Pár týdnů po žních jsme vyrazili do tureckého Side. Letovisko ve stínu majestátního pohoří Taurus totiž nabízí všechno, co v chladném českém podzimu potřebujete. Asi to nejdůležitější se přitom odehrálo během prvních třech hodin výletu, kdy jsme nastoupili v pražských podmračených 12 stupních Celsia do letadla a vystoupili v Antalii s 31,5 a nebem bez mráčku. A za celý výlet se počasí téměř nezměnilo.

Historie na každém kroku

Naším cílem bylo letovisko Side, které paří u našinců k nejoblíbenějším. A právem. Historické město přetéká památkami, najdete tu stovky obchůdků se všemožným zbožím a písečné pláže plné hotelů a sportovních aktivit, které se táhnou až k horizontu. Asi největší šok přitom zažijete právě při návštěvě památek. O významu města svědčí třeba zachovalé divadlo, které pojmulo až 15 tisíc diváků. Najdete tu i chrámy, byzantské kostely, agoru, lázně a řadu dalších památek. Na většinu z nich se přitom dostanete bez nutnosti platit vstupné a historie se vám doslova válí pod nohama. Antické sloupořadí a ruiny paláců tu pohlcuje čas postupně a lidé v nich žijí. Na starých sloupech sedí při čekání na autobus a mezi ruinami významného města starověku pasou velbloudy. Pro turistu je ale objevování památek v dunách zarostlých voňavým vavřínem úplný ráj.

Ruiny starověkého Side se táhnou až kam oko dohlédne. Vstupné je zdarma.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Divoký Taurus

Pokud jako my opustíte hotelové komplexy, otevře se vám jiný svět. Stačí si půjčit terénní vůz a vyrazit do pohoří, které stoupá už pár kilometrů od letoviska. Hladký asfalt tu totiž vystřídají prašné a kamenité cesty a luxusní hotely skromná zemědělská obydlí. Do hor se přitom jezdí nejen kvůli monumentálním výhledům. My, jsme tu během jednoho odpoledne stihli navštívit ruiny turisty neobjeveného antického města Selge se zachovalým amfiteátrem vysoko v horách, hluboký Orlí kaňon, kde můžete v divoké scenerii pozorovat skalní orly a troufli jsme si i na několikakilometrový sjezd divoké řeky Köprücay, která do moře ústí mezi luxusními golfovými resorty v nedalekém Beleku. Sjezd je sice vhodný i pro méně zdatné vodáky, ale díky nádherným sceneriím rozhodně stojí za to. A ani studené, křišťálově čisté vodě nejde v parném dni odolat.

Pohoří Taurus kontrastuje s pobřeží divokými sceneriemi.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora
Tradiční lázně

Kdybyste někdy zavítali do Turecka, nenechte si ujít zážitek v tradiční lázni hamam. My jsme ji v Side vyzkoušeli mimo hotelové komplexy v tradičních lázních Demirhan Hamam. Hned po příchodu nás čekala horká sauna, solná jeskyně a vířivka. Pak už přišly na řadu tradiční postupy. Na rozehřáté mramorové desce nám drhli tělo žínkami i rozemletými kávovými boby, halili nás do obrovských oblaků měkoučké pěny a omývali teplou vodou. Kůže je po takové péči jak znovuzrozená. Následovala klasická masáž a pak už jen odpočinek na lehátkách na kryté terase.

Video
Video se připravuje ...

Dovolená v Turecku Adam Jaroš - archiv autora

Plno, kam se podíváš

Překvapilo nás, kolik lidí jsme v Side a okolí potkali. Přestože jsme letovisko navštívili v napjaté době a mimo sezonu, byl na pláži chvílemi problém sehnat lehátko a skalnatými koryty jezdil jeden raft plný juchajícících lidí za druhým. V naprosté většině jsme přitom zaslechli němčinu, ale nebyl problém narazit ani na Čechy. "V závěru sezóny se zájem o Turecko výrazně zvýšil. Hlavně díky  příznivým cenám, které by měly vydržet i v příštím létě. V poměru cena/výkon bude Turecko lákavou volbou," říká Jan Bezděk z CK Fischer. Kdo ale ze sezony neměl radost, byli místní provozovatelé restaurací a kaváren. Turisté, kteří sem jezdí především na all inclusive pobyty, se totiž v jejich restauracích většinou nezastaví a pokles návštěvnosti Turecka měl pro ně nejdrastičtější dopad.

Lákadlem hor jsou i divoké řeky, které můžete sjíždět na raftech.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora
Puč je fuč, dusno zůstalo

Řadu českých turistů vyděsil armádní puč, který tu absolutně zamíchal situací především v turismu. Přestože byl puč rychle potlačen a prezident začal razit drsnou politiku, pro obyvatele pobřeží se nic nezměnilo. Místní ho navíc neprožívali nijak dramaticky. „Víte, v Turecku je stejné slovo pro dopravní nehodu i pro puč. Trvalo mi dost dlouho, než jsem si uvědomila, že informace, které se ke mně v tu noc dostávaly, nesouvisí s dopravou. Výjimečný stav, armáda v ulicích a další věci se týkaly jen hlavního města a tady na riviéře jsme vůbec nic nezaznamenali. Bylo to tu stejné předtím, v průběhu i potom,“ shrnula průvodkyně Sabine Müller. Místní se shodují, že prezident, ať je jakýkoliv, byl zvolen demokraticky, armáda ne. „I řada odpůrců prezidentovy politiky se vydala ho podpořit do ulic, protože si pamatovali podobný puč v osmdesátých letech a nechtěli, aby se situace opakovala,“ doplňuje Aykan Akgün, šéf jednoho z hotelů, který kvůli odlivu turistů letos málem skončil ve ztrátě. 

Fotogalerie
26 fotografií