Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stará parta se vrací: Do Senátu chce po Paroubkovi i jeho bývalá mluvčí

Autor: Jakub Veinlich - 
16. května 2018
17:42

S blížícími se komunálními a senátními volbami roste opět politická chuť u „starých známých tváří“ na politické výsluní. O politický návrat se chce pokusit bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek a ambice být senátorkou má i jeho bývalá mluvčí Lucie Orgoníková. Ona sama má ve straně lepší startovací pozici než někdejší premiér, který neváhal schvalovat zákony třeba i s Marťany.

Ve stranách to vře. Členové se hlásí o novou šanci. Blíží se další volby. Část ostravské ČSSD navrhuje, aby se o politický návrat znovu pokusil bývalý stranický šéf a někdejší premiér Jiří Paroubek.

„Je předčasné o tom hovořit, zdaleka to není hotové. Vím, že tam ten zájem místních organizací a také okresního výboru je, ale schvalovací proces má několik stupňů. Není to vyloučeno,“ potvrdil možnost Blesk Zprávám před pár dny Paroubek. O jeho možné kandidatuře do Senátu za obvod Ostrava-město by mělo v příštích týdnech rozhodovat vedení ČSSD.

Paroubek přitom není jejím členem. Vstup do sociální demokracie mu komplikuje fakt, že před pár lety stranu opustil a založil si vlastní politický projekt LEV 21, za který kandidoval v dalším levicovém regionu, kterým je Ústecký kraj.

Do voleb jde přitom i někdejší Paroubkova vládní mluvčí Lucie Orgoníková. S návrhem, aby kandidoval, přišel její okres Havlíčkův Brod. „Já jsem to zvažovala asi měsíc, a když jsem cítila podporu, tak jsem se rozhodla, že do toho půjdu, protože taková nabídka se neodmítá,“ řekl Blesk Zprávám Orgoníková.  

Straníci se přitom rozhodovali mezi bývalou mluvčí a nestraníkem – starostou Hlinska Miroslavem Krčilem, kterého nominoval okres Chrudim. V tajné volbě na stranické konferenci získala Orgoníková 37 hlasů a Krčil 16.

Orgoníková má stranickou knížku zhruba 15 let v rámci strany byla také členkou ústředního výkonného výboru. Dnes je místopředsedkyní ČSSD v okresu Havlíčkův Brod. Za Marcela Chládka byla vrchní ředitelkou kabinetu ministra školství a v minulé koaliční vládě Bohuslava Sobotky také politickou náměstkyní lidoveckého vicepremiéra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka. Dnes je kancléřkou ČVUT.

Lucie Orgoníková v roce 2006 jako tisková mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková v roce 2006 jako tisková mluvčí ČSSD | Blesk:Zbyněk Pecák

V Senátu by se chtěla věnovat právě oblasti školství, popřípadě dopravě nebo sociálním věcem, které řeší ČSSD také v rámci koaličního vyjednání pro vznik případné vlády ANO a ČSSD s tolerancí KSČM.

„Proč ne, vždy byl předseda strany,“ nediví se politickým ambicím Jiřího Paroubka jeho někdejší mluvčí. I když dnes spolu už příliš nespolupracují, jsou prý spolu stále v občasném kontaktu. „Spolupracovali jsme spolu, trávili jsme spolu v tu dobu většinu dne. Měla jsem ho za dobrého nadřízeného a je to každého volba, jestli kandiduje. On může konec konců kandovat i sám za sebe a tomu nikdo nemůže bránit,“ říká o Paroubkovi Orgoníková.

O Paroubkovi bude jasno v červnu

Vyhlídky na volby jsou pro Orgoníkovou v rámci ČSSD ale mnohem lepší než u Jiřího Paroubka. Ten si totiž podle šéfa strany budeme muset na eventuální schválení kandidatury ještě počkat.

„Kandidáty schvalují obvodní nominační konference s tím, že každý kandidát musí být předtím schválen předsednictvem ČSSD. Lucie Orgoníková již předsednictvem prošla, o Jiřím Paroubkovi budeme jednat v červnu,“ poodhalil stranický proces schvalování kandidátů Blesk Zprávám šéf ČSSD Jan Hamáček.

Ostravský region chtěl přitom projednat Paroubkovu kandidaturu podle informací Blesk Zpráv na předsednictvu už minulý týden. Vedení strany má teď ale trochu jiné starosti. Snaží se totiž přesvědčit straníky, aby schválili v referendu vstup sociální demokracie do menšinové vlády s Andrejem Bašem a jeho hnutím ANO. Orgoníková patří ve straně k těm, kteří tuto vládní variantu podporují.

Další hlas pro vstup do vlády s ANO

„Já jsem pro. ANO nám totiž vlastně vybralo náš program, a kdybychom byli v opozici, tak těžko budeme z opozičních řad kritizovat vlastní body,“ soudí Orgoníková. Koaliční smlouvu a programové prohlášení ale podle svých slov ještě do detailů prostudovanou nemá.

ČSSD by měla hlasovat v referendu o vstupu do vlády od pondělí 21. května do čtvrtka 14. června. Výsledky by měly být o den později. Už tento pátek by měl přitom předseda strany Jan Hamáček zveřejnit také kandidáty ČSSD na posty jednotlivých ministrů. Jasné je pouze to, že na vnitru by měl usednout právě Hamáček. Sociální demokraté by měli mít celkem pět ministrů – vedle vnitra ještě zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury.

vamberk ( 17. května 2018 09:26 )

To je nával do Senátu - kdejaký lempl a zkrachovalec se cpe na teplé místečko, kam se ani chodit nemusí (viz senátor Čuba). Zrušit ten spolek !

kuromrd ( 17. května 2018 03:15 )

proti oligarchovi který kámoší s prezidentem nemá šanci nikdo a je to tak správně, demokracie tu není od toho aby si každý dělal co se mu zamane

blamal ( 16. května 2018 20:00 )

Dalsi uplne neschopna rozhodnozka,co nikdy makat nebude. Otresny.

lambrika ( 16. května 2018 18:26 )

No neber to ! Čuba se tam rok neukázal a bral víc jak meloun .Kdo tuhle ulejvárnu vymyslel měl by dostat metál.

tosto ( 16. května 2018 17:54 )

Když to nicnedělání je tak dobře placené.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa