Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete zrušit střídání časů? Hlasujte v Bruselu. Pod náporem ale kolabuje web

Autor: bud, zst - 
16. srpna 2018
12:22

Češi i další Evropané mají ve čtvrtek poslední možnost zasáhnout do diskuse kolem zrušení nebo zachování letního času. Končí totiž veřejná konzultace a hlasování, které v této souvislosti spustila Evropská komise. Pod náporem lidí, kteří se chtějí na poslední chvíli zapojit, dokonce kolabuje web a služba má výpadky.

Více než 1,2 milionů lidí se zatím zapojilo do veřejné konzultace a chtějí úředníkům i politikům v Bruselu sdělit svůj názor na letní čas. Má být zachován, zrušen nebo jinak upraven? Vyjádřit se může kdokoliv.

„Komise chce proto v této souvislosti shromáždit názory obyvatel Unie, zúčastněných stran a členských zemí na stávající úpravu letního času a na případnou změnu v jejím fungování,“ píše se v instrukcích na stránkách Evropské komise.

Dotazník k zákazu nebo zachování letního času můžete vyplnit ZDE

V posledních hodinách ale stránka vykazuje chyby a zřejmě pod náporem zájemců kolabuje. Krátce před 12. hodinou například nebylo hlasování a vyplnění formuláře vůbec možné. Na otázku redakce, o jaké problémy a kdy budou vyřešeny, zatím Komise neodpověděla.

Nedostupný web Evropské komise. Nedostupný web Evropské komise. | Archiv CNC

Argumenty z obou stran. Které převáží?

Odpůrci střídání času nejčastěji argumentují tím, že předpoklad úspory energie je zastaralý a vliv na zdraví lidí negativní. Proti nim pak stojí argumenty jako chaos v zažitých systémech nebo pochyby o vlivu na lidský organismus.

V nedávné anketě Blesk Zpráv se ze zhruba 6 tisíc hlasujících pro konec střídání časů vyslovilo 84 %. Konec střídání podporuje podle průzkumů také například 60 % Poláků nebo 62 % Nizozemců. Loni v říjnu pak vyzval finský parlament tamní vládu, aby přiměla ostatní členské státy Unie ke zrušení.

bre-burda ( 16. srpna 2018 12:49 )

Už Vlastimil Brodský ve filmu Světáci říká: "Sejde-li se většina blbců - nesmí dojít k hlasování!!" Protože v každé společnosti většina blbců objektivně je, lze předem odhadnout jak takové hlasování dopadne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa