Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exministr Herman chce do Senátu, stejně jako Bělobrádek. Čunek bude obhajovat

Autor: ČTK, nkov - 
23. března 2018
15:55

Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) by se měl ucházet o křeslo senátora ve volebním obvodě Chrudim. Návrh dnes schválil celostátní výbor lidovců, napsal Herman na twitteru. Novou tváří v senátních volbách je i šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Obhajovat svá křesla budou senátoři Čunek, Kunčar a Brož

Senátorem za Chrudimsko je v současnosti Jan Veleba (SPO), který ale už oznámil, že se letos o další funkční období ucházet nebude. Herman loni vedl pražskou lidoveckou kandidátku ve volbách do Sněmovny, díky vyššímu zisku preferenčních hlasů ho ale přeskočil starosta Prahy 7 Jan Čižinský a bývalý ministr zůstal mimo dolní komoru Parlamentu. Brzy poté se objevily dohady, že by se mohl Herman ucházet o senátní křeslo.

Lidovci zatím zveřejnili dva kandidáty pro podzimní senátní volby. V obvodu Brno-město za ně bude kandidovat známý brněnský kadeřník Jan Špilar, na Náchodsku se chce do Senátu dostat předseda strany Pavel Bělobrádek.

Hejtman Čunek chce být senátorem dál

Kromě nově ohlášených kandidátů Hermana a Bělobrádka budou za KDU-ČSL obhajovat senátorská křesla senátoři za Vsetínsko, Zlínsko a Šumpersko Jiří Čunek, Patrik Kunčar a Zdeněk Brož. Jejich nominaci dnes schválil celostátní výbor lidovců. ČTK a České televizi to řekl Bělobrádek po jednání celostátního výboru a před schůzí celostátní konference, která je nejvyšším lidoveckým orgánem mezi sjezdy.

„Pro mě je důležité, že Senát po 20 letech konečně může být tou skutečnou pojistkou ústavnosti a zachování skutečných demokratických principů. KDU-ČSL je velmi silná, je druhý nejsilnější klub v Senátu a my ho chceme ještě posílit a chceme velkou část politické práce v Senátu odpracovat, protože možná bude jeho role ještě důležitější, než byla v minulosti,“ řekl Bělobrádek.

KDU-ČSL podle něj jedná o vzájemné podpoře kandidátů s dalšími stranami. „U každého z kandidátů máme přislíbenou podporu od jiných stran včetně těch, které jsou v Poslanecké sněmovně,“ řekl. Konkrétní strany ale nechtěl upřesňovat, protože jednání ještě trvají. Lidovci jsou podle něj naopak připraveni podpořit kandidáty dalších stran, aby se netříštily hlasy.

Ve Sněmovně by Bělobrádka nahradila Maclová

„Nebudeme rozhodně kandidovat ve všech 27 obvodech a v některých budeme podporovat kandidáty jak nezávislé, tak ty, kteří budou kandidovat za jinou politickou stranu," řekl.

Pokud by byl Bělobrádek zvolen do Senátu, automaticky by zanikl jeho mandát ve Sněmovně a nastoupila by za něj náhradnice, kterou je Anna Maclová.

Bělobrádek se ale neobává, že by lidovce ve Sněmovně oslabilo, kdyby v ní nezasedal jejich předseda. „Není to nic nového, ODS i KDU-ČSL už měla senátora jako předsedu strany,“ řekl. Připomněl také, že předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vůbec není v českém Parlamentu, ale je evropským poslancem.

mirkazam ( 24. března 2018 13:41 )

A nebo s toho udělat nehonorovanou čestnou inštanci...A to by jsme valili oči,jak by tam rychle bylo pusto a prázdno ...

Antonin Blaha ( 24. března 2018 13:28 )

 Senat nikdy nemel vzniknout,na to kolik mame obyvatel staci parlament a i ten by mel zestihlit,zadne volebni okrsky ale kraje,jeden kraj jeden poslanec a zacalo by to fungovat.😉

st.rec ( 24. března 2018 12:01 )

Herman chce do senátu,já chci Hermana do vězení.

hurryd ( 23. března 2018 18:41 )

Nechápu jak někdo,koho nenávidí skoro celý národ má v sobě tolik drzosti kandidovat do senátu.Pan Her ssman nevidí že ho nikdo nechce!!!

avina ( 23. března 2018 18:35 )

Ukázka, že Senát zrušit. Nebo: pouze jako čestná funkce, bez platu/nebo příspěvek kandidující za danou stranu- přispěli by oni/. Nejlépe- důchodci, za své.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa