Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pražské lídry láká Saturnin, Kafka i Tolkien. „Pálí“ je doprava a drahé bydlení

Autor: mah - 
11. září 2018
05:00

Kandidáti na pražského primátora vnímají jako nejpalčivější problém dopravy. Po říjnových komunálních volbách by chtěli dokončit obchvaty, budovat nové metro a tramvajové tratě, ale také změnit způsob, jakým se v hlavním městě parkuje. Mezi silnými příběhy Prahy jim pak nejvíce imponují ty, při kterých se ukázalo, že Pražané umí držet při sobě. Vyplývá to z jejich profilů v projektu Volební lavička.

V Praze svůj profil připojilo zatím deset kandidátů na pražského primátora:

  • Bohuslav Svoboda (ODS)
  • Jan Čižinský (Praha sobě)
  • Jiří Pospíšil (Koalice TOP 09 a STAN)
  • Jiří Witzany (Evropská koalice pro Prahu)
  • Ladislav Linek (Soukromníci)
  • Ondřej Mirovský (Zelení)
  • Petr Hannig (Rozumní)
  • Petr Stuchlík (ANO)
  • Zdeněk Hřib (Piráti)
  • Jakub Landovský (ČSSD)

Kandidují fanoušci Vladaře i Duny

O jednotlivých kandidátech leccos napoví jejich oblíbená četba a filmy. Například Bohuslav Svoboda (ODS) se netají svou láskou ke klasikám. Jeho oblíbenou knihou je Saturnin a rád se podívá na Pelíšky nebo kultovní americký Podraz. Zálibu v Saturninovi s ním sdílí i lídr Zelených Ondřej Mirovský, který se ale nevyhýbá ani knihám, které člověka nutí k většímu zamyšlení, jako je Machiavelliho Vladař nebo Krajiny vnitřní a vnější od Václava Cílka.

To Zdeněk Hřib, kterého si do čela vybrali Piráti, preferuje více žánr sci-fi. Mezi svá oblíbená díla uvedl především román Duna od Franka Herberta i jeho filmové zpracování, kterého se ujal David Lynch. „Duna je strhující nejen jako kniha a její pokračování. Jde o samostatný kulturní fenomén,“ vysvětluje. Zároveň si prý rád zahraje počítačové hry od studia Cryo Interactive, které se proslavilo mimo jiné videoherním zpracováním jeho oblíbeného příběhu.

K fantasy se pak přihlásil lídr Soukromníků Ladislav Linek. Jeho oblíbenou knihou je druhý díl trilogie anglického autora J. R. R. Tolkiena Pán Prstenů: Dvě věže.

To Jiří Witzany z Evropské koalice pro Prahu pro oblíbeného autora „nemusel z Prahy“, v oblibě má román Zámek od Franze Kafky.

Okruh, metro, tramvaje, trolejbusy i lepší parkování

V reálném světě pak kandidáty trápí především doprava. Pět z nich ji dokonce považuje za svou největší prioritu. Plány na zlepšení dopravní obslužnosti mají mnohdy přímo až velkolepé. Například Jakub Landovský (ČSSD) připomíná především záměr své strany prosadit MHD pro Pražany zdarma.

Další kandidáti jsou v dopravních plánech pro metropoli ještě odvážnější. „Zahájení stavby metra D, rozvoj tramvajových tratí, urychlit výstavbu okruhů, trať do Kladna a na letiště, P+R parkoviště, parkovací domy, cyklostezky,“ vyjmenovává priority své strany například lídr Pirátů Hřib.

Podobně jako jednička Pirátů to vidí i lídr ANO Petr Stuchlík, Bohuslav Svoboda z ODS nebo Jan Čižinský a jeho hnutí Praha sobě. A také Jiří Pospíšil, který vede společnou kandidátku své TOP 09 a STAN. Ten kromě vybudování nové linky metra a dokončení vnitřního a vnějšího okruhu hovoří i o nezbytnosti vybudování pěti nových mostů přes Vltavu nebo sjednocení parkovacích zón pro celou Prahu.

Originálně se pak otázky dopravy zhostil Petr Hannig, který do komunálních voleb povede Rozumné. V první řadě by chtěl do MHD dostat tabulky s vícejazyčnými nápisy „Uvolněte místo starším lidem a těhotným ženám“. „Byl jsem svědkem toho, jak nemohoucí paní s berlemi prosila mladou ženu, která zabírala dvě místa k sezení, aby ji pustila sednout v prostoru autobusu, kde je rovina, že se neudrží na nohou a nemůže stoupat na stupínek. Tato mladá žena ji odbyla, že se nikam neposune a ani jedno místo neuvolnila,“ vysvětluje neúspěšný prezidentský kandidát.

Hannig by do metra zároveň rád zavedl turnikety po vzoru světových metropolí. Kromě toho by chtěl rovněž jednotnou parkovací zónu pro celou Prahu.

Od ostatních se odlišil i Jiří Witzany, který do voleb vede Evropskou koalici pro Prahu. Ten by se rád zaměřil na rozvoj bezemisních forem dopravy. Zásadní je tak podle něj jak rozvoj metra a tramvají, ale rovněž by dle něj stálo za zvážení znovuzavedení trolejbusové dopravy.

Více městských bytů, skutečné Smart City i stopka migrantům

Kromě dopravy mají kandidáti i další priority. Pro Mirovského (Zelení) je prioritou řešení drahého bydlení v hlavním městě. „Chceme rozšířit bytový fond ve vlastnictví Prahy pro nájemní bydlení tak, aby bylo bydlení dostupné pro širší skupinu obyvatel a to i bez hypotéky,“ vysvětlil. Zároveň by se chtěl zaměřit na regulaci Airbnb nebo omezení spekulace s realitami.

To pro Piráty a jejich jedničku Hřiba je zásadní, aby se z Prahy stala digitální metropole. „Projekty Smart City musí zjednodušit život lidem a nesloužit pro nákup drahých hraček u spřátelených firem,“ zmínil. Praha podle něj zaspala v mnoha oblastech včetně digitalizace a současné projekty Smart City vnímá spíše jako způsob, jak utratit peníze u spřátelených dodavatelů za nesmysly. „Praha na tom utratila 686 milionů a pro lidi to nemá reálný přínos. Jen Wi-Fi na Petříně stála dva miliony a přitom to šlo zařídit za pár stovek,“ srší kritikou.

Petr Hannig se pak rozhodl zabrnkat především na protiimigrantskou notu. „Rozumní nedovolí, aby Praha přijímala migranty v rozporu se státní imigrační politikou,“ uvádí v odpovědi na největší prioritu, kterou by na magistrátu měl. Praha by podle něj měla zůstat nejen krásná, ale i bezpečná.

O projektu Volební lavička

Projekt Volební lavička je společným dílem výzkumníků ze společného pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd České republiky a Univerzity Karlovy CERGE-EI a Institutu ekonomických studií UK. „Cílem Volební lavičky je lépe propojit politiky a političky a jejich potenciální voliče,“ vysvětluje za tým Volební lavičky Daniela Vrbová.

Jde o bezplatnou a veřejně dostupnou aplikaci, kde si kandidátské profily spravují přímo politici. Výzkumníci doufají, že díky tomu vytvoří podmínky pro věcnější předvolební debatu tím, že voličům usnadní přístup k informacím, které jsou důležité pro jejich rozhodování.

Aplikaci najdete na stránkách Volebnilavicka.cz

Doporučujeme
cukrenka ( 11. září 2018 11:34 )

Sklvělé, tak kdybych musela vybrat spistolí u hlavy, tak Piráta. A jak si vede David Rath za Hostivici?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa