Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bitva o Ostravu: Babišova muže vyzve bývalý šéf hasičů, exhokejista i sponzor Bárty

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. září 2018
06:01

Třetímu největšímu městu v ČR vládly poslední čtyři roky společně hnutí ANO a Ostravak s menším přispěním ODS a lidovců. Zda dobře, o tom rozhodnou obyvatelé metropole Moravskoslezského kraje už 5. a 6. října. Vybírat mohou celkem z 15 kandidátek. Tady je přehled možných budoucích „šéfů“ havířského města.

1. Jiří Srba (ČSSD)

Bývalý náměstek primátora města Ostravy, zastupitel města Ostravy, zastupitel MO Ostrava-Jih a zástupce ředitele základní školy. Absolvoval současně obor Systémové inženýrství a informatika a Regionální politika a rozvoj na Vysoké škole báňské v Ostravě. Poté pokračoval nástavbovým vysokoškolským oborem Učitelství odborných předmětů.

Od roku 1998 je veden jako OSVČ. V roce 2010 byl za ČSSD zvolen zastupitelem MO Ostrava-Jih a členem Zastupitelstva města Ostravy, v němž byl do roku 2012 náměstkem primátora pro investice. Současně pracuje jako zástupce ředitele ostravské sportovní školy. Svobodný, bezdětný.

Jiří Srba (ČSSD) chce být po komunálních volbách 2018 primátorem Ostravy... Jiří Srba (ČSSD) chce být po komunálních volbách 2018 primátorem Ostravy... | ČSSD

2. Jiří Jureček (za STAN)

„Jsem rodilý Ostravák, ženatý, mám tři děti, z toho jedno školkou a dvě školou povinné. Stále jsem aktivním sportovcem (do práce jezdím na koloběžce nebo na kole), jsem absolventem základní hokejové školy, do dorostu hráč HC Vítkovice, po zdravotních problémech jsem přešel na post hokejového rozhodčího a 11 let pískall I. ligu. Rozhodl jsem se kandidovat do zastupitelstva Statutárního města Ostrava, protože jako starosta městského obvodu Hošťálkovice se pravidelně účastním všech jednání zastupitelstva a dalších orgánů města, avšak bez rozhodovací pravomoci. Svými zkušenostmi bych chtěl přispět k efektivní spolupráci městských obvodů a SMO,“ píše o sobě na stránkách hnutí Jureček, který kandiduje jako nestraník.

3. Radoslav Štědroň (SSPD-SP)

„V českém Slezsku v Krnově jsem se narodil v roce 1955. Po absolutoriu na Karlově universitě v roce 1980, jsem po roční vojně nastoupil na Útvar hlavního architekta města Ostravy. Pak jsem po nějakém čase u urbanistů podepsal na tři roky šachtu, za to jsem dostal byt, ale skoro tři roky jsem pomáhal kopat uhlí jako horník. Vzhledem k tomu, že z dnešních politiků asi žádný neví, co to je 600 metrů pod povrchem dobývat uhlí 8 hodin denně, musím říct, že pokud voliči změní názor a budou chtít změnit to co tu je, na havíře nikdo nešáhne ani prstem,“ píše o sobě zase na webových stránkách kandidát Dělnické strany sociální spravedlnosti a Strany práce Radoslav Štědroň.

4. Zbyněk Pražák (KDU-ČSL)

Náměstek primátora města Ostravy za KDU-ČSL, projektový specialista. Absolvent Vysoké školy báňské v Ostravě, postgraduálního studia na UK v Praze a doktorandského studia na VŠB-TU. Od roku 1990 zasedal dvacet let v Zastupitelstvu města Ostravy, kde byl v letech 1990–2006 náměstkem primátora pro oblasti sociálních věcí, vzdělávání aj. V roce 2000 byl na jedno volební období zvolen členem Zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Od roku 2007 se profesně věnuje problematice bydlení pro seniory. Od roku 2014 je opět náměstkem primátora, tentokrát pro kulturu a volný čas. Zbyněk Pražák je ženatý a má čtyři děti.

5. Petr Taraba (za Dobrá volba 2016)

Petr Taraba je jediným kandidátem, kterého do voleb vysílá téměř neznámé hnutí Dobrá volba 2016. Je 43-letým technikem z Moravské Ostravy, kandiduje jako nestraník. 

6. Tomáš Macura (ANO 2011)

Stávající primátor Ostravy a člen hnutí ANO (vstoupil v roce 2017) se chystá obhájit svůj post v čele města. Po prvním zvolení se o něm mluvilo také v souvislosti s rodinným provozem horské chaty nebo podílu ve společnosti, která vlastní hotel na Srí Lance. Tvrdil, že kvůli politice byznys ukončil, finance tak dostala na starosti manželka. 

Vlastníme rodinný dům v Ostravě, družstevní byt taktéž v Ostravě, rekreační chalupu v Nýdku a komerční ubytovací a rekreační zařízení v Mostech u Jablunkova, sloužící k podnikatelským účelům. Dále zhruba čtyři hektary pozemků různých druhů většinou přináležejících k zmíněným objektům,“ napsal Macura v roce 2014 pro web Aktuálně.cz, podle něhož vlastnil také tři auta a podílové listy v několika investičních fondech v hodnotě několika milionů korun.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) při losování Davis Cupu Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) při losování Davis Cupu | ČTK

7. Marie Flachsová (JAUNER Československo 2018)

O kandidátech hnutí Jauner nejsou na webu dostupné žádné informace. Na dotazy ohledně svých lídrů Václav Šimek, který ho založil, Blesk Zprávám neodpověděl. Obecně je ale uskupení složeno většinou ze zástupců z cirkusového prostředíŠimek je neúspěšným uchazečem o senátní křeslo za extremistickou Národní demokracii. Marie Flachsová, bývalá cirkusová artistka, se v minulosti zúčastnila pořadu Prostřeno!. Nelze ověřit, že jde o stejnou osobu. Věk by ale odpovídal.

8. Lukáš Semerák (Ostravak)

Současný radní pro dopravu a zastupitel Moravské Ostravy a Přívozu a podnikatel Lukáš Semerák kandiduje za hnutí Ostravak. Vystudoval práva, od roku 1998 pak nastartoval podnikatelskou dráhu v oblasti nemovitostí. V roce 2007 založil vlastní společnost.

V minulosti byl donátorem strany Věci Veřejné a v roce 2010 spoluzakládal hnutí Ostravak. Do Zastupitelstva města Ostravy úspěšně kandidoval až v roce 2014. Po rozpadu koalice v Ostravě v listopadu 2015 se stal novým neuvolněným radním pro oblast dopravy. Lukáš Semerák je ženatý a má dvě děti.

9. Václav Kubín (SPD)

Odborník na ochranu životního prostředí Václav Kubín si přispěl na kampaň podle transparentního účtu minimálně 20 tisíc korun. Zatímco v krajských volbách 2016 byl Kubín na kandidátce až 34., o rok později do Poslanecké sněmovny už byl na čtvrtém místě. A těsně se nedostal, mandát získali jeho kolegové s čísly 1 až 3. I proto se zřejmě spokojil s funkcí asistenta. Pracuje v týmu Lubomíra Volného, který o studentech z programu Erasmus prohlásil, že jsou to povaleči, a sám se živí „byznysem s chudobou“.

Při sjezdu pravicově extremistických stran loni v prosinci nařkl Kubín Stranu zelených a Piráty, že jejich příznivci napadli britskou europoslankyni Atkinsonovou. Policie ale žádné takové hlášení nepřijala.

Václav Kubín z SPD se těsně nedostal do Sněmovny, teď tam dělá asistenta. Rád by se stal v komunálních volbách primátorem Ostravy... Václav Kubín z SPD se těsně nedostal do Sněmovny, teď tam dělá asistenta. Rád by se stal v komunálních volbách primátorem Ostravy... | Facebook / Václav Kubín

10. Libuše Přikrylová (za LEČO)

Hnutí Lepší a čistá Ostrava, zkráceně LEČO, postavilo do čela své kandidátky Libuši Přikrylovou, ředitelku základní školy Provaznická v Ostravě-Hrabůvce. Hnutí vzniklo jako protestní skupina proti radnici na Ostravě-Jihu, kde začalo vydávat časopis plný kritiky. Kandidátku ale podalo i na magistrát.

Za hnutím stojí podle Moravskoslezského deníku známý podnikatel v hazardu, obchodník s diamanty a lobbista Oldřich Lahoda. Jeho syn Filip je přitom na pátém místě kandidátky ČSSD, jejíž členy LEČO kritizuje.

11. Martin Juroška (KSČM)

V roce 2012 se chtěl stát předsedou českých komunistů, proti Vojtěchu Filipovi ale jako řada jiných neuspěl. Teď chce Juroška vést ostravskou radnici. „Do ČSSD jsem nevstoupil, neboť to bylo v období, kdy začala vládnout společně s pravicovou Unií svobody a s lidovci. Proto jsem v sociálních demokratech nespatřoval věrohodnou levicovou alternativu,“ odůvodnil svůj vstup do KSČM v roce 2003. V současnosti působí Juroška na magistrátu jako zastupitel. 

12. Patrik Hujdus (Nezávislí)

První místostarosta ostravské městské části Mariánské hory a Hulváky Patrik Hujdus to zkouší i na „velkou“ radnici. Politické hnutí Nezávislí podporují v Ostravě Svobodní a Realisté, Hujdus je jeho předsedou. „Komunální politika není o levo-pravém vidění světa, ale o lidech, kteří jsou ochotni řešit konkrétní témata a problémy obyvatel,“ říká před volbami. V minulosti působil jako vedoucí vysílání soukromého rádia, které vysílá z Ostravy. 

13. Martin Mařák (BOS)

Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS) vysílá do boje o primátorský post Martina Mařáka, zastupitele městského obvodu Ostrava-Jih. „Zabránit nelegální migraci na území České republiky. Nedovolit vytváření zázemí pro šíření islamistické ideologie, omezovat možnosti materiální podpory nelegálních migrantů, eliminovat ideologické projevy radikálního islámu, směřující k potlačování lidských práv a svobod. Podporovat opatření k zabránění terorismu,“ takové úkoly si například Mařák v rámci hnutí dává.

14. Zdeněk Nytra (ODS)

S podporou TOP 09 a Soukromníků chce uspět v boji o Ostravu také lídr kandidátky ODS a senátor Zdeněk Nytra. „Je mi 57 let, pocházím z Frýdecko-Místecka, od roku 1982 bydlím v Ostravě. Od dětství jsem aktivní jako dobrovolný hasič, 32 let byl tento můj koníček i mým povoláním,“ prozradil na sebe na webu.

Do ODS ale vstoupí až v případě, že v komunálních volbách uspěje. V den vyhlášení výsledků navíc slaví narozeniny. „Jako šéf krajského hasičského záchranného sboru s více než tisíci zaměstnanci jsem často přicházel do situací, v nichž jsem musel učinit okamžité rozhodnutí, protože v sázce byly životy a majetky lidí,“ zdůvodňuje, proč by mu lidé měli dát hlas. Členem městského zastupitelstva je od roku 2006.

15. David Witosz (Piráti)

Asistent poslance Ondřeje Polanského je jedničkou kandidátky Pirátů. Witosz byl v parlamentních volbách ve straně garantem tématu dopravy. Prošel si rozmanitými povoláními od komunálního úklidu, popeláře, přes stavitele pódií, číšníka, „hallmajstra“ na výstavišti, až po pomocnou sílu v geodetických firmách. Na vysoké škole absolvoval obor Inženýrská geodézie.

„Naše vize je navázání na tvrdou práci předešlých generací, skoncování s dnešní fušeřinou polovičatých řešení a vrácení hrdosti a sebedůvěry městu, které dalo světu mnohem více, než zanechalo samo sobě,” řekl na startu ostré fáze kampaně. Mezi jeho zájmy patří amatérská astronomie nebo analogová černobílá fotografie.

Výsledky komunálních voleb v Ostravě najdete ZDE

Doporučujeme
Martin_Marak ( 6. září 2018 16:54 )

Je smutné, že redaktoři BLESKu nemají chvilku času, aby si zjistili správný název politického hnutí kandidujícího do zastupitelstva statutarního města. To, že napíši výcuc jediného bodu z celorepublikového záměru, nikoho asi nepřekvapí. Nyní se blíží volby do obecních zastupitelstev a občané Ostravy zajisté řeší jiné problémy, které spolu probíráme a dle možností se snažíme řešit. Pokud redaktor BLESKu bude mít skutečný zájem informovat občany o programu hnutí BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA, jistě najde možnost, jak se se mnou spojit. Martin Mařák

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa