Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

LEČO na talíři, ale i v politice. Před volbami se zase rodí nové strany a hnutí

Autor: Jakub Veinlich - 
19. května 2018
05:00

Už na podzim nás čekají další komunální volby. O hlasy voličů chtějí zabojovat i nově vznikající strany či hnutí. Několik z nich už ministerstvo vnitra zaregistrovalo. Termín voleb vyhlašuje prezident republiky. Už teď je jasné, že do voleb chce jít například hnutí LEČO, nebo také Moravské zemské hnutí, které prosazuje zrušení krajů.

Nadávat na poměry v hospodách nebo u grilů je národním sportem. Před volbami se ale často najdou tací, kteří chtějí do dění v obcích promluvit a jdou s kůží na trh. Jak. Účastní se sami voleb.

„Ministerstvo vnitra provedlo od 1. 1. 2018 do 3. 5. 2018 registraci čtyř politických hnutí,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí úřadu Ondřej Krátoška.

Do voleb je ale času dost, dá se tedy podle odborníků předpokládat, že nových stran a hnutí bude do podzimu ještě přibývat. Kandidátní listiny přitom musejí zájemci předkládat určeným úřadům do 16 hodin 66 dnů před dnem voleb.

Vnitro zaregistrovalo v polovině února například sdružení Občané městských částí Opavy. V roce 2014 přitom v Opavě kandidovalo sdružení nezávislých kandidátů pod hlavičkou Starostové a občané městských částí Statutárního města Opavy.

Návrat před únor 1948

O deset dní později dostalo požehnání od vnitra také hnutí Národní Obroda. Na konci ledna pak Moravské Zemské hnutí, které si na konci dubna zvolilo už i své vedení. Hnutí se odtrhlo od strany Moravané, které spolupracuje s SPD Tomia Okamury.

Zemské hnutí chce zrušit kraje – a chce se zasadit od osamostatnění Moravy. Propagují proto i jeho vlajku a také hymnu Moravo, Moravo. Jeho členové nemají rádi označení Čech.

Hnutí chce prosadit návrat k územnímu členění, jak tomu bylo před únorem 1948. Tedy zrušit 14 krajů a rozdělit republiku do čtyř samosprávných celků. Ideální dělení by mělo být Čechy, Morava, Slezsko a metropolitní země Praha.

„Není normální, že o stavbách typu brněnského nádraží či o moravských silnicích rozhodují na pražských úřadech. To je také důvod, proč po třech desetiletích slibů nemáme dálnici do Vídně, severojižní spojnici Moravy a obchvaty Znojma či Břeclavi,“ řekl před časem MF Dnes Ondřej Hýsek, který je spoluzakladatelem hnutí a zároveň byl 28. dubna zvolený také jeho předsedou.

LEČO v kuchyni, lečo na radnici

Do politiky míří také LEČO. Nejde o hnutí, které by se pralo za lepší zeleninu do českého chalupářského pokrmu, ale o hnutí Lepší a čistá Ostrava.  Registraci od ministerstva vnitra získalo 11. dubna. Webové stránky hnutí jsou zatím bez větší náplně. Píše se ale na nich, že LEČO navazuje na téměř čtyřletou tradici zapsaného spolku (občanského sdružení) LEČO. „Nechceme totiž jen oprávněně kritizovat a připomínkovat (ne)práci vedení městského obvodu Ostrava-Jih, ale chceme se pokusit Ostravu a zejména městský obvod Ostrava-Jih ZMĚNIT!“ píší zástupci hnutí na svém webu, s tím, že chtějí ve městě především politiky, kteří řeší problémy Ostravy „selským rozumem s cílem věc vyřešit, pomoci lidem a ne říkat důvody, proč něco nejde,“ píše se ve vizitce hnutí.

Strany se předhánějí v tahounech

Na volby už se chystají také velké strany, které mají zastoupení v celostátní politice. Tedy v Senátu, nebo v Poslanecké sněmovně. Například hnutí Starostové a nezávislí chtějí získat nové tváře pro komunální volby prostřednictvím mobilní aplikace nebo internetové stránky.

Za TOP 09 chce zas získat primátorský post v Praze „Plzeňák“, bývalý ministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil. Záda mu má krýt za STAN bývalá předsedkyně dnes už neexistující strany DEU, právnička a také někdejší náměstkyně ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, Hana Marvanová.

V České republice je na 6 tisíc obcí, kde se bude volit zastupitelstvo. V roce 2014 například v krajských městech bodovalo především hnutí ANO, které získalo i řadu primátorských křesel. V Praze už ho například ale nebude obhajovat Andriana Krnáčová – lídrem kandidátky bude poslanec a zastupitel Patrik Nacher. Za ODS by to mohl být buď bývalý primátor Bohuslav Svoboda a mluví se také o první místopředsedkyni strany Alexandře Udženije.

Spolu s komunálními volbami se na pozdim bude volit také třetina nových senátorů.

Vše o podzimních volbách najdete zde: 

ferrys ( 19. května 2018 13:17 )

Zajímavé.Při prvních a druhých volbách po "hadráku" jsme dělali komisaře úplně zadarmo, nevadilo nám to, byli jsme ve volební místnosti až skoro do půlnoci.Kdo si co přinesl, to si snědl.Dnes neví, co by chtěli, a ještě to většinou nemají v pořádku.

ivoadler ( 19. května 2018 12:53 )

Komunální volby vítám. Prý členům volebních komisí přidají 3 stovky. Musím se včas přihlásit. Největším paskvilem komunálních voleb jsou různé spolky pro... Strejcové se hádají, kdo víc urve z obecního koláče.

agfor ( 19. května 2018 11:33 )

Rozhodl jsem se, že se konečně začnu chovat ke státu tak, jak se on chová ke nám - kakám na volby. Stejně nic nezmění.

cepp ( 19. května 2018 08:11 )

Jen žádné nacionalistické nebo separatistické strany

odol ( 19. května 2018 06:33 )

 Kdyby volby neco zmenili-davno by je zrusili!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa