Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Úroda volebních bizárů: Zácpa, sázka na popelnice, „hrození“ provazem i šťourání v nose

Autor: Zuzana Štíchová - 
28. srpna 2018
06:15

Říjnové komunální volby i letos přinesly řadu perliček v kampaních nejrůznějších stran. Uskupení Naše Břeclav se například spojilo s Břeclavskou zácpou, kandidát TOP 09 na Praze 8 vyhodnotil jako nejlepší slib kontejnery, ANO na Uherskohradišťsku provaz. Jiný z kandidátů Topky se zase nechal zvěčnit před svým billboardem tak, jako by se šťoural prstem v nose.

„Komunální (a s nimi spojené senátní) kampaně jsou tradičně největším zdrojem politického bizáru v ČR. Je to dáno tím, že se ve více než 6000 obcích a městských částech vede násobně tolik kampaní a v takovém měřítku, že ani velké strany nedokáží uhlídat, jak moc kreativní jejich místní buňky budou,“ okomentoval pro Blesk Zprávy probíhající předvolební kampaně Karel Komínek, konzultant z Institutu politického marketingu. „Domnívám se, že to nejlepší i nejhorší z letošních kampaní teprve přijde,“ upozorňuje také.

Z dostupných bizarností zatím na sociálních sítích boduje úspěšně například uskupení Naše Břeclav, které kandiduje s podporou Břeclavské zácpy. Nutno dodat, že se za to nestydí a společné logo visí například jako titulní na facebookových stránkách organizace.

Uskupení Naše Břeclav se ve volbách spoléhá na podporu Břeclavské zácpy. Uskupení Naše Břeclav se ve volbách spoléhá na podporu Břeclavské zácpy. | Facebook / Naše Břeclav

TOP 09 zaujala hned dvakrát

Povedené kousky má na kontě také TOP 09, a to dokonce v rámci své vlajkové lodi, tedy v Praze. Tomáš Hřebík na Praze 8 se rozhodl vsadit na popelnice s heslem „Vrátíme vám kontejnery!“. Oprávněně se ho tak lidé ptají na to, zda by se jich bez voleb nedočkali.

„Na kampaně je vždy potřeba nahlížet z pozice lokálního občana, kde zrovna popelnice mohou hrát roli. I přesto se domnívám, že je slib o kontejnerech trochu málo aspirativní a že by politici měli nabízet silnější vize, než více popelnic. Uvidíme, jak to zafunguje na voliče,“ okomentoval plakát Komínek.

Vrátíme vám kontejnery! S tímto heslem se rozhodl v komunálních volbách 2018 prorazit kandidát TOP 09 Tomáš Hřebík. Vrátíme vám kontejnery! S tímto heslem se rozhodl v komunálních volbách 2018 prorazit kandidát TOP 09 Tomáš Hřebík. | Facebook

Nepovedenou propagaci už má na svém kontě i jeho kolega Jiří Ptáček z Prahy 3. Ten se nechal hrdě zvěčnit před svým billboardem, kdy to vypadá, jako by svému většímu „já“ strkal prst do nosu.

Nepovedenou fotku před vlastním billboardem si připsal kandidát TOP 09 Jiří Ptáček. Sám sobě si na ní strká prst do nosu. Nepovedenou fotku před vlastním billboardem si připsal kandidát TOP 09 Jiří Ptáček. Sám sobě si na ní strká prst do nosu. | Facebook

Ptáček ale popularitu fotografie bere sportovně. „Povedlo se,“ uznal na sociální síti s humorem.

ANO slíbilo na Moravě provaz, příspěvek pak stáhlo

Ještě silnější kalibr, než jsou popelnice, se chystalo na Uherskohradišťsku nasadit hnutí ANO. Občanům tam slíbilo provaz. A i když příspěvek následně stáhlo, na internetu už si žije vlastním životem.

Základem testování každého nápadu je vyspat se do rána, podívat se na něj znova a ukázat kreativitu pár obyčejným občanům. Pokud vaše sdělení mohou voliči pochopit přesně opačně než vy, udělali jste někde chybu,“ poradil babišovcům do budoucna Komínek. „ANO z Hradiště se obhajuje, že grafika byla akcí bývalých členů, ale to už je jedno – na sociálních sítích si obrázek žije vlastním životem a pravda už nikoho zajímat nebude. Tím, že hnutí obrázek smazalo, pouze pomohlo jeho další medializaci,“ doplnil.

Za superhrdiny pak chtějí být ústečtí sociální demokraté. Sci-fi si ale spletli s fantasy a podle informací Blesk Zpráv ani s kampaní všichni nesouhlasili. „Motiv superhrdiny trochu překvapí, protože tradiční voličská základna socialistů je těsně druhá nejstarší po voličích komunistů. Starší generace pravděpodobně ke komiksům příliš nepřilnula, proto zrovna u ČSSD vypadá tento motiv nemístně,“ zhodnotil práci ČSSD předseda institutu.

Sociální demokracie už se přitom za Bohuslava Sobotky snažila přiblížit mladým podobně nepovedenou kampaní, která měla připomínat selfie, ale skutečnými selfie nebyla.

„Využití komiksové grafiky je ve volební kampani vždycky trochu risk, protože pokud není kandidát skutečně velmi dobře známý, může snižovat rozpoznatelnost jeho obličeje při setkání s voliči,“ přidal ke kritice Komínek.

Doporučujeme
XLADI ( 28. srpna 2018 11:04 )

Jména hloupých na všech sloupích

1pravda1 ( 28. srpna 2018 10:27 )

Pro mě je to jednoduché, i kdyby měla TOP09, KDU-ČSL, STAN, ODS ty nejkrásnější bilboardy na světě, tak tyto strany prostě nevolím! Hlavně pozor na předvolební strategii ODS, která vždy patří k nejlepším, ale jakmile se tato strana dostane k moci - je to vždy tragedie vládnutí, jak víme - už vládli ve sněmovně 4x a z toho 2x s Kalouskem - hrůza a v Nyní jsou komunální a senátní volby - Praze řádili už za Béma, Janouška, Svobody, Oulického, Jančíka a dalších katastrof! A hle - opět kandiduje dokonce nepravomocně odsouzený Bohuslav Svoboda z ODS.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa