Burčák nebo též „mléko starců“ je český unikát. Kromě některých oblastí Rakouska a Slovenska si nikde ve světě nenašel takovou oblibu.

Během celých prázdnin vám budeme pravidelně přinášet zajímavé informace a tipy na nejrůznější vinařské akce, které můžete v mnohdy netušených souvislostech potkat nejen na jižní Moravě. Seriál o vinařské turistice jsme připravili ve spolupráci se stránkami www.wineofczechrepublic.cz.

Burčák má díky přítomnosti kvasinek vysoký obsah vitaminu B, a je tedy

Mikulčice - víno a burčák -Špekošt
Autor: Wineofczechrepublic.cz
nejen chutný, ale i zdravý. Má blahodárné účinky na vlasy, nehty, pokožku, ale třeba i na nervovou soustavu. Díky slabému obsahu alkoholu působí pozitivně i na srdce a cévy.

Staří vinaři doporučují vypít burčáku tolik, kolik nám v těle koluje krve. Správný burčák obsahuje ještě o malinko více alkoholu než pivo, proto lékaři nevidí příliš rádi, vypije-li se ho příliš mnoho najednou. Čtyři a půl litru burčáku? Proč ne, ale raději je rozložte do několika večerů.

Jak poznat dobrý burčák

Dobrý a nepodařený burčák lze poznat od pohledu. S náležitou péčí vyrobený a prodávaný burčák stále kvasí, takže v lahvi nebo sklence dobře vidíte stoupající drobné perličky oxidu uhličitého.

Burčák by měl mít okrovou barvu, případně mírně nahnědlé tóny, ale neměl by být příliš kalný. Větší množství kalu se totiž v burčáku objevuje až k pozdějších fázích kvašení, kdy už je většina cukru prokvašená, burčák má víc alkoholu a není tak sladký, svěží a chutný.

Dobrý burčák bývá už v počátku cítit po odrůdě, z které byl vyroben. Případná vůně po droždí ale není na škodu. Pochází totiž z kvasinek, jež k burčáku přirozeně patří. V jeho vůni ale určitě nemá místo hniloba ani zatuchlina, svědčící o chybách v procesu výroby.

Důležitý je u burčáku také způsob jeho prodeje. Časté stánky u hlavních

Burčáková zábava Němčičky
Autor: Wineofczechrepublic.cz
silničních tahů mohou nabízet i dobrý burčák, ale celodenní stání u silnice burčáku určitě neprospívá.

Když si nejste jisti, že ten dobrý bezpečně poznáte, raději zajděte ochutnat a nakoupit do vinotéky nebo ještě lépe přímo k vinaři. Burčák se pije na chuť a pro radost. Takže pokud vám nechutná, odmítněte jej a raději si dejte už hotové víno ze starších ročníků.

Tipy na nejbližší akce

Spolek vinařů z Olbramovic u Moravského Krumlova zve 27. srpna do Farské zahrady naproti kostelu na 3. ročník Burčákobraní. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika a program zahrnuje i zábavu pro děti.

Vinařský den - Zarážení hory a otevřené sklepy, největší akce v Němčičkách, má chuť vína, tradic, folklóru a dobrého jídla. Vydejte se sem 27. srpna na pestrý celodenní program, včetně Burčákové zábavy v areálu koupaliště s ochutnávkou modrohorských burčáků a dobrých jídel.

Areál vinných sklepů u Myslivecké chaty a v Těšických búdách v Mikulčicích pořádá akci Otevřené sklepy s koštem vín a burčáku. Součástí akce je i originální ŠPEKOŠT - speciální koštování slováckého uzeného špeku, slaniny, bůčku a bokoviny.

Zahájení burčákové sezony s chlazenými odrůdovými burčáky a Burčákomaty můžete 1. září od 10 hod. navštívit v zámku a přilehlém zámeckém parku v Lednici. Čekají tu vinařské a burčákové soutěže a místní gastronomické speciality báječně ladící s burčákem a vínem.

Projeďte 10. září krásami a zajímavostmi Modrých hor a ochutnejte výborné zdejší burčáky během 4. ročníku Putování za burčákem po Modrých Horách.

Dostanete-li chuť na burčák později, zavítejte 29. 9. – 1. 10. do Hustopečí na

Burčákové slavnosti Hustopeče
Autor: Wineofczechrepublic.cz
Burčákové slavnosti. Tradiční vinařská slavnost s doprovodným programem probíhají na náměstí a v přilehlých ulicích. Ve čtvrtek vystoupí děti a hudební skupiny, v pátek v 17 hodin budou slavnosti oficiálně zahájeny.

Těšit se můžete na divadelní představení a slavnostní otevírání vinařských mázhausů perkmistrem města, Horenskou radou, Burčákovou policií a jejich doprovodem. K dobré náladě budou hrát cimbálové, country a další kapely.

V sobotu se od 9 hodin otvírá středověký jarmark - historické tržiště s celodenním programem, ukázkami tradičních řemesel, dobovým ležením, zvěřincem, chutnými pokrmy a nápoji. Děti si užijí pohádky. Od 13 hodin půjde městem historický průvod.

A po burčáku do peřin

Mikulčice
Autor: Wineofczechrepublic.cz

U burčáku čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer po degustaci a mnoha zážitcích složit hlavu. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být třeba systém certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.wineofczechrepublic.cz. Na stejné adrese také najdete spoustu informací o moravských a českých vínech, kalendář vinařských akcí a všechny potřebné kontakty.

Fotogalerie
10 fotografií