 by měl v EU existovat závazný cíl 25 procent výroby PET lahví z recyklovaného materiálu, od roku 2030 by to mělo být 30 procent.

V Česku se vytřídí 70 procent PET lahví

Podle studie, kterou iniciovaly Karlovarské minerální vody (KMV), Institut cirkulární ekonomiky a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, se v Česku nyní vytřídí 69,5 procenta PET lahví uvedených na trh a k reálné recyklaci je odesláno 55,9 procenta. Více než 42 procent končí ve spalovnách, cementárnách, nebo je uloženo na skládce.

Skupina institucí má ambici dosáhnout více než 90 procent vytříděných a 80 procent recyklovaných PET lahví. „Důraz je kladen na recyklaci opakovanou, tedy zpět do PET lahví, díky získání vysoce kvalitního PET potravinářské kvality,“ uvedly KMV.

Zavedení zálohového systému by znamenalo snížení dopadů sběru, třídění a recyklace nápojových obalů. Podle Greenpeace se v EU každoročně spotřebuje 580 miliard plastových cigaretových filtrů, 46 miliard plastových lahví na nápoje, 2,5 miliardy nádob na potraviny, 16 miliard plastových kelímků na kávu, 36,4 miliardy plastových brček. Skoro 80 procent vyrobených plastů podle organizace končí na skládkách či v přírodě, recykluje se méně než 30 procent evropských plastových odpadů.

ivoadler ( 19. prosince 2018 11:09 )

Někdo tu "společnost hojnosti" zaplatit musí. Proč bychom to nemohli být my? Jednu výhradu ale mám. V EU se dohodli, ale co zbytek svět?

paula ( 19. prosince 2018 10:54 )

Jasně --- ale před 14 dny přišel kolegyním do vedlejší kanceláře nový nábytek, obalený v desítkách metrů igelitu a bublinkové fólie (ona už neexistuje vlnitá lepenka, recyklovatelná bez potíží?). Potraviny se prodávají na umělohmotných táccích, zabalené v igelitu. Vodu kupujeme v PET lahvích ... To je všechno v pořádku, ovšem jako gesto si budeme zase motat vatu na špejle. Já to ještě pamatuju, já si poradím ... ale je to opičárna na entou. Začíná se tam, kde by se mělo končit...

panda82 ( 19. prosince 2018 10:35 )

ale vemte v potaz ty jejich příkazy, zákazy - balení pečiva, jak to vypadá v Kauflandu , neprodávat v restauraci jídlo z druhého dne, to úžasná námaha to vymyslet, no a ty názvy pomazánkové máslo a j. více škodí než, že jsou k užitku - zrušit je nejlepší celé EU

fido2 ( 19. prosince 2018 09:36 )

Obrázky, zdá se, nejsou z Evropy ...no zakažte to nám a situace se jistě zlepší...

fido2 ( 19. prosince 2018 09:32 )

Nejvíc plastů v usa, to za ně zase slíznem my? Jako s cukrem. Tady proti němu brojí a amíci se přežírají...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa