Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nikdo tady nechce dělat starostu: 17 obcí v Česku nebude volit, nenašli se lidi

Autor: bud - 
17. září 2018
05:13

„Hledáme starostu, zn. spěchá.“ I tak by mohl znít inzerát hned 17 tuzemských obcí, které čelí netypickému problému – nikdo z obyvatel v nich nechce kandidovat do zastupitelstva. Kandidátky do říjnových komunálních voleb jsou uzavřené a je tak jisté, že v těchto obcích žádné volby neproběhnou. Místo starostů dočasně nastoupí úředníci z ministerstva.

Obec Kbelnice leží asi dva kilometry od města Jičín a má necelých 160 obyvatel. Od voleb, které tady na rozdíl od jiných obcí vůbec neproběhnou, je bude namísto starostky řídit úředník z ministerstva vnitra. A důvod? Současná starostka Dagmar Michalčíková se rozhodla, že mandát už obhajovat nebude, a nikdo jiný do zastupitelstva nekandiduje.

„Ani netuším, proč se to děje. Žije tady spousta nových lidí a je možné, že se jim ta práce zdá těžká. Nebo na ni nemají čas,“ řekla Michalčíková pro Blesk Zprávy. Jedním z důvodů, proč se lidé do voleb nehrnou, je podle ní neúměrně rostoucí byrokracie. „Práce starostů se velmi zhoršila, přibyla byrokracie, je toho stále více. Nároky na nás jsou obrovské, co platilo loni, už neplatí, a je to jinak,“ posteskla si.

Polovina zastupitelů jsou senioři

Sama působila v zastupitelstvu čtyři volební období, z toho několik let jako starostka. Někteří její kolegové dokonce v sedmičlenném zastupitelstvu působili ještě déle. „Děláme to všichni už hodně dlouho, někteří už přes 20 let, takže skoro polovina z nás už jsou důchodci. Občas se někdo vyměnil, ale teď už jsme si řekli, že skončíme. A nikdo nový se nenašel,“ popsala situaci v obci.

Podobně jako Kbelnice je na tom dalších 16 obcí. Ani tam se nenašlo dostatek lidí, aby mohly volby proběhnout. Podle zákona tak mandáty stávajících zastupitelů ke dni voleb zanikají a správu dočasně přebírá správce jmenovaný ministerstvem vnitra. Ten má ovšem omezené pravomoci. Nemůže například rozhodovat o investicích nebo prodávat nepotřebný obecní majetek.

Tento stav potrvá až do voleb, které musí proběhnout během několika měsíců. Nový termín musí být vyhlášen do 30 dnů od zveřejnění výsledků. „K vyhlášení výsledků voleb ve Sbírce zákonů dojde pravděpodobně 9. října 2018, tudíž nejpozději do 8. listopadu 2018 musí být vyhlášeny dodatečné volby, které se budou pravděpodobně konat v lednu 2019,“ upřesnila mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

V Kateřinicích má každý svou kandidátku

V Česku momentálně existuje necelých 6300 obcí, takže volby neproběhnou jen ve zlomku z nich. Hned několik stovek obcí má ovšem zaregistrovanou pouze jednu kandidátní listinu. Je to i případ obce Bílá Voda na Jesenicku, kde na jedné listině kandiduje devět nezávislých kandidátů, vesměs stávajících členů zastupitelstva. To má zároveň také devět členů, takže výsledek voleb je už dnes v podstatě jasný.

Naproti tomu největší boj o zastupitelstvo čeká Praha, kde je zaregistrováno hned 29 kandidátek nejrůznějších stran a hnutí. Stejný počet kandidátek má ale třeba také obec Kateřinice na Vsetínsku s necelou tisícovkou obyvatel. Důvodem je ovšem skutečnost, že každý z obyvatel tam kandiduje sám za sebe na vlastní listině.

Kde se volby v říjnu neuskuteční?

Litichovice, Roblín, Kluky, Kadlín Děkov (vše Středočeský kraj), Němčovice, Skomelno, Horšice (vše Plzeňský kraj), Hodějice, Lipovec, Dlouhá Lhota (vše Jihomoravský kraj), Střítež, Ždírec (vše Kraj Vysočina), Tatobity (Liberecký kraj), Víska u Jevíčka (Pardubický kraj), Kbelnice (Královéhradecký kraj), Němčice (Jihočeský kraj)

Doporučujeme
zlymikes ( 17. září 2018 06:04 )

ani se nedivím kvůli byrokracii z Prahy a když nechtějí být jen jako kus nábytku , jako třeba náš starosta, pak je to i na malé obci makačka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa