Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kladno ovládl Volf. Vyzyvatele Jiránka porazil o více než deset procent

Město Poldovky chtějí řídit dva muži, kteří se jako primátoři střídají posledních 20 let. Uspěje tentokrát opozice?
Město Poldovky chtějí řídit dva muži, kteří se jako primátoři střídají posledních 20 let. Uspěje tentokrát opozice?  (Autor: ČTK)
Autor: mah, ČTK - 
6. října 2018
21:10

V Kladně se o post primátora přetahuje současný primátor se svým předchůdcem. Dan Jiránek (ODS) přitom už jednou Milana Volfa (Volba pro Kladno) na nejvyšším městském postu vystřídal. Opozice by pak ráda využila právě toho, že jiný člověk než duo Volf - Jiránek stál v čele naposledy před 20 lety.

Vladimír Moucha – KSČM (6,43 - 5. místo)

KSČM se v Kladně propadla z 11 % na necelých 6,5. Podle propočtů by tak ve městě měla přijít o polovinu zastupitelů. V novém zastupitelstvu tedy zasednou dva komunisté namísto dosavadních čtyř.

Komunisty do komunálních voleb v Kladně vedl náměstek primátora Vladimír Moucha. V rozhovoru pro komunistické Haló noviny označil za prioritu KSČM zejména sociální oblast s ohledem na stárnoucí populaci města.

Jana Urzová – Svobodní (2,75 % - 8. místo)

Strana svobodných občanů si ve městě sice polepšila o desetinu procenta. Stále ovšem zůstala více než dvě procenta vzdálená potřebným pěti procentům, které by jí vynesli alespoň jeden zastupitelský mandát.

Jana Urzová, která kandidovala v čele Svobodných, byla v Kladně jedinou ženskou kandidátkou na primátorku. Ve volbách zatím nikdy úspěšná nebyla a letošní volby na tom nic nezměnily.

Urzová poprvé za Svobodné kandidovala v roce 2013 do Poslanecké sněmovny, což si zopakovala i v loňských sněmovních volbách. Do obecního zastupitelstva chtěla proniknout poprvé v roce 2014, kdy kandidovala zároveň do Evropského parlamentu. O dva roky později zkoušela štěstí i v krajských volbách.

Milan Volf – Volba pro Kladno (34,23 % - vítěz)

Nejsilnější strana v Kladně v letošních volbách posílila o více než deset procent. Ve složení zastupitelstva se toto vítězství promítne tak, že strana současného primátora posílí o tři zastupitele na 13 proti současným 10.

Současný primátor Kladna má s politikou bohaté zkušenosti. Ještě v barvách ODS byl čtvrtým starostou a prvním primátorem Kladna mezi lety 1998 a 2004. V roce 2004 byl ovšem vzat do vazby kvůli podezření, že zneužil pravomoci veřejného činitele.

Podezření se ovšem nepotvrdila. Očištění svého jména ovšem Volfovi zabralo pět let, definitivní rozsudek totiž padl až v druhé polovině března 2009.

Volbu pro Kladno založil Milan Volf v roce 2010 a ten samý rok s ní poprvé kandidoval v komunálních volbách. Tehdy jeho nová strana skončila na třetím místě a zůstal v opozici. O čtyři roky později už jeho strana volby vyhrála a díky uzavřené koalici s ANO a KSČM se tak Volf znovu stal primátorem Kladna.

Oldřich Černý – SPD (5,69 % - 6. místo)

SPD Tomia Okamury v Kladně dostala jen lehce přes pět a půl procenta hlasů. Společně s KSČM tak bude mít ve městě nejmenší počet zastupitelů, tedy dva.

Lídr SPD v anketě ČTK označil za prioritu především výstavbu domů s regulovaným nájemným a opravy silnic ve městě. Kromě toho by chtěl ve městě vystavět i nová parkovací místa a posílit městskou policii kvalitními lidmi.

Tomáš Kutil – Kladeňáci (13,67 % - 3. místo)

Pod názvem Kladeňáci se skrývá společná kandidátka STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Jejím lídrem byl nestraník nominovaný STAN Tomáš Kutil. Ten jako hlavní prioritu vidí v transparentnosti státní správy. Do veřejného života výrazně vstoupil v roce 2017, kdy začal prosazovat námitky ke změně územního plánu města.

Kladeňáci ve volbách získali 13,67 %, což jim vyneslo pět mandátů.

Jiří Chvojka – ANO (12,05 % - 4. místo)

Hnutí ANO v Kladně ztratilo přes jedno procento, což podle propočtu znamená, že by měla strana premiéra Andreje Babiše přijít ve městě o jednoho zastupitele.

Lídr hnutí ANO v Kladně Jiří Chvojka vidí jako prioritu především řešení dopravní situace ve městě. Kromě toho by se rád zasadil o rozšíření kamerového systému ve městě pro lepší prevenci kriminality.

Ondřej Novák – Zelená pro Kladno (0,6 % - 9. místo)

Zelená pro kladno ve městě neuspěla. Kandidátka dostala o 13 tisíc hlasů méně než předposlední Svobodní, což v přepočtu na procenta znamená jen desetinku přes půl procenta.

Kandidátku Zelených vedl Ondřej Novák. Ten by chtěl do kladna přivést pobočky firem s vyšší přidanou hodnotou, které do města přinesou lepší pracovní místa, a ze stejného důvodu by chtěl podporovat i inovativní a začínající podnikatele.

Kromě toho by rád zastavil rozprodávání bytového fondu a naopak by se rád zasadil o zavádění pilotních forem sociálního bydlení, což by podle něj mělo zlepšit i řešení přidružených problémů a celkově zlepšit sociální klima města.

Dan Jiránek – ODS (20,82 % - 2. místo)

ODS skončila ve městě druhá s odstupem více než 10 procent na kandidátku svého bývalého člena Milana Volfa. Přesto, že ve volbách získala o více než dvě procenta více hlasů, než před čtyřmi roky, bude mít v zastupitelstvu i nadále sedm členů.

Dan Jiránek, který stál v čele občanských demokratů, vystřídal v roce 2004 v čele města svého předchůdce Milana Volfa. Primátorem pak byl do roku 2014, kdy ho o primátorský post připravil Volf. Město by podle něj mělo lépe čerpat evropské dotace a investovat do oprav silnic, chodníků, škol a školek a dalších budov ve vlastnictví města.

Výsledky komunálních voleb v Kladně najdete ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa