Dosud nekontaktovaná amazonská komunita objevená na hranici Brazílie a Venezuely je asi stočlenná skupinka, zřejmě odloučená od kmene Yanomami. Ten byl objeven, rovněž na záběrech z letadla, v roce 2008. Svět tehdy obletěly snímky, jak se bojovníci kmene snaží po letadlu střílet šípy.

Nově objevení indiáni žijí podle všeho v chatrčích se stříškami z listí, které jsou nalepené jedna na druhou a jsou vystavěné do uzavřeného kruhu. Uprostřed tak vzniklo něco jako náměstíčko, kde se komunita zřejmě schází. Někteří z těchto lidí mají na sobě minimální oblečení, většina z nich se v době přeletu letadla opírala o sochory. Všichni mají zraky zvednuté směrem k obloze a nevěřícně pozorují »obřího a hlučného ptáka« na nebi.

Charitativní organizace bijí na poplach: už i poslední zapomenuté kmeny v Amazonii ohrožují těžaři dřeva a vzácných kovů. „Svět se musí probudit a postarat se o to, aby jejich teritorium bylo chráněno podle mezinárodního práva. Jinak bude celý kmen velmi rychle zničen,“ uvedl k případu Stephen Corry, ředitel organizace Survival International, která se zabývá lidskými právy.

Fotogalerie
11 fotografií