Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obchodník s chudobou kandiduje jako superhrdina, v Praze chce uspět i parta cirkusáků

Autor: Zuzana Štíchová, trm - 
27. srpna 2018
06:00

Do roviny politického bizáru se posunula v některých případech kampaň před volbami do obecních zastupitelstev. Nové radnice budeme volit 5. a 6. října, tedy za necelých 6 týdnů. Ústecko se baví kampaní tamní ČSSD, jejíž zástupci jsou na billboardech za superhrdiny, včetně kontroverzního Marcela Běhounka. V Praze chce zase radniční „kolotoč“ roztočit sdružení Jauner Československo 2018, za nímž stojí neúspěšný kandidát do Senátu za extremistickou Národní demokracii Václav Šimek.

Ústecká sociální demokracie boduje. Zatím tedy jen na sociálních sítích, kde se stala její kampaň terčem vtípků. Kandidáti jsou totiž na billboardech vyvedeni ve stylu Kapitána Ameriky, Hulka či dalších komiksových superhrdinů.

Do postavy Robina z filmů o Batmanovi se vtělil Marcel Běhounek, trojka „oranžové růže“ v Ústí nad Labem. Zatímco Batman s Robinem bojují proti padouchům a bezpráví, zdá se, že Běhounek by měl být spíše padouchem. Upozornil na sebe totiž obchodováním s chudobou, kdy pronajímal byty sociálně slabým. Prostřednictvím firem vlastní několik domů v problémových lokalitách na Ústecku.

Obchodník s chudobou Marcel Běhounek z ČSSD v roli superhrdiny Robina z filmů o Batmanovi. Sám tvrdí, že s chudobou nepodniká. Obchodník s chudobou Marcel Běhounek z ČSSD v roli superhrdiny Robina z filmů o Batmanovi. Sám tvrdí, že s chudobou nepodniká. | Facebook / ČSSD

Nájemnice Běhounkova bytu v Krásném Březně Mladé frontě řekla, že platí měsíční nájemné 9100 korun a 1500 za elektřinu v bytě 2+1. Nájmy se v této lokalitě běžně pohybují okolo 5500 až 6000 korun bez energií. 

Běhounek tvrdí, že obchodník s chudobou není. „Dům v Krásném Březně mám na hypotéku, celý jsem ho zrekonstruoval, opravil jsem ho svýma rukama. Nejde navíc o sociálně slabé obyvatele, řada rodin pracuje a bydlí v domech roky,“ argumentuje. 

Třešničkou na dortu a dalším přešlapem je heslo kampaně „Lepší Ústí není sci-fi“. Hrdinové ale jednoznačně patří do žánru fantasy. Navíc s formou ne všichni kandidáti podle informací Blesk Zpráv souhlasí.

„Nikdo se neptal, jestli s takhle hloupou formou kampaně souhlasíme. Vypadáme jako idioti a sklízíme posměch nejenom na sítích,“ řekl Blesk Zprávám zdroj z ústecké ČSSD, který chtěl zůstat v anonymitě.

Magistrátní kolotoč v Praze v rukou cirkusáků?

Podobným terčem jsou v Praze zase kandidáti hnutí Jauner Československo 2018. To je zastoupeno v boji o magistrátní křesla 65 lidmi, z toho dvě třetiny jsou spjaty s cirkusem. Na radnici tak chce artistka v důchodu, majitel cirkusu, majitel lunaparku, jezdec v glóbu smrti, žonglér, klaun, drezér nebo iluzionista.

Za hnutím stojí neúspěšný uchazeč o senátní křeslo za extremistickou Národní demokracii Václav Šimek. 

Za hnutím Jauner Československo 2018 stojí Václav Šimek. Ten neuspěl při volbách do Senátu za extremistickou Národní demokracii. Za hnutím Jauner Československo 2018 stojí Václav Šimek. Ten neuspěl při volbách do Senátu za extremistickou Národní demokracii. | Archiv Blesku

„V cirkusu odjakživa byla zvířátka, tak bychom je tam rádi ponechali. Chceme, aby v Praze byly pozemky pro cirkusy jako v Přerově, kde jsou zdarma. Je tam taky vybudovaná elektrika, voda, takže přijedete a máte to bez problému a prostě to funguje. Stejně je to i na západě, ale v České republice to nefunguje,“ uvedla trojka kandidátky Anna Alešová, majitelka cirkusu, pro iDnes.cz.

Na kandidátce se ale také vyskytují jména lidí, kteří ani netuší, že někam kandidují. Je to případ Jiřího Berouska, majitele cirkusu Originál Berousek. Redakci webu sdělil, že vůbec netuší, jak se jeho jméno na soupisku dostalo, protože nikam nekandiduje.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa