Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odpůrce brexitu radí Čechům: Neudělejte stejnou chybu. Musíte mít plán

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
17. března 2018
05:02

Debata o možnosti celostátního referenda o členství v Evropské unii nabírá v Česku na síle v souvislosti se schvalováním příslušného zákona. Své zkušenosti s názorem lidu už má britská Konzervativní strana, jejíž velká část volala po setrvání Spojeného království v EU, teď ale musí hájit zájmy země při „handrkování“ o vystoupení. Jaký pocit je sloužit lidu navzdory vlastnímu přesvědčení? Jaká událost referendum rozhodla a co by poradil Čechům? V rozhovoru pro Blesk Zprávy odpovídal ve Štrasburku europoslanec konzervativců Daniel Dalton.

Jaký je to pocit být zastáncem setrvání, a obhajovat už dva roky brexit?

Ano, byl jsem pro setrvání, ale proběhlo referendum. Teď je na všech získat co možná nejlepší dohodu pro naši zemi. Byl jsem přesvědčen, že by pro nás bylo lepší zůstat v EU, ale to už teď není mezi možnostmi.

Není to pro vás osobně schizofrenní situace?

Nó, ne úplně. Protože referendum všechno změnilo. Děláme zkrátka to, co Britové chtěli v rámci postupu vpřed. Nemyslím, že to je schizofrenní. Situace se změnila.

Je nějaké krátké časové období, nebo událost, která vše změnila? Před několika lety se zdálo nemyslitelné, že by některá ze zemí Evropskou unii skutečně opustila…

V Británii to byl dlouhodobý proces. Pokud by to ve Spojeném království měla být jedna událost, tak to byla Maastrichtská smlouva v roce 1992. Ta změnila pro Brity všechno. Do tohoto bodu byla Británie většinově proevropská, ale Maastrichtská dohoda přinesla ERM (mechanismus směnných kurzů, pozn. red.) nebo časem euro. Byl to postupný proces, který se vyvinul v brexit. Takže v Británii byla vždy ta možnost, že odejdeme. Přestože z pohledu většiny evropský zemí se to zdálo nemožné.

Odchod Británie nebyl o penězích. Můžete vypíchnout body, které byly pro referendum rozhodující? Z prvního pohledu se totiž mohlo zdát, že je to o penězích, které platíte Evropské unii.

O penězích to bylo jen z malé části, protože Británie je čistým plátcem. Ale nebyl to ten hlavní důvod. Tím bylo řízení, pocit, že Brusel je velmi vzdálený od Británie, vnucuje jí pravidla proti vůli Britů a že se Brusel blíží federální uzavírající se unii. A to u nás není populární. Myslím si, že to byl ten hlavní faktor. Samozřejmě šlo také o migraci – velké množství Evropanů přišlo do Británie v posledních letech a myslím, že přišel také pocit, že Britové chtějí kontrolovat svou imigrační politiku. To byly asi dvě nejzásadnější věci, spíše než peníze.

Dá se říct, že referendum bylo pro některé politiky řekněme marketingovým tahem?

Myslím, že je fair říct, že nikdo neočekával, že odchod zvítězí. To je jisté. Všichni čekali, že těsně zvítězí setrvání. To by umožnilo lidem, kteří vedli kampaň za vystoupení, aby pokračovali s touto aktivitou do budoucna. Takže to byl trochu šok pro každého. A to je asi také součást těch problémů dnes, které vidíme kolem vyjednávání. Je složité vytvářet politiku, kterou jste si nikdy nemysleli, že budete muset zavést.

Britská debata je trochu podobná té v České republice. Někteří politici vedou kampaň za odchod, ale ve skutečnosti to možná tak nemyslí…

Před tím bych trochu varoval, víte, pokud budete bojovat za odchod z Evropské unie, pak skutečně musíte mít plán, jak se vypořádat se všemi problémy a potížemi, které přinesou ta vyjednávání. To je něco, co se ve Spojeném království nestalo. Víte, je hezké kritizovat Evropskou unii, když není žádná alternativa, ale ve chvíli, kdy tu jiná potenciální možnost je, musíte ji lidem představit a vysvětlit. Jinak budete čelit stejným problémům jako my.

Jak se díváte na to, že některé body kampaně za odchod Británie se ukázaly jako nepravdivé, nebo dokonce jako lež?

To je pravda, ale to je zkrátka politická kampaň. Abych byl upřímný, musíte prostě věřit voličům, že se podívají na to, co obě strany říkají, a je to o tom, komu uvěří. Nakonec voliči uvěřili zastáncům odchodu, že splní, co slíbili. Bylo to selhání lidí bojujících za setrvání, také mé kampaně, že jsme důsledněji nezdůraznili jejich nesplnitelnost.

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec se opřel do vlády. Kvůli vraždě Kuciaka by měl skončit i premiér Fico. „Slovensko se za poslední dva týdny změnilo,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Slovenský europoslanec Ivan Štefanec se opřel do vlády. Kvůli vraždě Kuciaka by měl skončit i premiér Fico. „Slovensko se za poslední dva týdny změnilo,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. | Archiv Blesk

Takže to je vaše rada pro české politiky, kteří zastávají setrvání?

Ano. Člověk musí tvrdě stát za svým názorem a věřit mu. Britští politici, kteří hájili setrvání… Jak říkáme v angličtině, my jsme trochu ‚pull our punches‘. Nebojovali jsme naplno, tak nějak jsme se drželi zpět.

Proč?

Bylo to velmi kontroverzní téma a myslím, že jsme byli přesvědčeni, že jsme toho k výhře udělali dost. To byla skutečná chyba. Takže politici, kteří jsou v České republice pro setrvání v EU, musí zajistit, aby se jejich argumenty dostaly k veřejnosti. Jiným problémem samozřejmě je, že EU je těžké obhajovat.

Kritika, kterou prezentovala kampaň za odchod, je velmi pravdivá. Brusel a Štrasburk jsou velmi vzdálené od životů normálních lidí. Zdá se, že na život většiny lidí nemají žádný vliv, ale jsou zdrojem nových nařízení a problémů a tak dále. Ale věci jako jednotný vnitřní trh jsou velmi důležité. Ten je velmi důležitý jak pro Česko, tak pro Velkou Británii. To jsou ale složité věci, které není snadné vidět v každodenním životě. Ale přesně to musí politici jako já a další dostat k lidem. A v čem jsme zklamali.

Jak jste zatím spokojen s vyjednáváními po brexitu? Protože už to jsou téměř dva roky a na stole stále není finální dohoda.

Spokojen nejsem. Z britského pohledu, musíme přijmout, že jsme postupovali velmi pomalu. Ale Evropská unie toho využívá k trestání Spojeného království. Snaží se tím říct, že nechtějí, aby odešel někdo další, tak to uděláme Británii, co nejtěžší to jde. A to je podle mě také velmi nebezpečný přístup. Obávám se, abychom se nedostali do situace, že se nebudeme schopni vůbec dohodnout. Máme k tomu už jen velmi málo času. Takže doufám, že obě strany budou během dalších jednání více flexibilní.

Celý rozhovor s europoslancem konzervativců Danielem Daltonem najdete ve videu:

Video  Daniel Dalton varuje české politiky. „Pokud chcete vystoupit, musíte mít plán,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

kuromrd ( 17. března 2018 16:05 )

pro netáhla jako jseš ty, pro šmejdy co si říkaj podnikatelé a šmelináře by to byla katastrofa, dělníkovi je to jedno

deep_ass_flsting ( 17. března 2018 13:16 )

Opouštět nyní eurozónu by bylo pro naší zemi zničující.

arne100 ( 17. března 2018 11:40 )

Největší žumpa v Čechách jsou Pražáci.Jsem zvědav s čím zase vylezou naši lenošní studenti se svými rektory.Všichni by měli jít makat k pásu aby viděli co je práce hlaně rektoři a profesoři ty jsou nejhorší to je ta pravá Pražská špína

ivoadler ( 17. března 2018 11:33 )

Pro odchod z EU bych nehlasoval, ale hrozba referenda může být dobrou převodovou pákou na změnu politiky EU. Že politika není EU ideální, to nakonec potvrdil i "expert". Zajímavé je, jak se najednou vzedmula vlna odporu proti obecnému referendu. Politici zleva i zprava vykřikují - my žádnou možnost referenda nechceme. To tak, aby nám do politiky kecala ulice! Na ulici můžou lidé jít, až je k tomu naverbujeme - viz demonstrace na obranu ústavních svobod. Jako by někdo ústavní svobody ohrožoval! Opětovné zvolení Zemana prezidentem ukazuje, že vůle lidu je velice pochybný podnik a proto vůle lidu se bude projevovat jen prostřednictvím zvolených zástupců. Tam už si to ukočírujeme. Snad.

iva7 ( 17. března 2018 09:44 )

Jak nám to hustí do hlav, ještě přiloží emoční fotečky.... Zajímalo by mě, kolik lidí tohle baští. Bohužel v Praze jich je dost..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa