Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Už žádné zákazy žárovek a vysavačů: Jak mohou Češi zabránit „diktátu“ Bruselu

  • Autor: bud - 
    9. 9. 2018
    06:00

    Nejprve to byl zákaz běžných žárovek a následně i těch halogenových. Potom třeba stopka pro výkonnější vysavače a naposledy přišel z Evropské unie plán na vymýcení jednorázových plastů. Přestože všechna opatření na první pohled vypadají jako „výmysly“ bruselských úředníků, je za tím většinou dohoda členských států. A také (ne)šikovnost českých politiků.

    Většina novinek, které přichází z Bruselu, nevzniká zčistajasna v hlavách euroúředníků. Naopak mají původ v politických jednáních politiků jednotlivých členských států EU. To byl i příklad jednoho z nejznámějších bruselských zákazů – klasických a od letošního září i halogenových žárovek.

    Politici, mezi nimi i ti čeští, se už před více než 10 lety shodli na tom, že by Evropa měla snížit spotřebu elektrické energie a fungovat efektivněji. Na základě toho pak Evropská komise vypracovala celou řadu návrhů, jak takového snížení dosáhnout. Mezi nimi byly i návrhy na zákazy žárovek, velmi výkonných vysavačů, neúsporných ledniček nebo třeba zavedení energetických štítků.

    V dlouhém kole legislativního schvalování, ve kterém se „dohadovali“ europoslanci i ministři na zasedáních v Bruselu, pak byla přijata série finálních opatření. A mezi nimi i zákaz neúsporných žárovek. Ve všech fázích přitom mohli do věcí mluvit i Češi.

    A mohou mluvit i dnes, a to do nových směrnic a nařízení, která se připravují. Tady je pět cest, jak „pohnout“ Bruselem...

    Video  Že si euroúředníci vymýšlejí? Čech z Bruselu popsal, jak to funguje.  - David Budai, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 1.Hlas lidu

    Pokud se najde dostatek podobně smýšlejících občanů EU, mohou Brusel úkolovat. Pokud v rámci takzvané evropské občanské iniciativy sesbírají alespoň milion podpisů od lidí z alespoň 7 členských zemí, musí se Evropská komise jejich návrhem zabývat. Vlastní iniciativu přitom může podat každý, i jednotliví Češi.

    Například petici za to, aby každý občan EU měl právo na dostupnou pitnou vodu a dostatečnou hygienu, podpořilo více než 1,6 milionu lidí. Evropská komise na základě této petice připravila novou směrnici, která počítá s rozšířením pitné vody i do vyloučených lokalit nebo s tím, že by kohoutková voda mohla být zdarma v restauracích či na úřadech. Nyní tuto směrnici budou schvalovat členské státy v Radě EU a poslanci v europarlamentu.

    Jak se prosadit v Bruselu? Jak se prosadit v Bruselu? | ČTK

  • 2.Veřejná konzultace

    Lidé, státní instituce, politici, zájmové skupiny i všichni ostatní se mohou vyjádřit v takzvaných konzultacích, které Evropská komise vyhlašuje v rámci toho, co chystá. Naposledy takto vyhlásila konzultaci u plánu zrušit střídání zimního a letního času. Do ankety se zapojilo 4,6 milionů lidí ze všech členských zemí a většina řekla, že chce střídání zrušit. Šéf Komise Jean-Claude Juncker pak prohlásil, že toto zrušení navrhne.

    Sídlo Evropské komise v Bruselu Sídlo Evropské komise v Bruselu | Profimedia

  • 3.Politická jednání

    Každá směrnice, nařízení nebo jiná legislativa prochází dlouhým kolečkem vyjednávání a schvalování. To na jednu stranu proces znepřehledňuje a otevírá prostor pro různé postranní dohody. Zároveň ale díky tomu má Česko spoustu šancí výslednou podobu legislativy ovlivnit.

    Hned na začátku mohou do všeho mluvit premiéři nebo prezidenti v rámci Evropské rady, kteří řeší hlavně „větší problémy“. V rámci Rady EU se pak scházejí ministři a zástupci jednotlivých ministerstev, kteří řeší konkrétní podobu legislativy - například žárovky. A své zástupce mají Češi také v Evropském parlamentu. Právě europoslanci mají velkou pravomoc vše ovlivňovat.

    Platí, že čím silnější a schopnější vyjednávací politik, tím lepší výsledek. A zcela „mimo“ nemusí být ani menší státy, stačí, když si najdou spojence. Obvykle se menší státy navzájem podporují ve věcech, na kterých jim záleží. Takže se třeba Česko se Slovenskem dohodne, že my podpoříme jejich prioritu a v dalším hlasování pak Slováci podpoří nás.

    Evropský parlament Evropský parlament | Reuters

  • 4.Čeští úředníci v Bruselu

    V Bruselu působí stovky Čechů, a to i na velmi vysokých úřednických pozicích. Jejich výhodou je, že mají všechny důležité informace z „první ruky“ a mohou je Česku poskytovat, případně radit. Bohužel celá léta si českých euroúředníků nikdo moc nevšímal a Česko ani politici neměli zájem, aby jich tam bylo více. Mimochodem, více úředníků má i menší Bulharsko.

    Hlas Česka v bruselských kuloárech je tak zbytečně slabý, což v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy řekla i eurokomisařka Věra Jourová. Podle ní se politici a úředníci z tuzemských ministerstev často ani neobtěžují do Bruselu vzkázat, že je pro nás nějaká legislativa nepřijatelná. Jako příklad uvedla hodně diskutovanou směrnici o zbraních. „Žádné avízo z Česka, že tam je problém pro Čechy. Komise pak schválila směrnici, která vyhovuje většině členských států,“ řekla Jourová.

    Eurokomisařka Věra Jourová ve studiu Blesku. Eurokomisařka Věra Jourová ve studiu Blesku. | Michal Protivansky / Paparazzi

  • 5.Aktivita

    Instituce EU jsou ve většině případů nastaveny tak, že se jednotlivé státy mohou přehlasovat, i když mají odlišný názor. Pokud tedy Češi chtějí, aby Brusel „nediktoval“ jim, ale naopak oni „diktovali“ Bruselu, musí být aktivní a bojovat. Naopak pasivní kritika, často i z řad politiků, je sice vděčná, ale většinou neúspěšná.

    Video  „Milion lidí bez práce, konec blahobytu.“ Odchod Česka z EU poškodí firmy i zaměstnance, říká expert.  - David Budai, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

krtek. ( 10. září 2018 17:24 )

To není můj rozum, pouze komentuju články typu - zakaz prodeje halogenových žárovek - nahradte si je Led žárovkami.

cznb ( 9. září 2018 22:48 )

Se svým rozumem si do světel dej co chceš, hlavně nelez za volant.

ivoadler ( 9. září 2018 11:49 )

Zatím to jsou prkotiny. To lepší nás teprve čeká. V příštím roce má na našem trhu skončit benzin Natural 95 a nahradí ho E 10. V tomto benzinu má být větší procento biopaliva, což spolehlivě odrovná motory všech aut vyrobených před rokem 2005, ne-li později. A aut starších než 15 let je u nás hodně. Taky mám takové auto. Je garážované a vzorně ošetřované. Nechce se mi ho vyhodit jen kvůli benzinu. Je to umělé oživování automobilového trhu. V Německu se už na tento benzin jezdí.

st.rec ( 9. září 2018 10:19 )

Když snížit spotřebu energie,stačí vzpomenout na komunisty a zeptat se:"nesvítí někde zbytečně"? Třeba politické i reklamní billboardy,proč se svítí v obchodech kde je i denní světlo,proč vadí výkonné vysavače ale nevadí výkonné klimatizace,kolik W budou mít žehličky,fény,pračky,sušičky...a když jsme u ekoligie a spotřeby,co třeba zakázat motory nad 2,5 litru,max.6-válec a zarhnout zbytečný motorismus-tedy závody všeho druhu?Naprostou demencí jsou závody kamiónů a sněžných skůtrů,stejně tak rychlostní čluny atd.

krtek. ( 9. září 2018 10:05 )

že chodí do školy mi tak nevadí, horší je že pak lezou do parlamentu a tohle je pak výsledek...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa