Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec plastových příborů, brček i uchošťouchů posvětili v EU. Co všechno zakážou?

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. října 2018
14:40

Europoslanci ve středu posvětili stopku pro některé výrobky, které jsou vyrobeny z jednorázových plastů. Budoucí zákaz by se měl týkat například plastových brček, míchátek, příborů, ale také třeba krabiček na jídlo. Výrobky by se měly přestat používat do roku 2021. Návrh ještě musí schválit členské státy.

Rostoucí množství zejména plastového odpadu v mořích a oceánech je důvodem návrhu nové směrnice EU. „Máme obří problém s plastovým odpadem. Ty obrázky z našich oceánů a pláží, kdy plasty končí v žaludku ryb a velryb, známe,“ hájila nařízení na tiskové konferenci například členka frakce Zelených Lynn Boylan z Irska. V oceánech dnes podle statistiky plave na 150 milionů tun plastů.

„Může to mít velmi výrazný pozitivní dopad na naše životní prostředí, na tvrobu pracovních míst, emise, které by se měly snižovat. Existují alternativy k těm jednorázovým výrobkům. Nevím, proč bychom měli používat plastové jednorázové vidličky a nože, když můžeme používat dřevěné,“ komentoval směrnici její příznivec europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Žijeme v době plastové a je třeba se problémem zabývat, jinak se opravdu může stát, že v roce 2050 bude v oceánech plavat víc plastů než ryb. Při dnešním hlasování o návrhu směrnice o omezení plastů jsem se ale zdržela. Návrh stanovuje nereálné podmínky. Zkracuje například lhůtu na přijetí navržených pravidel pro členské státy o polovinu, tedy na tři roky. To je šibeniční termín,“ vysvětlila své váhání Dita Charanzová (za ANO).

Plastové výrobky na jedno použití podle údajů Evropské komise tvoří zhruba polovinu všech plastových odpadků v mořích.

Co se nejčastěji povaluje na pláži? Zbytky z "uchošťouchů" jsou hned na třetím místě Co se nejčastěji povaluje na pláži? Zbytky z "uchošťouchů" jsou hned na třetím místě | Evropský parlament

Europoslanci dnes schválili rozšíření seznamu zakázaných výrobků také o nádoby na jídlo a pití z expandovaného polystyrenu a výrobky z takzvaných oxo-rozložitelných plastů. U jiných typů krabic na jídlo nebo u nápojových kelímků EU dále požaduje po členských zemích „výrazné snížení“ spotřeby

Asie už náš plastový odpad nechce

Evropa musí reagovat nejen na rostoucí znečištění oceánů, ale také na krok Číny, kam evropské státy vyvážely část svého plastového odpadu. „My jsme to skutečně dlouhá léta řešili tak, že jsme vyváželi své plasty do asijských zemí. Některé ho likvidovaly řekněme udržitelnějším způsobem, ale některé, například Indonésie nebo Malajsie, to nepokrytě valily na skládky nebo dokonce do těch moří,“ poznamenal Polčák.

Narážel tak na fakt, že Evropa není hlavním znečišťovatelem světových moří a že aktivita bude v tomto směru třeba celosvětově, tedy například na poli OSN.

Evropský parlament už před několika lety v boji proti plastovému odpadu zakázal lehké nákupní tašky v obchodech zdarma. Prodejci dnes díky předchozí směrnici mnohem častěji nabízejí tašky na opakované použití nebo papírové. Úplný zákaz používání lehkých plastových tašek naopak ve středu neprošel. 

Pro co se chystá stopka?

- plastová brčka

- plastová míchátka (např. do kávy či čaje)

- plastové příbory

- některé plastové krabičky na jídlo

- některé plastové kelímky na pití

- plastová držátka na balónky

- vatové tyčinky (lidově označované jako uchošťouchy či uchošťoury)

Video  EU chce zakázat uchošťoury, ekolog souhlasí: „Plasty jsou v pivu i medu!“  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Desterz ( 24. října 2018 17:29 )

Cigára zakázat? Ale no tak... Víš jak těžkej vejvar z toho má náš milující stát? Z ceny, co kuřák zaplatí, dostane pouhých 13 % výrobce a prodejce! Stát si totiž zrekvíruje 87 % ceny!! To jsou daně, to prostinká lidská duše žasne...

jana999 ( 24. října 2018 16:24 )

no nejvíc kecají němci a pak si někoho zaplatí ke komu si to vyveze a oni si pak hrají na největší ekology, vzpomente si na hořící skládky u nás

jameson ( 24. října 2018 16:06 )

 No, dobrý pokus, někde se začít musí. Ale když si pak v Asii koupíte 3 piva, v krámě vám je dají do dvou igelitek (pro jistotu) a ještě přihodí tři plastová brčka, tak jsou snahy EU spíš plivnutím do moře.

AliceNovakova3 ( 24. října 2018 15:13 )

Válení plastového odpadu nelze svádět na nic jiného, než na lidi "prasata". Mě osobně nedá svědomí, abych někde volně v přírodě vyhazovala odpad. Pokud ho tam donesu, tak ho samozřejmě zase odnesu nebo dám do nádob k tomu určených. Ale mnoha lidem to nevadí a o rozvojových státech, kam se dostal masový turismus ani nemluvě. Ty se totiž vůbec na "továrny na turisty" nepřipravili a ekologie jim nic neříká.

Nitenka ( 24. října 2018 15:11 )

 Ano to je pěkné vše z plastu zakázat ale za 40 roků budete řvát ze není dřevo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa