Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Primátor za ODS ustoupil v Jablonci do pozadí. Udrží město jeho nástupce?

Kdo chce být primátorem Jablonce? Beitl kandiduje z posledního místa, uhájí město pro ODS jeho nástupce Vele?
Kdo chce být primátorem Jablonce? Beitl kandiduje z posledního místa, uhájí město pro ODS jeho nástupce Vele?  (Autor: Profimedia)
Autor: mah - 
17. září 2018
15:55

Primátor Jablonce Petr Beitl ustoupil do pozadí a kandiduje z posledního místa. Udrží město pro ODS jeho nástupce a současný náměstek Miloš Vele? Vyzve ho bývalý poslanec za ČSSD nebo kandidát na senátora, který rozvážel stranické letáky vozem strážníků.

Pavel Žur – Nová budoucnost pro Jablonec

Manažer Městského divadla v Jablonci nad Nisou Pavel Žur je politicky aktivní dlouhodobě. V zastupitelstvu je nepřetržitě od roku 1998. Již dvakrát se dostal i do rady Jablonce. Naposledy v končícím volebním období.

V roce 2012 založil stranu Nová budoucnost pro Liberecký kraj, se kterou o dva roky později poprvé kandidoval do zastupitelstva Jablonce nad Nisou. Kromě toho se na jedno volební období mezi lety 2008 a 2012 dostal i do zastupitelstva Libereckého kraje.

V roce 2012 rovněž v senátním obvodu 35. kandidoval do Senátu. Kandidatura mu tehdy nevyšla, letos ovšem zkouší kandidovat znovu.

Jan Polák – Piráti

Místní sdružení Pirátů v Jablonci vzniklo teprve 17. května 2018. Předsedou si Piráti zvolili Jana Poláka. Místopředsedou se stal Lukáš Lev Červinka, který ovšem ve volbách nekandiduje. Pro nové sdružení ovšem již na jaře vytkl jasný program. Piráti by chtěli představit obyvatelům Jablonce kvalitní program, který by město měl vytrhnout z letargie, ve které se v současnosti podle Pirátů nachází.

Jakub Macek – Společně pro Jablonec

Společně pro Jablonec je společnou kandidátkou hnutí Změna a KDU-ČSL. V Jejím čele stojí Jakub Macek z hnutí Změna. Ten v zastupitelstvu města působí již v současnosti. Za největší úspěch svého působení na magistrátu označil dotažení referenda o hracích automatech do úspěšného konce.

Do voleb jde s tím, že by rád bral názory obyvatel města mnohem častěji, než činí současné vedení města.

Petr Vobořil – Starostové pro Liberecký kraj

Starosty pro Liberecký kraj vede do voleb v Jablonci Petr Vobořil. Ten do politiky vstoupil již v roce 1996, o dva roky pozěji se stal zastupitelem. V letech 2006 a 2010 byl místostarostou pro školství, kulturu, sport, zdravotnictví a sociální sféru. Mezi lety 2010 a 2014 byl místostarostou a později náměstkem primátora (Jablonec se statutárním městem stal v březnu 2012) pro rozvoj města.

Pavel Kuttler – SPOZ

O kandidátovi SPOZ se nepodařilo dohledat bližší informace.

Michal Švarc – SPD

Kandidátku SPD v Jablonci vede Michal Švarc. Ten za stranu zároveň kandiduje i do Senátu. Před nedávnem se ovšem do médií dostal v nepříliš pozitivním světle. Jak informoval server Seznam Zprávy, byl Švarc společně s poslancem SPD Radovana Vícha přistižen, jak využívá k rozvozu volebních tiskovin své strany s pomocí vozu městské policie v Rychnově nad Kněžnou.

Petr Spálovský – Svobodní

O kandidátovi Strany svobodných občanů se nepodařilo zjistit bližší informace.

Lukáš Pleticha – ČSSD

Lídr ČSSD je členem zastupitelstva od roku 2006, kdy kandidoval ještě za Stranu pro Otevřenou společnost. V roce 2010 již ovšem kandidoval za ČSSD. První pokus o vstup do politiky za sebou má jako nestraník v dresu KDU-ČSL, když v roce 2002 kandidoval v komunálních volbách poprvé. Ve svém prvním funkčním období byl dokonce místostarostou města. Do podobné pozice se vrátil po volbách v roce 2014, kdy se stal náměstkem primátora. Původně přitom byl až na pátém místě kandidátky ČSSD, která získala čtyři mandáty, Pletichovi ovšem na radnici pomohly preferenční hlasy.

Kromě toho se na jedno funkční období mezi lety 2008 a 2012 stal i zastupitelem Libereckého kraje. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 byl zvolen poslancem, když díky preferenčním hlasům přeskočil Martinu Rosenbergovou. Ve volbách v roce 2017 se mu ovšem svůj mandát obhájit nepodařilo.

Jiří Fiala – MyJablonec

TOP 09 jde do voleb společně s nezávislými kandidáty na kandidátce pojmenované MyJablonec. Kandidátku vede předseda místní organizace TOP 09 Jiří Fiala.

Pavlína Nováková Hrabálková – KSČM

Komunisty v Jablonci povede do voleb Pavlína Nováková Hrabálková. Ta je zároveň zastupitelkou Libereckého kraje a ve městě působí jako členka kontrolního výboru zastupitelstva.

Milan Kroupa – ANO

Hnutí ANO vede v Jablonci do voleb podnikatel Milan Kroupa. Za své priority označil především rychlejší regeneraci sídlišť, bezpečnost ve městě a dopravu.

Miloš Vele – ODS

ODS jde do voleb v čele s Milošem Vele. Současný místopředseda oblastního sdružení strany a náměstek primátora pro ekonomiku a majetek nahradil v čele kandidátky současného primátora Petra Beitla.

Výsledky komunálních voleb v Jablonci nad Nisou najdete ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa