S narůstající popularitou pražských náplavek v letním období eskalují také diskuze o tom, jak efektivně omezit hluk při obzlášť bujarých akcích, které obyvatele bydlící u vltavského břehu často ruší. S řešením přišla Praha 5, jež na Smíchovskou náplavku nechala nainstalovat hlukoměr. Ten bude při akcích pravidelně v minutových intervalech měřit hluk a výsledky odesílat přímo na úřad. Na stránkách Prahy 5 je budou moci kontrolovat i občané.

„Provozovatel nebo organizátor akce se dobrovolně zavazuje, že bude dodržovat povolenou hladinu zvuku. Ta je 87 decibelů. My mu pak akci nebo činnost povolíme. Pokud však naše podmínky nedodrží, budeme pak incident individuálně řešit,“ říká mluvčí pro Prahu 5 Jakub Večerka. Provozovateli při překročení stanovené hladiny hrozí, že už se na náplavku nevrátí. První velkou zkouškou projde náplavka 13. června, kdy proběhne pilotní měření při jedné z nejhlasitějších akcí léta - Kapitánské lodi, jež se na stejném místě konala už loni.

Hlukoměr i naproti? 

Podobnou regulaci by uvítali také občané Prahy 2 na protějším břehu - Rašínova náplavka každoročně praská ve švech a s hladinou hluku jsou na tom takřka stejně jako Praha 5. Jednou z projednávaných možností bylo omezit počet akcí a dobu jejich trvání, to však primátorka Adriana Krnáčová (ANO) smetla ze stolu.

„Sám jsem byl kvůli těmto neřešeným problémům interpelovat paní primátorku na Zastupitelstvu hl. m. Prahy. Magistrát však, bohužel pro občany Prahy 2, opět nepřijal žádné opatření. Vypadá to, že stávající vedení magistrátu nemá jakýkoliv zájem v našem městě cokoliv pozitivně měnit,“ sdělil pro Blesk.cz místostarosta Prahy 2 Martin Víšek.

Vyhovujícím řešením by tak mohla být právě instalace hlukoměru. „Chápu, že mladým lidem hluk nevadí, ale žije tady mnoho seniorů a rodin, které chtějí klid. Nechceme úplné ukončení akcí. Spíš jsme pro rozumný kompromis,“ řekl Blesk.cz předseda spolku Hraběnka z Podskalí Jiří Š. Cieslar, jenž se stal neoficiálním hlasem občanů Prahy 2. „Instalování hlukoměru jsme už loni navrhovali Praze 2, ta ale spíš čeká, jak to dopadne na protějším břehu,“ dodal.

Náhodná měření

Jak se s hlukem na náplavkách vypořádávali dosud? Správce Rašínova nábřeží za firmu Trade Center Prague Josef Nejedlý Blesk.cz řekl, že jeho společnost náhodně prováděla měření a přestupky následně řešila: „V současné době jsou platná opatření a podmínky provozu na náplavkách dostatečná. Ke stížnostem dochází pouze v případě, že někdo pravidla nerespektuje. Rozsah postihů za nedodržování pravidel je rámcově řešen v nájemních smlouvách. Před zahájením provozu revitalizovaných náplavek ještě dojde k úpravám a konkretizaci jednotlivých ujednání.“

Společnost Trade Center Prague podle jeho slov chystá pro letošní ročník nové smart technologie, ale bližší podrobnosti nechtěl před znovuotevřením Rašínova nábřeží sdělit. 

Fotogalerie
5 fotografií